FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Infláció-fékező csomag

Flag of Croatia

A horvát kormány kedden bemutatta az áremelkedés megfékezésére szolgáló új intézkedéscsomagját, amelynek összértéke 1,7 milliárd euró (636,4 milliárd forint), és a legnagyobb része az energiaárak emelkedésének mérséklésére vonatkozik – erre 1,181 milliárd eurót biztosítanak -, infláció elleni védekezésre 169 millió eurót, szociális juttatásokra és támogatásokra pedig 347 millió eurót irányoz elő – közölte a horvát közszolgálati televízió.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: a háztartások, az intézmények és a vállalkozók megsegítésével folytatják a globális gazdasági válságra és az inflációs nyomásra adott választ. Az új intézkedéscsomagot csütörtökön fogadja el a kormány.
    A tervek szerint valamelyest változik azon termékek listája, amelyre korábban árstopot rendelt el a kormány. Lekerült róla a csontos sertésnyak és a csont nélküli sertéslapocka, mert a kabinet attól tart, hogy hiány léphet fel sertéshúsból. Felkerül a listára ugyanakkor a sertésborda, kilogrammonként 3,79 euróért.
    Április 1-től egy liter napraforgó olaj 1,72 euróba, a 2,8 százalékos tej 0,98 euróba kerül majd. A fehér kristálycukor kilója 1,33 euró, a liszté 0,80, az egész csirkéé 3,32, a vegyes darált húsé (marha és sertés) pedig 4,11 euró lesz.
    Nem változik az áram és a földgáz ára a következő időszakban.
    A háztartások áramtarifája 2,5 megawattóra (MWh) fogyasztásig hat hónap időtartamra 59 euróba (23 456 forint) kerül, az átlag feletti fogyasztás díja pedig 88 euróba (34 986 forint).
    A közintézmények, az iskolák, az óvodák és a kórházak, valamint az önkormányzatok, vallási intézmények, egyesületek és kommunális vállalatok 62 eurót fizetnek az áramért megawattóránként.
    A vállalkozások számára az áram tarifája 2,5 MWh fogyasztásig szintén hat hónap időtartamra 180 euró/MWh, efelett 230 eurót kell majd fizetni.
    A földgáz ára jövő év áprilisáig marad változatlan a háztartások, az állami intézmények, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek, valamint minden, legfeljebb 10 gigawattóra (GWh) éves átlagos fogyasztású mikro-, kis- és középvállalkozás számára. Zágráb a következő egy évben is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat, továbbá a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját is öt százalékon tartja.

    A kormány továbbá egyszeri juttatásban részesíti azokat a nyugdíjasokat, akiknek a nyugdíja nem haladja meg 610 eurót. A támogatás összege a nyugdíjak nagyságától függ. A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők 160, a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők 60 eurót kapnak.
    A fogyatékossággal élők, és időskorúak, aki nem voltak jogosultak a nyugdíja, ezért az államtól úgynevezett nemzeti juttatást kapnak, valamint a munkanélküli segélyben részesülő katonai veteránok havi jövedelme 70 euróval növekszik.
    Áprilisban egyszeri gyermeknevelési támogatásban részesülnek a családok is, ezek mértéke a gyermekek számától függ. Ez 45 eurótól 160 euróig terjedhet.
    A gazdálkodók és halászok számára a kormány 41 millió euró értékben nyújt támogatásokat.
    A horvát kormány tavaly márciusban fogadta el a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére kidolgozott első intézkedési csomagját 640 millió euró értékben. Ebből 160 millió eurót az energiaárak csökkentésére, 106 millió eurót a nyugdíjasok és a veszélyeztetett csoportok egyszeri támogatására irányzott elő.
    A második átfogó intézkedéscsomagot szeptemberben fogadta el kabinet. Ennek összértéke 2,79 milliárd euró volt. Fél éven keresztül korlátozta az áram, a gáz és a tüzelőanyagok, illetve csökkentette és korlátozta egyes alapvető élelmiszerek árát. Emellett megemelte a szociálisan támogatásokat és külön nyereségadót vetettek ki a nagy cégekre.

forrás: MTI

Előző cikk

Háború és környezetpusztítás

Következő cikk

Kossuth-díjasok 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések