FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Öreg, öregebb, mégöregebb, legöregebb

Megdőlni látszik a világ legöregebb fája ranglista. A ma ismert egyik legidősebb élőlény a Földön az Észak Amerikában, közönségtől távol és titokban tartott Matuzsálem fa, 4850 év körüli a kora.

Kicsivel idősebb rokonát 1964-ben vágták ki, kutatási céllal (hatalmas ellenszenvet váltott ki). 4862 évgyűrűt lehetett megszámolni, de a mintát olyan helyről vették ahol már hiányoztak az első életéveiből származó gyűrűk, ezért csak annyit lehetett kiszámolni, hogy 5000 éven felül volt a kora. Prométheusz fának nevezték el.

Ezt a rekordot megdöntötte volna egy skandináv fenyőcske, melynek c12 izotóp vizsgálata 9000 évesre tette, de mint kiderült egy klónról van szó. A növény, 600 évente elhal és a gyökere újra hajt. Ennek a norvég lucfenyőnek, lényegében körülbelül 9550 éves a gyökere. Neve Old Tjikko. A felfedező kutyájának a nevét viseli: Öreg Tjikko.

Hölgyeim és uraim, dobpörgés …

Chileben leltek egy patagónciprusra, melynek figyelmesebb újra és újra vizsgálata után, végül egy matematikai modell vezette rá a kutatókat arra a meggyőződésre, hogy a Gran Abuelo (nagy nagypapa) 5490 év körüli.
A törzs vastagsága és egyenlőtlensége miatt, a fúrt minták 3000 évgyűrűt találtak el. Több fúrást nem ajánlatos végrehajtani, hogy semmilyen kórokozó ne tudja megtámadni ezen a sebhelyen keresztül az öreget. Röviden a matematikai modellről annyit, hogy a kutatók megfigyelték ennek a fajnak a növekedési ritmusát több száz egyednél, különböző korosztályú példányoknál. Kialakítottak egy modellt. A szóban forgó nagy nagypapa esetében 80% a valószínűség, hogy 5500 év körüli.

forrás: Az erdő titkai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdeink a legjobb kezekben vannak

Következő cikk

TAEG - SOE vezetői egyeztetés




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version