FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PEFC – konfliktusfa továbbra sem használható

2022 márciusa óta minden Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag “konfliktusfa” minősítést kapott, és nem használható fel PEFC tanúsítvánnyal rendelkező termékekben. A konfliktusfára vonatkozó egyértelműsítés érvényességét határozatlan időre meghosszabbították, és azt a PEFC Nemzetközi Testülete rendszeresen ellenőrizni fogja.

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag konfliktusfa minősítését a PEFC Nemzetközi Igazgatótanácsának márciusi rendkívüli ülése előzte meg, amelyen Putyin úr Ukrajna elleni katonai agresszióját és annak a PEFC-re és a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező erdőtulajdonosokra és vállalatokra gyakorolt hatásait vitatták meg. 

Az ENSZ Közgyűlésének A/ES-11/L.1 (2022. március 2.) “Az Ukrajna elleni agresszió” című, az ENSZ 11. rendkívüli rendkívüli ülésszakán elfogadott A/ES-11/L.1 (2022. március 2.) határozatán alapul az a pontosítás, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fát “konfliktusfa” kategóriába kell sorolni, a PEFC felügyeleti lánc tanúsítás integritásának megőrzése érdekében.

Technikai megjegyzés

A PEFC felügyeleti lánc szabvány a ” konfliktusfát” “ellentmondásos forrásnak” tekinti (PEFC ST 2002:2020 3.7), amely nem használható a PEFC tanúsított termékcsoportokban (PEFC ST 2002:2020 1. függelék 6.1). A “konfliktusfa” meghatározása a következő: “Olyan faanyag, amellyel az ellátási lánc valamely pontján fegyveres csoportok – legyenek azok lázadó csoportok vagy reguláris katonák -, vagy fegyveres konfliktusban érintett polgári közigazgatás vagy annak képviselői kereskedtek, akár a konfliktus fenntartása, akár a konfliktushelyzetek személyes haszonszerzés céljából történő kihasználása céljából. (PEFC ST 2002:2020, 3.6.)

Ha kérdése van, vagy további információra van szüksége, kérjük, látogasson el a Konfliktusfa GYIK oldalunkra, vagy lépjen kapcsolatba a conflict-timber@pefc.org címen.

Forrás: PEFC 2022-12-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új EU szabályok állami támogatásra mezőgazdaság, erdészet, halászat, akvakultúra terén

Következő cikk

Sikeresen zárult az INTERREG AT-HU EDUWOOD projekt




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version