Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás / Nemzeti Kincsünk az Erdő / Klímaváltozás és következményei / Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél / Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész / Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése” / Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek? / Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával
Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás
„Élj a Természettel” címmel tartottak természetvédelmi kiállítást és bemutatót a kisújszállási Petőfi Vadásztársaság területén, ahova az iskoláskorú gyermekek, érdeklődő csapatát várták. Az esemény célja, hogy közelebbről megmutassa a vadászathoz, valamint az erdészethez kapcsolódó tevékenységeket, az ifjabb nemzedék számára.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
Az erdők már hosszú ideje érzik, de az emberek többsége leginkább csak hírből tudja, hogy az éghajlatunk változása felgyorsult. Az erdők állapota tükrözi legszembetűnőbben a klímaváltozás hatásait.
Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél
Ahogy az eltelt években, úgy idén is megtartották a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. uzsai erdészetének éves gím trófeaszemléjét. A térségben elejtett gímek agancsait tárták a nagyérdemű elé, melyből kitűnik az idei esztendő gazdálkodásának minősége.
Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész
Elmúlt adásunkban már említést tettünk a Gyula Városerdőn tartott Muzsikál az Erdő rendezvény kreativitást fejlesztő gyerekprogramjairól. Ezúttal viszont egy olyan helyszínt mutatunk, ahol az úgynevezett „Erdőfürdő” eseménye zajlott.
Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése”
A gímszarvasok bőgése, illetve a dámok barcogása után a következő nagyvad-szaporodási esemény, a muflonok berregése környékén néztünk körül. A párzási idő október közepétől november végéig tart, ekkor az erős kosok gyakran vívnak látványos párharcokat.
Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?
Az erdőnek évente legalább 500-700 mm csapadékra van szüksége, ahhoz, hogy életben maradjon. A legjobban a globális felmelegedés árt neki, hiszen a rövid, özönvízszerű esőzéseket nem tudja hasznosítani. A túl erős UV fényben pedig károsodnak a fák levelei.
Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával
A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát, paprikát, paradicsomot. Ütünk rá egy egész tojást. Ezután a hátszínt kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, majd rátesszük a tojásos lecsót. Felgöngyöljük, és alufóliába csomagoljuk. Egy már előre elkészített lecsós alapban pároljuk. Hozzá lisztből, tojásból, vízből galuskát készítünk, és felforrt vízbe szaggatjuk. A galuska elkészítését követően kivesszük a lecsós alapból az alufóliába göngyölt húsunkat, majd a megmaradó alapot behabarjuk. Végezetül kicsomagoljuk a húst a fóliából, és a galuskával, valamint a lecsós mártással találjuk. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
– Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél
– Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész
– Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése”
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?
– Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM