FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Soproni Marteloscope mintaterület

Új magyarországi Marteloscope mintaterület került kijelölésre a Soproni-hegység Sopron 105/M erdőrészletében a nemzetközi INTEGRATE+ projekthez kapcsolódóan, az Erdőmérnöki Kar és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársainak együttműködésében.

A Marteloscope hálózat célja olyan erdőállományokban kialakított 1 hektáros mintaterületek vizsgálata, ahol az egyedenként értékelt fák segítségével együttesen elemezhető a fák gazdasági és ökológiai jelentősége, így különböző jövőbeli beavatkozásokra vonatkozóan mindkét szempontból modellezhetővé válik a mintaterület állományának jövője. A cél az erdészeti beavatkozások optimalizálása és bemutatása az erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontok integrálásával.

A terepi mérés során rögzítendő legfontosabb jellemzők a következők: egyedek koordinátái, fafaj, mellmagassági átmérő, famagasság, korona kezdetének magassága, törzsminőség, egészségi állapot mikroélőhelyek. A felméréshez kapcsolódóan a fákat egyedi azonosítóval látjuk el. A felvett paraméterek egy erre a célra fejlesztett szoftver segítségével kerülnek feldolgozásra és vizuális megjelenítésre.

Reményeink szerint a Marteloscope mintaterület működtetése a kutatási célokon túl további hasznosíthatósággal is rendelkezik majd. A hallgatói tehetséggondozás részeként a tudományos diákköri tevékenységben aktív hallgatók és diplomatervezők is mozgósíthatók a projekt keretében. Eltérő információtartalommal a terület bevonható a szakmailag kapcsolódó felső- és középfokú képzések terepi gyakorlataiba, valamint számíthatunk az ide látogató erdészeti szakemberek és az érdeklődő erdőlátogatók figyelmére is.

Marteloscope terület
Marteloscope terület

forrás: Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európai papíripar 2022.

Következő cikk

Fák világatlasza - digitálisan



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések