FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Folyamatos a tűzifa termelése és kiszállítása az EGERERDŐ-nél

Az EGERERDŐ Zrt. területén ütemezetten halad a lakossági tűzifaigény kiszolgálása. Az erdőn több tucat brigád dolgozik, hogy időben, minden családhoz eljuthasson az otthon melegét adó megújuló energiaforrás.

A kormány energia veszélyhelyzetet hirdetett, melynek egyik intézkedése a szeptember 18-ától igényelhető hatósági áras tűzifa alapanyag biztosítása. A rendelet részletszabályai szerint minden arra jogosult háztartás összesen 10 erdei köbméter tűzifát igényelhet télre, előzetes regisztrációval. (Hogy ki, hol és mire jogosult, annak részleteit a www.kormany.hu és az EGERERDŐ Zrt. www.egererdo.hu honlapján is megtalálhatják az érdeklődők.)

Hatalmas a lakossági igény – mondja Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója – hiszen eddig csaknem 4.200 regisztrációt fogadtunk. A jelentős érdeklődés mind az adminisztratív ügyintézést, mind a fakitermelési, szállítási kapacitásainkat leterhelték.

Bár nagy próbatétel előtt áll az erdészeti vállalat, mégis megnyugtató, hogy a fakitermelés jó ütemben halad és a szállítási kapacitások is növekedtek. Kérjük a lakosság türelmét és biztosítunk mindenkit arról, hogy a programban regisztráltak garantáltan a rendeletben meghatározott bruttó 30.000 Ft/m3-es hatósági áron jutnak hozzá a társaságunknál jellemző kemény lombos tűzifához – tette hozzá a vezérigazgató.

Tapasztalataink szerint az erdőgazdaság működési területéről a programba jelentkezők 70-80%-a már rendelkezik a 2022/23-as fűtési szezonra betárolt tüzelővel, hiszen a tűzifa iránti lakossági kereslet az Ukrán-Orosz konfliktus kitörése óta rendkívül magas, az erdőgazdaság már a hatósági áras program kihirdetése előtt mintegy 80.000 m3 tűzifát értékesített a lakosság felé közvetlenül, vagy viszonteladókon keresztül.

A napokban elindult a kormány által meghirdetett, a legrászorultabbak téli tüzelőhöz jutását segítő szociális tűzifa program is, melynek keretében az EGERERDŐ Zrt mintegy 90 önkormányzattal együttműködve, mintegy 14.000 m3 tűzifát biztosít.

A fenntartható erdőgazdálkodást végző EGERERDŐ Zrt. az erdőtervi előírásokat betartva, a természetvédelmi kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az illetékes erdészeti hatósággal egyeztetve és együttműködve végzi a fakitermeléseket, az erdőtörvényben és erdőtervekben szabályozott fakitermelési lehetőségek keretein belül.

Forrás: Egererdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Dunántúlról érkezett tűzifa Gyulára

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 147., 2022/41.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések