FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csináljuk együtt – Másképp, mint mások! 3. rész

Ebben a részben az 1600 mm-es munkaszélességben végzett gyalulással egy műveletben végezhető kontaktcsiszolásról, felületstrukturálásról és egyéb felület-előkészítő kapacitásunkról lesz szó.

Stratégia és beruházás

A jobb anyagkihozatal és a különleges megrendelői igények miatt megnőtt a kereslet a nagyobb szélességű alkatrészekre és a strukturált felületekre az asztalos termékeknél. Az 5 évvel ezelőtti stratégiai koncepciónk egyik alapelve az volt, hogy célozzuk meg az extra 1600 mm-es megmunkálási szélességet a gyalulásnál, csiszolásnál, festésnél és a csomagoló gépünknél. Az 1600 mm-es megmunkálási szélesség miatt fel kellett kutatnunk Európa összes rangos kombinált csiszológép-gyártóját. Két fiammal többször megjártuk Németországot és Olaszországot is, mire megtaláltuk a megfelelőt. Nem kis fejfájást okozott nekünk, hogy sok esetben kétkedve fogadták a gépgyártók a 8 aggregátos 1600 mm-es munkaszélességű gyalufejjel kombinált gépsor-igényünket. Köszönhetően a műszaki kérdésekben nyughatatlanul kíváncsi beállítottságunknak, sok mindent felfedeztünk és megtanultunk a technológiai kihívások kutatása során. Végül 2021 év elején beüzemelésre került egyik büszkeségünk, Közép-Európa legnagyobb, Weber típusú kombinált gyalu- és csiszológépe. A 12 tonnás, 6,5 méter hosszú gépsor új fejezetet nyitott vállalkozásunk történetében. Új munkatársunk egy áteresztéssel 8 munkafázist képes elvégezni, gyalulástól a különleges struktúrájú felületkialakításáig. Fűrészfogmintás, gyalunyomos, koptatott és egyéb különleges felületek előállítása mellett keresztirányban is csiszol, és az aggregátok egy része forgásirány-váltásra is képes. A 8. egységben bolygótárcsákon 16 forgó fejjel speciális csiszolási és kefézési műveleteket is tudunk végezni.

A komplex tudás és nagy teljesítmény különleges háttérigényeket is támasztott a villamos rendszerünkkel szemben: új gerinckábel és trafócsere is szükségessé vált a 110 KW energiaszükséglet miatt.

Tapasztalat

Bár több mint 25 éves csiszolási tapasztalattal rendelkeztünk, a beruházás előkészítése során még sokat tanultunk a csiszolásról, többek között felismertük, hogy a tömörfánál az igazán jó felületnek tömörnek kell lennie, de nem jó, ha roncsolódással tömörített, ahol a szálak összenyomódással összegabalyodnak. A csiszolás, ha túl nagy nyomással történik, az azt következő festésnél szálfelhúzódásokat okoz, lerontja a minőséget, melynek több munka, több festékanyag és gyengébb minőség lesz a következménye. Az 1600 mm széles spirálfejes gyaluaggregát ferdén elhelyezett lapkákkal, ideális nyíró forgácsolással választja le a felesleges anyagréteget, összenyomás és beszakadások nélkül.

A bérmunkában végzett MDF-festésünknél a gépi elő- és köztes csiszolás is kulcskérdés a párhuzamos és síkfelületek miatt, ehhez nagyon pontos gép, sok tapasztalat és precíz beállítás kell. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor tehetünk akármit, csak idő- és költségigényes kézi csiszolással tudjuk a köztes csiszolásokat elvégezni, aminek a végeredménye véleményes lesz. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a csúcstechnikát képviselő gép mellé olyan szakembergárda is rendelkezésre áll, ahol még él a szakmai igényesség, a gépismeret és a nyitottság az új dolgokra. Mindezek mellett fontos megemlítenünk, hogy bár úgy gondoljuk, értjük és beszéljük a tömörfabútor-gyártás nyelvét, de mint ahogy a jó pap is holtig tanul, nekünk is rengeteg lehetőségünk van még a fejlődésre.

Háttér és erősségek

Hosszú idő és nagy eltökéltség kell, hogy megismerjük, megtanuljuk és alkalmazzuk is a szükséges technológiákat, de a speciális megmunkálásokhoz nem elég az elérhető legmagasabb színvonalú gépet megvenni, mindig valami hiányzik belőle, ezért kivétel nélkül minden beszerzett gépünket átalakítjuk, magunkra szabjuk. A tömörfa-megmunkálás speciális igényeit saját magunk által gyártott gépekkel és eszközökkel is támogatjuk, amihez egy teljes fémforgácsoló gépparkot is beszereztünk, amivel a célgépeinket gyártjuk és a gyári gépeket átalakítjuk, javítjuk. Kísérletező szellemiségünk és maximalizmusra törekvésünk hajt előre, nyughatatlanul keressük az újabb és újabb kihívásokat, vállalkozásunkban kiemelkedően sok az innováció. A kiemelkedő géppark mellett a folyamatainkat is XXI. századi informatikai fejlesztésekkel és egyedi, a saját folyamatainkra írott célszoftverekkel támogatjuk. Egyre kevesebb a fejből végzett munkafolyamat, csökken a felesleges művelet és kommunikáció. Gyártáskövető rendszerünknek és a digitális feladattervezésnek, valamint az automatikus jelzőrendszereinknek köszönhetően következetesen tartjuk a beígért határidőket – presztízst csinálunk abból, hogy betartsuk, amit megígérünk.

Cél és lehetőségek

Tény, hogy sajnos nagyon kevés az olyan beszállító, amelyre támaszkodni lehet. A vállalt határidő betartása, a stabil minőség nagy érték, ha ilyen kapcsolatokra alapozhat valaki – nem kell idegeskednie, egy idő után nem az ár lesz a legfontosabb szempont, hanem a nyugalom és a biztonság. Kevesebb problémával jóval nagyobb profitot sikerül realizálni – és a lényegre, a saját erőssége kiaknázására tud koncentrálni mindenki. Ennek következtében tovább nő az ügyfeleinél a bizalom és az elégedettség, ez aztán újabb rendeléseket és ajánlásokat fog eredményezni.

Ne számháborúzzunk az árak csökkentésével és egymás alá ígéréssel, hanem a színvonal emelésével, megbízhatósággal, és a különleges termékkínálattal legyünk versenyképesek! Nyújtsunk élményt és szolgáljuk meg a bizalmat a jó minőséggel és a határidőre teljesítéssel a magánvásárlóknál éppúgy, mint a cégek közötti együttműködésben. Ha összeadódik a vállalkozásokban lévő tudás, ha mindenki az erősségeit fejleszti, megsokszorozódik az erő és nő a teljesítmény.

Amiben segíteni tudunk: Napi többszáz m2-es kapacitással tudjuk támogatni partnereinket kontaktcsiszolási, felületstrukturálási és különböző festési műveletekben:

  • ha nincs elég szakembered, aki megfelelő minőségben elvégezné határidőre a vállalt munkát,
  • ha nincs a feladatra hatékony technológiád, gépparkod, alapanyagod vagy helyed,
  • ha csiszolási, koptatott vagy fűrészfognyomos felületkialakítási és festési műveletekben segíthetünk, számíthatsz ránk 1600-mm munkaszélességben is!

Várjuk azon partnerek jelentkezését, akik a jövőt másképpen gondolják és az együttműködésben a lehetőséget látják!

szerző: Pfiffer János



Pfiffer Bútor Mór Kft.
8060 Mór, Árkipuszta Ipartelep
Tel.: +36 30 619 6573
e-mail: info@pfifferbutor.hu
www.pfifferbutor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Méztermékek jelölési szabályai

Következő cikk

HS Timber pelletforgalmazóval karcsúsít



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések