FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oroszország Ukrajna elleni támadása óta felértékelődött az erdők szerepe az ellátás biztonságában

Jussi Kumpula, a Metsähallitus Metsätalous ügyvezető igazgatója és Ari Eini, a Finn Erdészeti Központ igazgatója szerint az “ellátásbiztonságot nyújtó erdő” fogalma valószínűleg az erdészeti energia rendelkezésre állásának biztosítására utal válság idején.

A finn Nemzeti Vészhelyzeti Ellátási Ügynökség bevezette az országban az “ellátásbiztonsági erdők” újszerű ötletét.

Jussi Kumpula, a Metsähallitus Metsätalous ügyvezető igazgatója és Ari Eini, a Finn Erdészeti Központ igazgatója szerint az “ellátásbiztonságot szolgáló erdő” fogalma valószínűleg az erdészeti energia rendelkezésre állásának biztosítására utal válsághelyzetben.

Janne Känkänen, a Nemzeti Vészhelyzeti Ellátási Ügynökség (NESA) vezérigazgatója a múlt héten a Finn Erdészeti Szövetség által szervezett Nemzeti Erdészeti Napok rendezvényen vetette fel az “ellátásbiztonságot szolgáló erdők” gondolatát. “Természetesen az ellátásbiztonságot szolgáló erdőkkel kapcsolatban a döntő kérdés az, hogy milyen gyorsan állhat rendelkezésre a fa az energiaerőműben felhasználásra” – mondta Känkänen.

Janne Känkänen, a Nemzeti Vészhelyzeti Ellátási Ügynökség (NESA) vezérigazgatója a múlt héten a Nemzeti Erdészeti Napok rendezvényen felvetette az “ellátásbiztonságot szolgáló erdők” gondolatát. Fotó: N: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Az erdők és az ellátásbiztonság összekapcsolásának ötlete újszerű az erdészeti ágazatban. Känkänen nem említett részleteket az erdő típusára, tulajdonviszonyaira vagy Finnországon belüli elhelyezkedésére vonatkozóan, amelyre esetleg gondolt. A faanergia elérhetősége akkor vált vita tárgyává, amikor Oroszország február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, és az Oroszországból Finnországba irányuló faanyagimport leállt. A Finnországban tavaly felhasznált fa tüzelőanyag 13 százaléka orosz eredetű volt.

“Az állami erdők csak cseppet jelentenének a tengerben”

Az ellátás biztonságát szolgáló erdők gondolata sokakat arra késztethetett, hogy a finnországi állami erdőket kezelő Metsähallitus felé fordítsák tekintetüket. Jussi Kumpula azonban a finnországi magánerdő-tulajdonosok felé fordul, akiknek száma meghaladja a 600.000-et. “A kulcspozícióban azok a tulajdonosok vannak, akiknek az erdei közel vannak az emberi településekhez, ahol energiát termelnek” – mondja Kumpula.

“A kulcspozícióban azok a tulajdonosok vannak, akiknek az erdei közel vannak az emberi településekhez, ahol energiát termelnek” – mondja Jussi Kumpula. Fotó: J: Metsähallitus

A Metsähallitus és a NESA nem tárgyalt az ellátásbiztonságot szolgáló erdőkről, bár Kumpula elmondása szerint a Nemzeti Erdészeti Napok megnyitóján rövid megbeszélést folytatott Känkänennel. “Csak néhány szót váltottam Känkänennennel a megnyitó után. Elmondtam neki, hogy ha szükséges, készek vagyunk arra, hogy szakértelmünkkel segítsük a NESA-t. Azt is elmondtam, hogy tudjuk, hol terveznek fakitermelést, de az ezekből származó energiafa csak csepp a tengerben lenne” – folytatta Kumpula.

Kumpula elmondása szerint elmondta Känkänennek, hogy a Finnországban kitermelt értékesíthető faanyagból a Metsähallitus által kitermelt faanyag aránya körülbelül nyolc százalék, és az energiafa kitermeléséből való részesedése még ennél is kisebb. Az állami tulajdonban lévő erdők gyenge talajon nőnek, többnyire fenyőből állnak, és Kelet- és Észak-Finnországban találhatók, ahol kevés a település.

“Az erdei apadék (maradványok) szállítása csak száz kilométeres távolságok esetén kifizetődő. Ha az energiafát olyan helyeken termelik ki, ahol a jelenlegi árviszonyok mellett nem kifizetődő, akkor valakit találni kell, aki ezt megfizeti” – mondta Kumpula a héten a forest.fi portálnak. Egy másik tényező, amely csökkenti az erdei energia elérhetőségét Finnországban, a természetgazdálkodás.

“A Metsähallitus esetében az energiafa mennyisége néhány évvel ezelőtt a felére csökkent, amikor úgy döntöttünk, hogy a biodiverzitás javítása érdekében a korhadt és holt fát az erdőben hagyjuk. Ezt megelőzően energiahordozónak termelték ki” – magyarázza Kumpula. A Metsähallitus által kezelt területeken a folyamatos erdőborítású erdőművelés aránya a regeneratív fakitermelésekből 25 százalék. Ez csökkenti az erdei apríték rendelkezésre állását, mivel ezeken a területeken a fakitermelési apadékot nem gyűjtik össze energetikai célokra.

Kumpula úgy véli, hogy az “energiaerdőkről” való beszéd általában könnyen félreértésekhez vezethet. “Nincsenek olyan erdeink, amelyek kizárólag energiafa előállítására irányulnak. Az erdők rönköt, rostfát, fakitermelési maradékot (apadék) vagy olyan kis átmérőjű fát termelnek, amelyet a cellulózgyárak vagy fűrészüzemek nem fogadnak el” – mondja Kumpula.

Finn Erdészeti Központ: Beszélgettünk erről

A Finn Erdészeti Központnak törvényi kötelessége, hogy vészhelyzetben, kérésre adminisztratív segítséget nyújtson. Ari Eini, az Erdészeti Központ igazgatója szerint a Központ tárgyalt a NESA-val, de tényleges tárgyalásokra nem került sor az erdők ellátásbiztonságáról.

Ari Eini, az Erdészeti Központ igazgatója szerint a Központ tárgyalt a NESA-val, de tényleges tárgyalásokra nem került sor az erdők ellátásbiztonságáról. Fotó: A Finn Erdészeti Központ

Eini szerint a NESA és az Erdészeti Központ közösen fogja megvizsgálni az erdőkre vonatkozó jelenlegi rendelkezéseket és jogszabályokat. Ha úgy találjuk, hogy valami hiányzik, akkor elkezdhetünk részletesebben beszélni az ellátásbiztonságot szolgáló erdők koncepciójáról – jegyzi meg Eini. Eini szerint az erdészeti erőforrásokra vonatkozó adatokat fel lehet használni, és fel is használják az energiafa kitermelésére alkalmas területek keresésére. Ezen kívül az erdei erőforrásokra vonatkozó adatok többek között az erdőtüzek elleni küzdelemben is felhasználhatók.

Jussi Kumpula megemlíti a kötelező készletezést, amely többek között az olajra és más importált energiaforrásokra vonatkozik. Ha ugyanezt a fára is alkalmaznák, akkor a fatárolók kulcsszerepet játszanának az energiaellátásban, mivel a szabadban tárolt fa nem tart ki. Ari Eini egyetért ezzel. “Ami az ellátás biztonságát érintő válságokat illeti, az energiafa-terminálok valóban szóba kerültek. Különböző régiók érdeklődést mutattak egy ilyen létesítmény tervezése iránt” – mondja Eini.

Írta: Tero Karjalainen
Angolra fordította: Heli Mäntyranta
Fatájolta: MM
Forrás: forest.fi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FAGOSZ 61. FaKonferencia előadásai

Következő cikk

Semmi sem stimmelt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések