FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Alávágnak a hatósági akácárnak

Fotós: Lang Robert Kaposvar

A hatósági áras tűzifánál olcsóbban juthatnak fűtőanyaghoz a bőszénfaiak. Az önkormányzat a saját erdejéből kínálja az akácfát. A kitermelés már több napja zajlik, a szakemberek hamarosan végeznek a munkával. Nemcsak a bőszénfai erdőben, hanem Somogy más területein is nagyüzemben zajlik a fakitermelés.

Motorfűrész hangjától hangos az erdő Bőszénfa határában. Egy több mint másfél hektáros területről vágnak ki kizárólag akácfákat. A munkát – erdészeti szakirányító felügyelete mellett – egy kitermeléssel foglalkozó baranyai vállalkozás végzi. A becslések szerint körülbelül 250 köbméternyi fát vágnak ki, ottjártunkkor a munkálatok több mint felével már végeztek a szakemberek. A sarangot és a depót nagyjából 140 köbméternyi fa alkotta. 

Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere elmondta, erdészeti ütemterv szerint termelik ki a fát az önkormányzati erdőből. Az akácfa nagy részét téli tüzelőnek szánják, de oszlopnak és parkettaanyagnak is adnak el belőle igény szerint.

– Igyekszünk segíteni a helyi családokat, ezért úgy döntöttünk, hogy olcsóbban kínáljuk nekik a tűzifát – hangsúlyozta Nyitrai István. 
– Kettő méretű akácot tudunk biztosítani. A vastagabb (export) tűzifát a 30 ezer forintos hatósági ár helyett, 28 ezer forintért áruljuk majd. A vékonyabb akácért pedig csak 18 ezer forintot kérünk. Utóbbi típus azoknak lehet megfelelő, akik kisebb kandallóval, kályhával fűtenek és nem akarnak, vagy nem tudnak vastagabb fát elhasítani – mondta a település vezetője. 

Nyitrai István hozzátette, természetesen a házhoz szállításban is segítenek majd a családoknak. Fuvaronként 7000 forintot kérnek. Első körben a helyieknek szeretnék eladni a téli tüzelőt, de ha nem jelentkezik annyi érdeklődő, és marad még akác, akkor a szomszédos településeken élőknek is felajánlják a kedvezményes vásárlási lehetőséget. 

A polgármester arról is beszélt, hogy az oszlopfát várhatóan köbméterenként 42 ezer forintért, a rönköket pedig még többért szeretnék eladni. A bevételből az önkormányzati tartalékot akarják bővíteni, és a nem várt kiadásokat finanszírozni. A kitermelt erdőt megújítják, a tarvágás után kitisztítják a területet, és úgynevezett gyökérszaggatásos módszerrel újrasarjasztják az akácost. 

Somogy más településein is hónapok óta dolgoznak az erdőkben és termelik ki a fákat. A Sefag Zrt. zselici, kaposvári, nagybajomi, marcali, szántódi, iharosi, barcsi erdészeteinél, és a lábodi vadászerdészetnél is tevékenykednek a szakemberek, összesen mintegy 80 község határában. 

Januártól február végéig már több mint 50 ezer köbméternyi fát termeltek ki az erdőkből. Ebből 3200 köbmétert a településeken élők gyűjtöttek össze. A kivágott fák 40 százaléka tölgy, 18 bükk és gyertyán, 15 cser és egyéb kemény lombos fafajok, 11 akác, 10 éger és hárs, 6 százalékuk fenyő. 

A Sefag Zrt. érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a tervezett éves fakitermelés 50 százalékát tűzifaként értékesítik, a másik felének nagy részét a fűrésziparban, hordógyártásban, falemeziparban hasznosítják. A társaság az elmúlt öt évben több mint 226 hektáron telepített erdőt a gazdálkodásában lévő területeken.

forrás: SONLINE 03-14

Előző cikk

Gátlástalan tűzifa-kereskedő

Következő cikk

Román faipar visszaesése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések