FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

34. Fakitermelő Világbajnokság, április 19-22. Tartu, Észtország

Tartuban a 34. Fakitermelő Világbajnokságon Dávid Gábor, Juhász István és Rittlinger Róbert lesznek a magyar csapat tagjai.

A Fakitermelő Világbajnokság (WLC) erdészek közötti verseny, amelyet általában kétévente rendeznek meg a világ különböző részein. A fő hangsúlyt a láncfűrész jó kezelésére helyezik. A résztvevőket az egyes szakágakban a sebesség, a minőség és a biztonság alapján értékelik.

Az első Fakitermelő Világbajnokságot Magyarország és a korábbi Jugoszlávia rendezte 1970-ben, a másodikat 1971-ben Jugoszlávia, a harmadikat 1972-ben Magyarország, majd 1996-ig (esetenként egy év kihagyással) évente, azóta pedig kétévente valamelyik európai ország rendezi. (Forrás: Wikipédia.) A covid vírus miatt 2023-ban páratlan évre esik a soron következő verseny, melynek Észtország a házigazdája.

Ez a World Logging Championship (WLC), melyet nem szabad összetéveszteni a Lumberjack World Championship-pel (LWC), mely utóbbi USA esemény. A kettőnek eltérőek a versenyszámai. A WLC versenyeket az IALC, az International Association Logging Championships (Fakitermelő Versenyek Nemzetközi Szövetsége) nevű szervezet fogja össze.

A képre kattintva a 2023. évi versennyel kapcsolatos minden ismeret elérhető az IALC honlapján.

Észtország 2022. tavaszán jelentkezett házigazdának. A verseny helyszínéül Tartut választották, a verseny központjának pedig az Észt Élettudományi Egyetem kampuszát. “Ha már Tartuban rendezik meg a versenyt, nincs is jobb hely, mint a Környezettudományi Egyetem melletti zöldterületek és kiállítási központ. Azért is volt könnyű az időpontot kiválasztani, mert a tavasz az erdőgazdálkodás aktív időszaka, és az észt erdészeti ágazat már évek óta a tartui mezőgazdasági vásár (Maamess) idején találkozik egy szemléletformáló konferencia, vásár, öregdiák-találkozók és különböző erdészeti rendezvények keretében. A tartui erdészeti rendezvények úgymond az úgynevezett Erdészeti Hetet alkotják, amelyet idén nagyszabású nemzetközi verseny koronáz meg” – említette Mart Kelk a világbajnokságok főszervezője azokat a tényezőket, amelyek miatt Tartut választotta. (Forrás: ialc)

A nevezési lista: Startnummern_WLC_Estland_final_03_04_23.pdf (143.43KB) 20 ország csapatainak összetétele látható a listában. Észtország két csapattal indul. A profi férfi csapatok 3 fősek, ugyanakkor számos országból vannak U24 (24 év alatti) és női versenyzők is. A vesenyzők döntő többségében STIHL és HUSQVARNA gépekkel indulnak, de ketten Dolmár-t és egy valaki Yamabiko-t fog használni.

A magyar csapat tagjai: Dávid Gábor, Juhász István és Rittlinger Róbert

Ezúton kívánunk minél sikeresebb versenyzést a magyar csapatnak!

Összeállította a fenti források alapján: MM

Előző cikk

Újabb faültetések Szombathelyen

Következő cikk

Erdei hulladékgyűjtés - Ásotthalom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések