FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Meg kell védenünk az erdőket

Köztudomású, hogy az erdők rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, így az nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz. Természetes tehát, hogy az erdők szén-dioxid-tároló szupererejét az emberi üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése mellett potenciális klímamegoldásként is ki akarjuk használni.

A Nature Geoscience című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint az éghajlatváltozás veszélyeztetheti az erdők azon képességét, hogy tartósan képesek eltárolni a szén-dioxidot. A különböző régiók és fafajok éghajlatváltozásra adott reakcióit vizsgáló tanulmányban megállapították, hogy a tűz, az éghajlati stressz vagy a rovarkárok miatt az erdők szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb veszélye éppen azokban a régiókban áll fenn, ahol számos szén-dioxid-kompenzációs erdészeti projektet indítottak.

Az Utahi Egyetem tudósai az Egyesült Államok különböző régióinak erdeiben a föld feletti fatömegben megkötött szén mennyiségének változását akarták előre jelezni, és ehhez megvizsgálták az ezekről az erdőterületekről rendelkezésre álló történeti adatsorokat, valamint az ezek alapján lehetséges prognózisokat. 

A kutatók a kombinált modellek eredményeit elemezve azt találták, hogy bár a modellek előrejelzései bizonyos szempontból eltértek egymástól, némi összhangot mégis mutattak a különböző régiók szén-dioxid-tárolásának előrejelzése kapcsán. A Nagy-tavak és az USA északkeleti része, valamint az USA délkeleti része és a Sziklás-hegység északi része például a legtöbb esetben szén-dioxid-gyarapodást mutattak az előrejelzésekben.

Azonban az eredmények azt is mutatják, hogy sürgősen frissíteni kell a szén-dioxid-kiegyenlítési protokollokat

– mondta William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője, az amerikai Wilkes Center for Climate Science and Policy igazgatója.

Ahhoz, hogy a szén-dioxid-kompenzáció hatékony legyen, a fáknak elég hosszú ideig kell tárolniuk a szenet – több évtizedtől évszázadig. Tehát ha tűz égeti őket, vagy a rovarok pusztítják a területeket, az nagymértékben alááshatja az éghajlatváltozás elleni megoldások hatékonyságát, és az erdők nettó széndioxid-kibocsátóvá válhatnak – mondta Anderegg.

Forrás: greendex az attheu.utah.edu alapján

Előző cikk

Gaboni klímakonferencia

Következő cikk

Európában a múlté a zöld erdő?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések