FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Továbbra is fapiacon a konfliktusfa

Ausztrália Wood Central platformja azt állítja, hogy Oroszország más államokkal kereskedve, hamis tanúsítványokkal elrejtve, állítólag független kereskedelmi közvetítőkön és fiktív cégeken keresztül kerüli ki a nyugati országok által kivetett szankciókat a faanyagokra és termékeire vonatkozóan.

Egyelőre Wagner tartja az afrikai erdővagyont Prigozsin halála után

A katonai erők egyelőre megtartják a vagyontárgyakat, miközben spekulációk szerint egy külön orosz csoport veheti át a vagyontárgyakat.

A Wagner-csoport több mint 180 ezer hektárnyi erdővel rendelkezik a Közép-afrikai Köztársaságban.
(Photo Credit: Grzegorz / Adobe stock via African News)

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosfőnök utasaként szerepelt a Moszkvától északra lezuhant magánrepülőgépen, amelynek mind a 10 utasa életét vesztette – közölték az orosz hatóságok. A Wagner-erők júniusi lázadása óta Prigozsint tekintették a legnagyobb kihívónak Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalomra kerülése óta.

Tegnap Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy “nem lepődött meg” azon a híren, hogy Prigozsin valószínűleg meghalt egy oroszországi repülőgép-szerencsétlenségben.

“Nem tudom biztosan, hogy mi történt, de nem vagyok meglepve” – mondta Biden, hozzátéve: “Nem sok olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött ne Putyin állna. De nem tudok eleget ahhoz, hogy tudjam a választ.”

A Kreml engedélyezte a Wagner-csoportnak, hogy megtartsa közép-afrikai köztársasági (CAR) üzleteit, miután otthon sikertelen lázadást rendezett – jelentette a Bloomberg a múlt hónapban két, a megbeszéléseket ismerő névtelen forrásra hivatkozva.

A Wagnerhez kötődő vállalatok arany-, fafeldolgozó- és sörgyártó üzemeket működtetnek a Közép-afrikai Köztársaságban, amiért az elmúlt években segítettek a volt francia gyarmatnak a lázadó felkelés leküzdésében. A Bloomberg egyik forrását idézve a Wagner-csoport számára a közép-afrikai jelenlétet lehetővé tevő megállapodás “Vlagyimir Putyin elnök támogatását élvezi”.

Egy másik forrás szerint” Putyin meghagyja a Wagner-nek a más afrikai országokban folytatott műveletek irányítását, amelyek “önmagukért fizetnek”, miközben a lehetőségek felmérése során megragadja azokat, amelyek közvetlenül Moszkvától függenek.

A Wagner-csoport jelentős erdészeti tevékenységet folytat Közép-Afrikában

2022 szeptemberében az Európai Nyomozói Együttműködések (EIC) jelentése azt állította, hogy a Wagner-csoport több millió dolláros erdészeti üzletet folytat a Közép-afrikai Köztársaságban (Közép-afrikai Köztársaság).

A Bois Rouge jelentése a francia OpenFacto civil szervezet All Eyes on Wagner nyilvános oknyomozó projektjével, az OpenFactóval együtt készült, amely a Wagner globális befolyását követi nyomon.

A jelentések szerint Wagner magánbiztonsági szolgáltatásokat kínál afrikai partnereinek – a Közép-afrikai Köztársaságnak, Malinak és Szudánnak – a stratégiai területeken történő arany- és gyémántbányászat kizárólagos jogaiért cserébe.

Most azonban az All Eyes on Wagner megerősítette, hogy Wagner érdekeltségei a Közép-afrikai Köztársaságban (CAR) folytatott erdészeti kereskedelemre is kiterjednek.

2021. február 9-én a Lobaye prefektúrában lévő Bois Rouge (vagy “Vörösfenyő”) számára erdészeti engedélyt adtak ki. A terület a Kongó-medencében található, és a világ legnagyobb természetes esőerdő-területeinek egyikét tartalmazza.

Az All Eyes on Wagner szerint a 30 évre szóló koncesszió 186 596 hektárnyi területet biztosít a Bois Rouge számára a világ ritka erdei közül. Bár a Bois Rouge-t a Közép-afrikai Köztársaságban jegyezték be, és egy helyi nő vezeti, a projekt szerint a korábbi nyilvántartási bejegyzések szerint a vállalatot egy Közép-Afrikából származó fát értékesítő orosz cégként mutatták be, amelyet két orosz képvisel.

“Bár nyílt forrásokban nem tudjuk tovább vizsgálni ezt a két személyt, több bizonyítékot kapunk arra, hogy a Bois Rouge inkább orosz, mint afrikai. Az EIC/OpenFacto által megszerzett fotóknak köszönhetően sok fehér kaukázusi férfit láthatunk, akik a Bois Rouge koncesszióban dolgoznak, sok orosz felszereléssel együtt.”

A jelentés azt állítja, hogy nagyjából ugyanebben az időben, 2021 februárjában a Bois Rouge-nak kitermelési engedélyt adtak, és több katonai műveletet indítottak a FACA (Közép-afrikai Kormányzati Hadsereg) és a Wagner zsoldosok a Lobaye régió több városában a lázadó fegyveres csoportok eltávolítására.

“Biztosan tudjuk, hogy a Wagner zsoldosok irányították Bodát és területeit [sic], amikor a Bois Rouge megkapta az erdészeti koncessziós pályázatot”.

Az All Eyes on Wagner azzal érvel, hogy az erdészeti koncesszió jelentős nyereséget hozhat a vállalatnak.

“Ha abból a hipotézisből indulunk ki, hogy a koncesszió 30%-át kiaknázzák, akkor a bevételi potenciál elérheti a 890 millió dollárt a nemzetközi piacokon, ami jelentős” – írják a szerzők.

“Még ha ezeket a számokat finomítani is kellene, és néhány input hiányzik, a faexport nyereséges üzlet lehet a Wagner/Prigozhin-galaxis számára, és egy módja annak, hogy készpénzt hozzon vissza a szankciókkal sújtott Oroszországba.”

A jelentés azt is megállapítja, hogy a Bois Rouge sok berendezést importál Oroszországból, főként nehézgépeket vagy gépalkatrészeket. Bizonyítékot talál arra, hogy a Broker Expert, egy szentpétervári székhelyű céggel kereskedik, amely más Wagner/Prigozhin cégekkel is kereskedik.

“A vállalat [úgy tűnik] szerepet játszik bizonyos berendezések beszerzésében és reexportálásában a Prigozhin operatív egységei számára” – áll a jelentésben.

A Kremlhez kötődő konfliktusfa továbbra is beszivárog a globális piacokra

A múlt hónapban a Wood Central arról számolt be, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborúhoz kapcsolódó konfliktusfa továbbra is beszivárog a globális fapiacokra.

Az ICIJ’s Deforestation Inc új útvonalakat azonosított Kínán, Törökországon és más országokon keresztül, kiegészítve a Kirgizisztánt és Kazahsztánt használó kereskedőket, amelyekről korábban a Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) már beszámolt.

A riporterek a vámadatok alapján nyomon követték a tilalmakat megkerülő és az EU-ba belépő orosz fa eseteit, és megállapították, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat követően több országból is megugrott az uniós faanyagimport.

A csoport állítása szerint több mint 100 000 tonna fűrészáru érkezett Németországba, Franciaországba és más uniós országokba Oroszország egyik legnagyobb illegális faanyagbotrányának részeként.

Oroszországban az állam hasonlóképpen az ország erdeinek tulajdonosa – és ezért anyagi hasznot húz belőlük.

A kínai fogyasztás Coviddal összefüggő 7%-os visszaesése ellenére Kína 13 millió köbméter orosz faanyagot importált. Üzbegisztán, az orosz faanyag második legnagyobb vásárlója 1,9 millió köbméter fűrészárut importált.


Az orosz állam ideiglenesen kereskedelmi célú fakitermelési jogokat ad vállalatoknak és magánszemélyeknek. Több, a Kremllel szoros kapcsolatban álló oligarcha, köztük a Wagner zsoldosokat irányító Jevgenyij Prigozsin birtokolja Oroszország legnagyobb faipari vállalatait, és együttesen akkora erdőterületet birtokolnak, mint Franciaország, az Earthsight brit környezetvédelmi nonprofit szervezet szerint.

Az ICIJ partnerei által megszerzett üzenetekből kiderült, hogy az oroszországi kapcsolatokkal rendelkező kereskedők Törökországból, Kazahsztánból és Kínából származó faanyagot ajánlottak eladásra. Egyesek hamis igazolásokkal leplezték a fa eredetét, míg mások kifejezetten felvázolták, hogyan manőverezték ki a szankciókat.

“Saját feldolgozó vállalatunk van, és könnyen fel tudjuk dolgozni az importált [orosz] vörösfenyőt, és exportálni tudjuk önöknek” – olvasható egy kínai kereskedő kiszivárgott üzenetében.

Európában az olyan kulcsfontosságú érdekelt felek, mint az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois), azt állítják, hogy ismerik a problémát.

“Több nemzeti tagszervezetünk is figyelmeztetett bennünket arra, hogy cégeik olyan országokból kaptak ajánlatokat, amelyeknek normális esetben nem lenne termelési kapacitásuk ilyen ajánlatok megtételére” – áll a CEI-Bois közleményében.

Wood Central

A Wood Central Ausztrália első és egyetlen olyan dedikált platformja, amely a faalapú médiával foglalkozik minden digitális platformon. Víziónk az, hogy olyan integrált platformot alakítsunk ki a média, az események, az oktatás és a termékek számára, amely összekapcsolja, tájékoztatja és inspirálja az erdészetben, a fában és a rostban dolgozó és azt népszerűsítő embereket és szervezeteket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodCentral

Előző cikk

Skócia a faanyag-hasznosítás javításáért

Következő cikk

Portland repülőtere fából épül újjá




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version