FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A HS Timber Group eladta szászsebesi fűrészüzemét

A HS Timber Group (a sokat kritizált osztrák Holzindustrie Schweighofer új neve) kedden [április 18.] sajtóközleményben jelentette be, hogy eladta a legnagyobb romániai feldolgozóüzemét, a szászsebesi HS Timber Productions Sebeș Kft.-t a német Ziegler csoportnak – írja a G4Media. A szerződést 2023. április 14-én írták alá. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan az év közepén zárul le. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. Ez a fűrészüzem volt a kétes hírű vállalat első romániai gyártóüzeme.

A HS Timber Group közleményében azt állítja, hogy az eladásról szóló döntés az erdészeti törvény 2015-ben bevezetett monopóliumellenes cikkelyével függ össze. A vállalat szerint a romániai terjeszkedési lehetőségeit korlátozta a piac torzulása, amelyet az idézett elő, hogy az erdészeti törvény szerint egy piaci szereplő az ipari fafeldolgozás során az országban kitermelt egy fafajnak csupán 30%-át birtokolhassa. Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy geopolitikai helyzet is jelentős hatással volt arra, hogy végül eladták az üzemet, ugyanis Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország már nem szállít nyersanyagot Romániának. A HS Timber Groupnak ugyanakkor több másik fafeldolgozója is van az országban, például a Kovászna megyei Rétyen működtetnek egy fűrészüzemet, a Suceava megyei Radócon gerendákat gyártanak, míg a Bákó megyei Kománfalván falemezeket készítenek.

„Az eladás indoklásában a Schweighofer vezetősége alapvetően elismeri, hogy a romániai üzlet már nem nyereséges, ha nem rendelkezik monopolhelyzettel a piacon, mint ahogyan azt több mint egy évtizedig fennállt. Ehhez jön hozzá a nagy fafeldolgozó és fakitermelő cégekre – Fakartell – a Versenytanácstól kirótt 26,6 millió eurós rekordösszegű bírság (amelynek nagy részét a Schweighofer kapta), valamint a nyomozati fázisban lévő büntetőügyek, a független újságírók és környezetvédelmi aktivisták illegális fakitermeléssel kapcsolatos feltárásai vagy más bűncselekmények miatt kiszabott bírságok” – kommentált a hírt Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, korábbi USR-s szenátor a Facebookon.

Goțiu szerint érdemes örülni az aktivistáknak, mert az erdészeti törvény monopolellenes cikkelyének bevezetése csaknem egy évtizedes civil mozgósítás eredménye, ide értve az utcai tiltakozásokat és több tízezer aláírást összesítő petíciókat. „És ezért gratulációt érdemelnek mindazok, akik így vagy úgy részt vettek ebben. A harc folytatódik, de a hidra egyik fő feje eltűnt” – kommentálta az aktivista.

A G4Media azt írja, a Szászsebesi üzemet felvásárló a Ziegler csoport fafeldolgozó részlege eddig Németországban és Svédországban rendelkezik termelőüzemekkel. A honlapjuk szerint az övék Európa legnagyobb fűrészüzeme a bajoroszági Plößbergben.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban nyitotta meg a Szászsebesi üzemét. A vállalat működésével kapcsolatban azóta számos probléma merült fel.

Forrás: transtelex.ro

A Ziegler Group megvásárolja a Sebeș telephelyet a HS Timber Grouptól

A HS Timber Group bejelentette, hogy részvényeladás keretében eladja a HS Timber Productions Sebeș SRL-t a német Ziegler csoportnak. Az adásvételi szerződést 2023. április 14-én írták alá. A tranzakció végrehajtása a szokásos hatósági jóváhagyások függvénye. A tranzakció lezárására a hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan az év közepén kerül sor. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A Ziegler Group átveszi a teljes meglévő tapasztalt csapatot Sebeșben.

A fűrészüzem volt a HS Timber Group első romániai termelési telephelye. “Örülünk, hogy egy sikeres családi vállalkozásra találtunk, amely folytatja a fűrészáru gyártást a telephelyen és bővíti az üzletágat” – mondta Gerald Schweighofer, a HS Timber Group vezérigazgatója. “Szeretnénk őszinte köszönetünket kifejezni a Sebeșben dolgozóknak az elmúlt 20 évben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.”

A HS Timber Group számára a romániai rönkfa felvásárlását 2016 óta a törvény az éves kitermelt mennyiség 30%-ára korlátozza minden egyes választék esetében. A geopolitikai helyzet miatt Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország már nem nyersanyagszállító Románia számára. A bonyolult importszabályozások és a növekvő logisztikai költségek egyre nehezebbé teszik a faanyagimportot.

Ezzel az eladással a HS Timber Group hosszú távon megerősíti romániai jövőjét, és a későbbiekben jobban és hatékonyabban tudja kihasználni meglévő üzemeinek kapacitását.

A HS Timber Group egy fűrészüzemet, egy lécbetétes bútorlap és egy oszlop- és gerendagyártó üzemet működtet más romániai helyszíneken. További fűrészüzemek találhatók Németországban és Finnországban. Két további zöldmezős beruházással a csoport sikeresen folytatja globális terjeszkedését.

Stefan Ziegler, a Ziegler Group ügyvezető igazgatója lelkesen nyilatkozott a vállalatcsoport új tagjáról, valamint a mögötte álló történetről. “A HS Timber Productions Sebeș SRL volt a kiindulópontja a HS Timber Group sikerének, amelyet Schweighofer úr sok vállalkozói kedvvel és jövőképpel épített fel! Ezt a sikertörténetet szeretnénk folytatni. A döntés, hogy eladják nekünk ezt a telephelyet, annál is inkább boldoggá tesz, mivel stratégiai szempontból szeretnénk fejleszteni a telephelyet és a vállalatcsoportomat is. A ‘Fától a házig’ filozófiához hűen a hazai piacnak is hasznot kell húznia, egészen a fenntartható lakások megteremtéséig!”

A Románia központjában található telephely ideális kiegészítője a Ziegler-csoport fűrészüzemi részlegének a már meglévő németországi és svédországi gyártóüzemekkel. A kiváló minőségű nyersanyagok mellett a központi elhelyezkedésnek köszönhetően a helyszín tökéletes feltételeket biztosít a vállalatcsoport beszerzési és értékesítési tevékenységéhez. Stefan Ziegler a több mint 650 új alkalmazottat is várja. “Már nagyon várom a romániai alkalmazottakkal való együttműködést, akikkel szeretném megosztani a lelkesedésemet!”

A Ziegler-csoporttal, mint új tulajdonossal a telephely tovább erősödik. A további fejlődésben döntő szerepet játszanak a mindig is erős hazai gyökerek.

Forrás: HS Timber Group

A Ziegler Csoport: https://www.ziegler.global, a csoport faipari üzletága: https://www.ziegler.global/unternehmensbereiche/holz/

Fatájolta: MM

Előző cikk

​Közel harmincezren az Erdőbarát Rendezvényeken

Következő cikk

Befejeződtek a Településfásítási Program tavaszi faültetéseiStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések