FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Trees in Cities Challenge

A kihívás 2019-es indulása óta a világ minden tájáról csatlakoztak városok a kezdeményezéshez, hogy enyhítsék az éghajlatváltozás hatásait, hűtsék a külső hőmérsékletet, javítsák a közegészségügyet, hozzájáruljanak a tiszta levegőhöz és az élelmezésbiztonsághoz, elősegítsék a biológiai sokféleséget, növeljék az ellenálló képességet, javítsák a polgárok jólétét és gazdasági lehetőségeket teremtsenek városaikban.

A Trees in Cities Challenge (Fák a Városokban Kihívás) arra hívja a polgármestereket világszerte, hogy csatlakozzanak a változásra törekvők mozgalmához, és osszák meg a fenntartható városi erdőgazdálkodással kapcsolatos legjobb gyakorlatokat és tapasztalatokat társaikkal. A kihívásban való részvétellel – fák ültetésével és termesztésével – ellenállóbbá, egészségesebbé és élhetőbbé teszik városukat.

Eddig több mint 60 város tett ígéretet

2022 januárjáig a felajánlások teljes összege: 11,2 millió fa.
2021 januárjáig ültetett összes fa: 8,1 millió fa.

A részt vevő városok közé tartoznak: Aarhus, Ashgabat, Athienou, Augsburg, Barcelona, Barcarena, Batken, Bonn, Bordeaux, Braga, Pozsony, Burgasz, Chisinau, Köln, Cork, Dawid Kruiper, Dihlabeng, Ekurhuleni, Fetakgomo Tubatse, Gamagara, Genf, Greater Taung, Helsingborg, Inkosi Langalibalele, Jalal-Abad, Jhansi, Kadamjay, Kara-Kul, Kfar Saba, Kouga, Kranj, Kyzyl-Kiya, Lakatamia, Lausanne, Limerick, Lincoln, Linz, Madrid, Malaga, Mannheim, Mexikóváros, Metsimaholo, Moszkva, Naryn, Nizza, Nof Hagali, Osh, O., O. R. Tambo kerület, Overstrand, Podgorica, Polokwane, Prievidza, Razzakov, Saldanha, Szófia, Steve Tshwete, Sulukta, Sundays Rivel Valley, Talas, Tbilis, Tel Aviv, Tirana, Tshwane, Torino, Umzimvubu, Vancouver, Victoria, Vilnius és Yehud Monosson.

5 ok, amiért érdemes csatlakozni a “Fák a Városokban Kihívás” kezdeményezéshez
1) Részese lehetsz egy globális mozgalomnak, amely a fák helyreállítását, védelmét és védelmét; a szárazföldi ökoszisztémák fenntartható kezelését szolgálják;
2) Profitálhatsz a városi erdőgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatcseréből a külországi és nemzetközi szervezetekkel, a világ más városaival;
3) Hozzájárulhatsz országod azon erőfeszítéseihez, amelyek célja az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás;
4) Fenntarthatóbbá, egészségesebbé, ellenállóbbá és élhetőbbé teheted városodat;
5) Megoszthatod város-zöldítő eseményeidet a világgal az erre a célra létrehozott weboldalunkon keresztül.

A faültetést stratégiailag kell megközelíteni és végrehajtani.

Egyes városokban a fák lombkoronaszintje az egyetlen fontos szempont. Ez azonban nem ismeri fel a fafajok közötti alapvető különbségeket, sem a városi fák sokféleségét.
A fenntartható városi erdőgazdálkodás szempontjából különösen fontosak a fafajokra, a fák mennyiségére, elhelyezkedésére, korára és a meglévő fák állapotára vonatkozó részletek. Minden városnak saját stratégiát kell kidolgoznia, amely összhangban van a meglévő fafajok kiterjedésére vonatkozó helyi ismeretekkel.

A városi fák több csoportba sorolhatók (pl. lakófák, utcai fák, parkfák, erdei fák), és mindegyikük beleszámít a “Fák a városokban kihívásba”, amennyiben megfelelnek az alábbi meghatározásnak: “Fás évelő növény, amelynek egyetlen törzse vagy – fásítás esetén – több törzse van, és többé-kevésbé határozott koronával rendelkezik.”

A stratégiával összhangban minden városnak a következőkre kell összpontosítania:
a) A fafajok sokféleségének növelésére; az invazív és allergén fajok elkerülése mellett;
b) A biológiai sokféleség szem előtt tartása és az újonnan ültetett fák megfelelő elhelyezése a város tágabb ökoszisztémájában;
c) szelektívnek lenni és a célnak megfelelő fákat kiválasztani;
d) annak biztosítása, hogy minden egyes ültetett fa helyét konkrét okból (pl. a légszennyezés elleni küzdelem, a zöldterületek hiánya az adott városrészben, magas hőmérséklet stb.) és a városi ellenálló képesség kiépítésének általános stratégiájával összhangban válasszák ki;
e) A különböző fafajok helyigényének figyelembevétele.

A fafaj-választást erősen az éghajlati szempontoknak kell vezérelniük

Ez magában foglalja a jelenlegi és a jövőbeli éghajlati viszonyokat, mivel ezek határozzák meg, hogy mely fafajok nőhetnek meg egy városban, de az előnyeiket is. Nem minden fafaj jól reagál a városi kihívásokra. Ideális esetben a faültetéseknek olyan fajok keverékét kell tartalmazniuk, amelyek alkalmasak a kívánt célok elérésére.
Amikor csak lehetséges, őshonos fajokat kell ültetni, mivel ezek általában a legjobban alkalmazkodnak az uralkodó éghajlati viszonyokhoz. A kutatások azt mutatják, hogy a nagyméretű fák biztosítják a legnagyobb előnyöket, ezért lehetőség szerint a magasra növő fajokat kell előnyben részesíteni.
Mint minden ökoszisztémára, a városi fákra is hatással van az éghajlatváltozás, amely a levegő hőmérsékletének emelkedésével, erősebb és gyakoribb viharokkal és hőhullámokkal jár. Stratégiai megközelítésre és testre szabott fenntartásra, ápolásra van szükség az éghajlatra gyakorolt egyes hatások ellensúlyozásához, ami a faültetés távlatos megközelítését igényli.

A faültetéseket a teljes ökoszisztéma teljes figyelembevételével kell végrehajtani, valamint ki kell egészíteni a fenntartható fejlődési célok megvalósítására irányuló nemzeti stratégiát.

Az utcai fák esetében például elsőbbséget kell biztosítani az épületek árnyékolásának, valamint a gyalog- és kerékpárutak burkolt felületeinek. A cél az, hogy megtaláljuk az arany középutat a város adott problémájának figyelembevétele, valamint a környezeti és társadalmi valóság között. Ha például a cél a városi fák használata a légszennyezés elleni küzdelemben, akkor a fákat ott kell ültetni, ahol a légszennyezés koncentrációja és a népsűrűség átfedésben van, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a fák csak egy nagyon közeli sugarú körben képesek megtisztítani a levegőt.
Hasonlóképpen, ha a fő cél az energiafogyasztás csökkentése és a hőmérséklet csökkentésének természetes módja, akkor a fákat stratégiailag a környező épületek mellett, de a városi utak és infrastruktúra mellett kell elhelyezni. Bár a fák árnyékot adnak, ami megvédi és meghosszabbíthatja az aszfaltozott utak és utak élettartamát, csökkenti a karbantartási költségeket és meghosszabbítja a hosszú élettartamot; a rosszul megválasztott területeken ültetett fák valójában kárt okozhatnak az infrastruktúrában, például a gyökerek növekedése miatt megrepedt járdák és épületalapok. Ezért fontos, hogy átgondoltan mérlegeljük, hová ültetünk fákat.

Első eredmények

A “Fák a Városokban Kihívás” első évében több mint 20 város 16 országból összesen 11 millió új fa ültetését vállalta. és személyre szabott célokat tűztek ki a városi fák kezelésének javítására. fák és erdők javítását.

Pozsony, Szlovákia

A több mint félmillió lakosú Pozsony Szlovákia fővárosa és legnagyobb városa. A pozsonyi önkormányzat ma már egyre inkább tudatában van a klímaválság elleni küzdelem fontosságának. Az egyik legfontosabb intézkedésük egyszerűen a faültetés. Ezért Pozsony a kezdeményezés részeként 10.000 fás szárú növények szisztematikus megújítására és fenntarthatóságára irányuló tervet hajt végre. Pozsony vállalta, hogy 2021-ben és 2022-ben közel 3000 új, felnőtt fát és 20 000 facsemetét ültet el.

A város folytatja a klímavédelmi Pozsony alkalmazkodási cselekvési tervének aktualizálását, és további klímavédelmi intézkedéseket készít elő az új gazdasági és társadalmi fejlesztési program, a Pozsony 2030 keretében.

Helsingborg, Svédország

Helsingborg Svédország egyik legrégebbi városa, több mint 100 000 lakossal. A város 2019-ben az elsők között csatlakozott a “Fák a városokban kihíváshoz”, vállalva, hogy 2020 végéig 8000 új fát ültet stratégiai területeken.
A város arról számolt be, hogy több mint 10 000 fával túlteljesítette a vállalását, és 2019 és 2020 között összesen 18 193 fát ültetett. Új fák találhatók a Gyermekerdőben (Pålsjö), a Klímaerdőben (Ödåkra), valamint a város számos parkjában és utcájában és azok környékén.
Helsingborg egy külön honlapot is létrehozott, ahol a lakosok nyomon követhetik az előrehaladást, és megtanulhatják, hogyan gondozzák az új fákat.

Mexikóváros, Mexikó

Mexikóváros, a világ legnagyobb spanyol nyelvű városa, ahol több mint 9 millió ember él, nagyszabású faültetési akcióba kezdett, és ígéretet tett arra, hogy 2020 végéig 8 millió fát és cserjét ültet el.
E cél elérése érdekében a város együttműködött a kormányzat különböző szintjeivel, a tudományos, a civil társadalmi és a magánszektorral. Az önkormányzat célkitűzései között szerepel a beporzási folyamat erősítése a biológiai sokféleség megőrzése, a megújuló talaj és az ökológiai folyamatok helyreállítása, a mikroklíma szabályozása, az ökoszisztémák romlásának visszafordítása, valamint a városi fák és erdők iránti gondoskodás kultúrájának megteremtése a polgárok körében.
A legutóbbi jelentés szerint a város 8 millió új fa és cserje telepítésénél tart.

szerk/ford: Tóth János, forrás: UNECE

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Greenfinity faültető projektje

Következő cikk

ENSZ-EGB Erdészeti és Erdészeti Bizottság 80. ülése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…
Exit mobile version