FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria: a szú miatt 2022-ben közel dupla a károsodott fa mennyisége

A szú által károsodott faanyag mennyisége Ausztria-szerte 2022-ben csaknem megduplázódott. A magas hőmérséklet és a kevés csapadék súlyosbítja a helyzetet. A Szövetségi Erdészeti Kutatóközpont szerint az idei előrejelzések sem jobbak.

A kutatóközpont szerint tavaly 3,75 millió köbméter károsodott fa (Vfm = Vorratsfestmeter = bruttó m3) keletkezett, ami 90 százalékkal több, mint 2021-ben, és a harmadik legmagasabb értéknek felel meg, amelyet Ausztriában valaha is regisztráltak. Az egyes szövetségi tartományok között nagy különbségek vannak.

Tirolban 2022-ben az előző évhez képest hatszorosára, 1,28 millió bruttó köbméterre nőtt a szú okozta kár 2022-ben, egyedül Kelet-Tirolban (Lienz kerület) 1,13 millió bruttó köbméter volt, tízszer annyi, mint 2021-ben. Karintiában a kártevő által károsított fa mennyisége az előző évhez képest megduplázódott, 760.000 bruttó köbméterre nőtt, ennek csaknem fele egyedül Spittal an der Drau kerületben.

Stájerországban 671.000 köbméternyi károsodott faanyag volt, ami 45 százalékos növekedést jelent. Az Alpok főgerincétől északra a károsodott faanyag mennyisége alacsonyabb volt, de itt is jelentős növekedés volt tapasztalható.

A károsodott fa mint táptalaj

A problémát tovább fokozza a magasabb hőmérséklet és a csapadékhiány. “2022 a mérések történetének második legmelegebb éve volt, nagy eső- és hóhiány mellett. Az emelkedő hőmérséklet nagyobb párolgást és a fák nagyobb vízigényét jelenti” – áll a Szövetségi Erdészeti Kutatóközpont közleményében. A hószegény tél és az elmúlt hetek csapadékhiánya miatt az idei évre vonatkozó kilátások nem túl rózsásak.

A szél okozta károk tavaly is jelentősen megnövekedtek, és a fel nem dolgozott széldöntések további táptalajt biztosítanának a szú számára. A szakértők ezért azt javasolják, hogy a károsodott faanyagot távolítsák el az érintett erdőkből. Norbert Totschnig (ÖVP) mezőgazdasági miniszter “a károsodott területek következetes újraerdősítését szorgalmazza klímabarát fafajokkal”.

Forrás: ORF

Előző cikk

Öko Forradalom

Következő cikk

Az európai erdei ökoszisztémák: a fenntartható fejlődés kulcsfontosságú szövetségesei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések