FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tudatos erdősítés Nepálban

Nepáli asszonyok tűzifát hordanak. / Forrás: Pixabay

A nepáli kormány az 1980-90-es években új törvényi szabályozást vezetett be, amelynek hatására az erdők feletti addigi állami gondnokságot átvehették a helyi közösségek. E változás örvendetes eredménye, hogy 1992-2016 között mintegy duplájára nőtt az erdős területek nagysága a kis hegyi országban.

fotó: WWF Nepal

Az ország domboldalait letarolták az 1970-es évekre, a fakivágások miatt eltűnő erdők nyomán környezeti vészhelyzet alakult ki.

A lecsupaszított lejtőkön megnőtt a földcsuszamlások száma, hevesebbé váltak az áradások, így sürgősen tenni kellett valamit. Szerencsére a nepáli kormány az 1980-90-es években új törvényi szabályozást vezetett be, amelynek hatására az erdők feletti addigi állami gondnokságot átvehették a helyi közösségek. E változás örvendetes eredménye, hogy 1992-2016 között mintegy duplájára nőtt az erdős területek nagysága a kis hegyi országban, számolt be az Earth Observatory.

fotó: WWF Nepal

A Landsat műholdak hosszú ideje folyamatosan készülő felvételei és a falvak lakosságának kifaggatása után kiderült, hogy a növekedés a közösségi erdőgazdálkodáshoz köthető, s a legtöbb erdőt a közepes magasságokban sikerült újjáéleszteni, a Himalája és a Gangesz közé eső régiókban.

1992 (fent) és 2016 (lent) erdőborírása Nepál területén. Forrás: Earth Observatory

E folyamatot az jellemezte, hogy a korábbi korlátlan használat helyett észszerű használat született: az emberek továbbra is kinyerték az erdő ajándékait – gyümölcsöket, gyógynövényeket, vagy épp takarmányt, ám tiltott volt a legeltetés az erdőkben, és a fakivágást is visszaszorították. Ennek köszönhetően az erdők „maguktól” indultak gyógyulásnak, a közösség pedig aktívan vigyázott is arra, hogy a helyes gyakorlat folytatódjon.

Az alacsonyabban fekvő területeken, ahol már teljességgel kiirtották korábban az erdőket, faültetésekkel segítették a helyzet javulását, részben nemzetközi anyagi támogatással. Az egyik ilyen területen, ahol 1988-ban csupán 12 százalékos volt az erdőborítás, 2016-ra 92 százalékra nőtt!

Nepál erdőségeinek harmada van ma közösségi kezelésben, 3 millió család összesen 22 ezer erdőterületet kezel sikeresen.

forrás: ng.24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A főváros környékén télen is várja a kirándulókat a Pilisi Parkerdő

Következő cikk

Mecsek Discovery Center próbaüzeme




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version