FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai papíripar 2022.

A papíriparra hatással vannak a magas energiaárak és az erodálódó gazdasági növekedés 2022-ben. Az Európai Papíripari Szövetség (Cepi) által közzétett, 2022-re vonatkozó előzetes statisztikák a magas energiaárak, valamint az EU és a világgazdaság növekedésének visszaesése hatását mutatják. Az ágazat azonban kihasználhatja a hosszú távú pozitív tendenciákat, amelyeket az EU Zöld Megállapodás ipari terve felgyorsíthat.

Az európai papírfogyasztás 2022-ben stabil maradt, ami a jelenlegi európai gazdasági lassulással szembeni ellenálló képességről tanúskodik. Ugyanakkor a papír- és kartongyártás 2022-ben 5,9%-kal csökkent az előző évhez képest a Cepi ma közzétett előzetes adatai szerint. A termelés csökkenése a globális régiókban is megfigyelhető volt, beleértve az EU legtöbb fő versenytársát az ágazatban.

A csökkenő termelés és a stabil fogyasztás együttes alakulása az ágazat kereskedelmi mérlegének csökkenéséhez vezetett a fokozódó globális verseny mellett. Erre a helyzetre a Cepi többször felhívta az uniós intézmények figyelmét. A papírgyártás második félévben regisztrált gyengesége nagyrészt az európai magas energia- és nyersanyagköltségekkel magyarázható, amelyek ideiglenes gépleállásokhoz vezettek.

Az EU gazdasági motorjának 2022 második felében bekövetkezett lassulása és a papíripar nyitottsága a globális piacok felé, ahol a növekedés szintén megtorpant, szintén hozzájárult ehhez a lefelé irányuló elmozduláshoz és a versenyképesség átmeneti visszaeséséhez. Az európai papíripar azonban hagyományosan erős exportőr, és a kereskedelmi mérleg továbbra is pozitív.

Az ágazat egyéb tendenciái, bár éves szinten negatívak, hosszú távon a stabilitás irányába mutatnak, mint például az újrafeldolgozásra szánt papír felhasználása, amely 2021-hez képest 6,4%-kal csökkent, de hároméves időtávlatban stabil marad. A magas villamosenergia- és gázárak jelentősen érintették azokat a papírgyárakat, amelyek termelésükben leginkább az újrahasznosításra szánt papírtól függenek, ami befolyásolta a 2022-es eredményt.

Hasonlóképpen, a fosszilis alapú alternatívákat egyre inkább felváltó csomagolópapír és -karton továbbra is az ágazat egyik fő növekedési hajtóereje. Bár a csomagolópapír-gyártás Európában 2022-ben 4,6%-kal csökkent 2021-hez képest, a csomagolópapír kibocsátása még mindig jóval a Covid előtti szint felett marad. Az előállított papír tonnájára számított adatok nem veszik figyelembe az egyes papírcsomagolási megoldások súlyának csökkentése terén elért jelentős előrelépéseket, összhangban az ágazat fenntarthatóság iránti elkötelezettségével.

Az elmúlt három év folytatásaként a Covid-járványt követő új fogyasztási szokások szintén növekvő keresletet eredményeztek a szaniter és háztartási papírok iránt, amely 2021-hez képest 3,6%-kal nőtt.

Töltse le a Cepi 2022-es előzetes statisztikáit. (pdf, 4 oldal, angol)

Jori Ringman, Cepi főigazgató: “Az iparágunk hosszú távú tendenciái azt mutatják, hogy ambiciózusak lehetünk a jövőnkkel kapcsolatban. Most arra van szükségünk, hogy az EU Zöld Megállapodás ipari terve is hasonlóan ambiciózus legyen. Meggyőződésünk, hogy a zöldebb gazdaságra való áttérés hosszú távon lehetőséget jelent az európai papíripar számára.”

Forrás: CEPI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

15 emeletes fa lakóház épül

Következő cikk

Soproni Marteloscope mintaterület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…