FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gigafűrészüzem Csehországban

Amióta 2016-ban az osztrák Pfeifer csoport átvette a Chanovice Fűrészüzemet, a cég több mint 100 millió eurót fektetett be az infrastruktúra korszerűsítésébe és a dolgozók munkakörülményeinek javításába. Ez a növekvő termelési számokban és a személyzet stabilitásában tükröződik. A chanovicei fűrészüzem 2022-ben meghaladta a 805 000 köbméteres összbevágást, és ezzel a Cseh Köztársaság egyik legnagyobb fűrészüzemévé vált.

Az osztrák Pfeifer Group nemrégiben Finnországban történő terjeszkedésével keltett feltűnést az iparágban. A Pölkky, a legnagyobb észak-finnországi magán fafeldolgozó vállalat felvásárlása megerősíti a Pfeifer pozícióját az európai faipar harmadik legnagyobb vállalataként, és felkészíti a termelőt a globális versenyre. Chanovice számára a csoport stratégiai növekedése még stabilabb üzleti környezetet és egy egészséges, előrelátó családi vállalkozáshoz való tartozást jelent. Az újonnan megszerzett telephelyek előnyeit Chanovicében első kézből ismerik.

Pölkky telephely

A Pfeifer-csoport égisze alatt 2016 óta a telephely minden szinten folyamatosan fejlődik. Az új technológiák a fűrészrönk válogatásában és jelenleg a fűrészáru szárítási kapacitás növelése sokszorosára növeli az üzem hatékonyságát. Így a tervek szerint a hatékonyabb szárítókamrákkal áprilistól akár évi 450.000 köbméter fűrészárut is előállíthatnak – több mint kétszer annyit, mint öt évvel ezelőtt.


2022: Rekordév a fűrészüzemben

A Pfeifer Chanovice tavaly termelési rekordok egész sorát érte el. A fűrészüzemben például a legnagyobb vágás egy nap alatt több mint 6500 köbméter fát tett ki. A teljes vágás meghaladta az évi 805 000 köbmétert, amivel Chanovice az ország egyik legnagyobb fűrészüzemévé vált. A Pfeifernél a fanyersanyag beszerzése és hatékony, erőforrás-takarékos továbbfeldolgozása a fenntarthatóság fogalmáról szól. A beszállított hengeres faanyag nagy része például PEFC-tanúsítványú, és 100 százalékban közvetlenül a telephelyen kerül feldolgozásra fűrészáru, tömörfa- és zsalulemezek, fapellet és ökoáram formájában.

Optimalizálás a személyzeti területen

A 2022-es év egyik legfontosabb célja az volt, hogy minden alkalmazottat állandó alkalmazottként vegyünk át. Ezt a célt sikerült elérni. Emellett folyamatosan javítjuk a dolgozók körülményeit, például egy új parkolóval, a munkavédelembe történő nagyberuházásokkal és a kommunikáció optimalizálásával. A saját “myPfeifer” munkavállalói alkalmazás segítségével a munkavállalók és a vállalat könnyen kapcsolatba léphetnek egymással, és a fontos információkat gyorsan és közvetlenül okostelefonjukon kaphatják meg. Tekintettel a faipar minden területén gyorsan fejlődő technológiákra, a Pfeifer a munkavállalók képzését és magasabb képesítését is támogatja. Ebből a célból mostanra Chanovicében is létrehozták a vállalat belső “PfeiferLearn” platformját, amely a biztonságos munkafolyamatokkal kapcsolatos egyéni továbbképzéseket teszi lehetővé.

A magasabb prémiumok és a gyár forgalma megkönnyebbülést hoz

A Pfeifer megbízható munkaadóként a nehéz időkben is támogatja 470 alkalmazottját. Az előző évben például külön prémiumot kaptak, hogy tompítsák az általános inflációs hullám okozta anyagi terheket. Megoldást találtak a ritkán lakott régióban dolgozók néha nehéz utazási helyzetére is. A Pfeifer buszokat szervez a munkába járáshoz, vagy fizeti a viteldíjat azoknak a dolgozóknak, akik távol laknak ezektől a buszjáratoktól. “Mindezen intézkedésekkel a Pfeifer az elmúlt években jelentős működési és személyzeti stabilitást tudott elérni Chanovicében” – jelentette Radek Pecka gyárigazgató és Petra Mouckova személyzeti vezető.

A Pfeifer csoport

Az osztrák Pfeifer Holding GmbH-t 1948-ban alapították, és ma már a harmadik generációban családi vállalkozásként működik. Ausztriában, Németországban, a Cseh Köztársaságban és Finnországban 13 telephelyen 2600 embert foglalkoztat. A vállalat központja Imstben (Tirol/Ausztria) található. A vállalatcsoport teljesen integrált fűrészüzemeiben évente mintegy 5,4 millió köbméter fát dolgoznak fel a teljes értéklánc mentén fűrészáru és gyalult áru, betonzsalu panelek, zsaluzógerendák, keresztlemezes rétegelt fa (CLT), ragasztott rétegelt fa, ragasztott tömörfa panelek, valamint raklaptömbök, brikett, pellet és bioáram előállítására.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PfeiferHolding

A csehországi üzem a térképen:

Előző cikk

150 mód a fák megünneplésére

Következő cikk

Erdők Nemzetközi Napján szakmai kitüntetéseket adtak át




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version