FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Risoud erdő jegenyefenyői száradnak

A klímaváltozás a francia-svájci határ egyik ikonikus erdejét is veszélybe sodorta. A Jura-hegységben található Risoud évszázados jegenyefenyői közül sok sárgulni kezdett, és néhány már teljesen kiszáradt. A jelenségnek az AFP stábja járt utána.

A helyzet az elmúlt időszakban romlott egy svájci erdész szerint:

„Vannak száraz ágak, a pirosas tűlevelek mind le fognak hullani. A fának szelektálnia kellett, egy ponton azt mondta, hogy nem tudja mindet fenntartani” – magyarázta az AFP riporterének Francois Villard, aki már három évtizede dolgozik a Risoud-ban.

Theo Magnin élete szintén szorosan összeforrt az erdővel. A férfi egy hangszerkészítő üzem tulajdonosa, és így a jegenyefenyők nagy felvásárlója. A Jura-hegységben a magasság, a páratartalom és a talaj is ideális, nagyon jó hangtulajdonságú faanyagok kerülnek ki innen. Mostanában azonban egyre kisebb mennyiségben.

„A globális felmelegedés és a vízhiány miatt nem tudom, hol fogunk találni megfelelő minőségű faanyagot a következő években. A fák kiszáradása miatt egyre katasztrofálisabb a helyzet” – mondta Magnin.

Philippe Ramel az erdő közelében él, és a húros hangszerek tökéletesítésének szentelte életét.

„A húr vibrációjának köszönhetően a hangszertestben lévő levegő mozogni kezd, és a fedlap is rezonál, egy dob bőrrészéhez hasonlóan. A lehető legjobb vibrációs tulajdonságokat keressük, és a Risoud erdőben meg is találjuk őket” – mesélte.

Ramel csak reménykedhet benne, hogy a klímaváltozás miatt nem kell munkát vagy lakóhelyet váltania.

forrás: EuroNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Agrártámogatások itthon

Következő cikk

Erdők szerepe Finnországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések