FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU-jog ellenes a lengyel erdőgazdálkodás

Jogellenesnek találta Lengyelország fakivágási politikáját az EU legfelső bírósága, amely a költő madarak védelmére kelt. Az EU legfelső bírósága csütörtökön kimondta, hogy Lengyelország erdőgazdálkodási gyakorlata, amely a madarak költési időszakában engedélyezi a fák kivágását, törvénysértő, ellentétes az uniós természetvédelmi szabályokkal – írta a Politico.

Az Európai Bizottság 2021-ben vitte bíróság elé Lengyelországot, azzal érvelve, hogy a kormány döntése, amely szerint a védett madárfajok költési időszakában engedélyezi a fakivágásokat, sérti az uniós természetvédelmi jogszabályokat. A tervek a madarak élőhelyeit veszélyeztették, egyes területeken pedig el is pusztították az állományt a testület szerint.

Varsó azzal utasította el ezt az érvelést, hogy nemzeti jogszabályai előírják az erdők fenntartható kezelését, és erdőgazdálkodási politikája környezetbarát.

A csütörtöki ítéletben az Európai Unió Bírósága a bizottságnak adott igazat, és megállapította, hogy a Lengyelországban folytatott fakivágások környezetromboló hatásúak. Ezenfelül a bíróság szerint a lengyelek megsértették az igazságszolgáltatáshoz való szabad hozzáférés jogát azzal, hogy megakadályozták a környezetvédelmi csoportokat az állami erdőgazdálkodási tervek bíróság előtti megtámadásában.

Nem ez az első eset, hogy Lengyelországot erdőgazdálkodása miatt elítéli az EU legfelsőbb bírósága. Öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a lengyel félnek fel kell hagynia az erdőirtásal a védett Bialowieza környékén. 

A csütörtöki ítélet arra kötelezi Lengyelországot, hogy módosítsa nemzeti jogszabályait, és hozza összhangba erdőgazdálkodási terveit a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályokkal.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Illegális fakitermelés elleni küzdelem Romániában

Következő cikk

Március a barlangok hónapja




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version