FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők szerepe Finnországban

Eurómilliárdokban mérhető aranybánya az erdő gazdasági értelemben, de természetvédelmi szempontból értéke megfizethetetlen. Finnországban az aktivisták felhívják a figyelmet, hogy élőhelyként és a tiszta levegő forrásaként is számolni kell az erdőkkel. A finn erdőterület ötödét védené egy új EU-s javaslat.

Az interjú itt nézhető meg.

Matti Jappila erdőmérnök a 20 százalékos védelmet túlzásnak tartja, szerinte az veszteséges erdőgazdálkodáshoz vezetne, családok megélhetését veszélyeztetné.

Saara-Sofia Siren, a Nemzeti Koalíció Pártjának parlamenti képviselője hangsúlyozza, hogy Finnországban az erdőgazdálkodás sokkal erősebben a nemzeti hagyomány része, mint más európai országokban, ezért az Európai Bizottságnak erre is tekintettel kell lennie.

A finn balközép kormány célja, hogy akkora erdőterület legyen az országban, ami képes annyi szén-dioxid megkötésére, amennyi a finn lakosság kibocsátása, így 2035-re elérhetnék a karbonsemlegességet. A jelenlegi erdőirtás mértékével ez a cél nem tartható. (FATÁJ megjegyzés: Európában nincs erdőirtás, az európai erdőterületek folyamatosan gyarapodnak.)

Jaana Bäck, a Helsinki Egyetem erdészeti professzora szerint a finn erdőgazdálkodás a világ élvonalába tartozik, ami az erdők túlságosan intenzív használata is egyben. Az elmúlt tíz évben emiatt nagyon lecsökkent a finn erdőterület.

Finnország területének csaknem 72 százaléka erdős, ami az EU-ban magas aránynak számít. Tavaly 18 milliárd euró hasznot termelt a finn erdőgazdálkodás.

forrás: EuroNews

Előző cikk

Risoud erdő jegenyefenyői száradnak

Következő cikk

Az EB ne szóljon bele a svéd erdészeti politikábaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések