FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hosszabb vegetációs időszak

A tanulmány azt mutatja, hogy a fák 15%-kal hosszabb ideig maradnak a fán, mint egy évszázada.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65037659

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a fák növekedési módját. – írja a BBC tudomány rovata. Ohio északnyugati részén élő lombhullató fafajokat tanulmányozó kutatók azt mondják, hogy egy évszázados melegedés átlagosan egy hónappal megnyújtotta éves növekedési időszakukat.

Az Ohioi Állami Egyetem tudósai összehasonlították legfrissebb megfigyeléseket egy helyi farmer által a 19. sázadban tett részletes jegyzeteivel. Azt mondják, hogy a kutatáshatással van arra, hogy a különböző fafajok hogyan fognak megbirkózni a jövőbeni klímaváltozással.

1883 és 1912 közt Thomas Mikesell földműves pedáns jegyzeteket csinált a helyi fanövekedésről, csapadékról és hőmérsékletről szülővárosában az Ohio-beli Wauseonban.

Bolygónk 1.1 Celsius-fokkal melegedett a körülbelül 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta. A kutatók azt mondják, hogy Mitchell megfigyelései csaknem egyedülálló melegedés előtti adathalmaz, mely összehasnonlítható a modern időkkel.

Kellen Calinger-Yoak professzor, a tanulmány vezető szerzője Wauseonba utazott  2010 és 2014 közt tavasszal és ősszel, hogy megfigyeljen 7 különböző keményfafajt. Azt mondta a levelek körülbelül 15%-kal tovább maradnak a fán, mint tették Mikesell napjaiban.

Calinger-Yoak azt mondja, a dolgok nem úgy vannak mint voltak – igen nagyon mások. Egy teljes hónappal meghosszabbodott növekedés óriási, amikor egy nagyon rövid időszak alatt történnek a változások.

A fajok eltérő módon reagálnak a melegedő hőmérsékletre – legtöbbjük tovább megtartja levele színét ősszel, de néhányan korábban rügyeznek. A hosszabb növekedési időszak következményei ismeretlenek. A fák kulcsfontosságúak a bolygót melegítő szén-dioxid atmoszférából való kiszívásában,

és a kutatók azt mondják, hogy egy hosszabb növekedési periódus valószínűleg azt jelenti, hogy több szén-dioxidot távolítanak el. De figyelmeztetnek, hogy a magasabb, ingadozó hőmérsékletek stressznek tehetik ki a fákat, olyan módokon, melyek eddig ismeretlenek.

A fák eltérő módon reagálnak a magasabb hőmérsékletekre. Calinger-Yoak professzor azt mondta, hogy több fajspecifikus kutatásra van szükség, tekintettel faültetés szerepére a klímaváltozás limitálásában.

Callinger-Yoak azt mondta: “Amikor egy viszonylag alacsony költségű enyhítő stratégiáról gondolkodunk, egy csomó fa ültetése, ami elszívja a szén-dioxidot a levegőből, egy igazán jó stratégia, de ezen tevékenységek támogatásához bizonyítékra van szükség az ebből származó előny szintjére.”

Forrás: origo.hu a BBC News: https://www.bbc.com/ alapján

Előző cikk

AI segítség a dekarbonizációs célok elérésében

Következő cikk

Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések