FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Világunk zöldítése – WEF 2023

Az erdők és az ökoszisztémák helyreállításának kritikus szerepét egyre többen ismerik el, mivel az központi szerepet játszik az éghajlati célok elérésében.

  • A helyreállítási barométer egy olyan eszköz, amely segít a kormányoknak és most már a magánszektornak is nyomon követni a helyreállítási kötelezettségvállalások végrehajtását.
  • 30 vállalat osztja meg adatait az erdőfelújítási intézkedéseiről és hatásairól, és 85%-uk jelezte, hogy a vállalások teljesítése jó úton halad.
  • A vállalatok egyre gyakrabban használnak olyan térinformatikai platformokat, mint a Restor, hogy betekintést nyerjenek munkájukba, és bizonyítsák hatásukat.

Az ENSZ két jelentős éghajlati és biológiai sokféleséggel foglalkozó tavalyi ülése, a COP27 és a régóta várt COP15 az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének erdészeti intézkedésekkel történő kezelésére irányuló további kötelezettségvállalásokkal zárult. A természet és az ökoszisztémák helyreállításának kritikus szerepét egyre többen ismerik el központi jelentőségűnek a globális felmelegedés korlátozására irányuló Párizsi Megállapodás 1,5°C-os céljának elérésében. A nemzetek megállapodtak abban is, hogy 2030-ig a bolygó egyharmadát megvédik a természet számára, ami a biológiai sokféleség megőrzését célzó mérföldkőnek számító megállapodás.

A természetalapú megoldások – például az erdővédelem és az ökoszisztémák helyreállítása – finanszírozása azonban továbbra is jelentős hiányt szenved, és sürgősen szükség van arra, hogy a kötelezettségvállalásokból követendő cselekvés legyen. Fontos, hogy a vállalatok példákat osszanak meg arról, hogyan járulnak hozzá a tájak megőrzéséhez és helyreállításához, és mutassák be a közösségekre és a természetre gyakorolt hatásokat. Ezeknek a történeteknek az átlátható megosztása tanulásra, cselekvésre, javításra és ambíciófokozásra ösztönözheti a globális közösséget.

A COP15 konferencián bejelentett 10 világ helyreállítási zászlóshajó a természet támogatásának legambiciózusabb és leginspirálóbb példái. Ezek a példák az együttműködésen alapuló megközelítéseket mutatják be, és megosztják a legjobb gyakorlatokat. Ezekből a példákból a döntéshozók tájékozódhatnak arról, hogy mi működik és mi nem, ami nagyobb és jobb intézkedésekre ösztönzi őket.

A tényleges fejlődés mérésének módja

Az IUCN helyreállítási barométere egy olyan eszköz, amely nyomon követi a helyreállítási kötelezettségvállalások végrehajtását az ökoszisztémákban, az erdőtől a mezőgazdasági területekig, a vízi utaktól a partokig. Egyszerűsíti a jelentéstételt, és átfogó képet alkot az előrehaladásról, beleértve a sikerhez vezető legfontosabb lépéseket, valamint azonosítja az erőforrások hiányosságait a jövőbeli erőfeszítések maximalizálása érdekében. A 2021-2022-es időszakban 22 kormány használta, és több mint 50 kormány támogatta. Emellett nyomon követi a nemzeti és globális célok, például a biológiai sokféleség globális keretrendszerének és az ENSZ ökoszisztémák helyreállításáról szóló évtizedének megvalósítása terén elért eredményeket, számszerűsített értékelést nyújtva a biológiai sokféleség megőrzésére, az éghajlatváltozás mérséklésére és a gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatásokról.

A COP15-ön az IUCN bemutatta a 2022-es helyreállítási barométer jelentést, amely tartalmazza a legutóbbi országos alkalmazás eredményeit, valamint egy új országos műszerfalat a jelentéstétel további egyszerűsítése érdekében.

A helyreállítási barométer országos műszerfala

Az 1t.orggal való együttműködés révén a Barométer keretrendszerét a magánszektor számára adaptálták, hogy támogassák a vállalatokat a természetvédelmi és helyreállítási vállalásaik végrehajtásának előrehaladásáról szóló jelentések elkészítésében. Az 1t.org kötelezettségvállalási folyamatának elindítása óta több mint 80 vállalat vállalta, hogy több mint 7 milliárd fa megőrzését, helyreállítását és termesztését vállalja több mint 65 országban.

A barométer négy cselekvési mutatója (szakpolitikák és stratégiák, finanszírozás, műszaki tervezés és nyomon követés) és négy hatásmutatója (földterület, éghajlat, biológiai sokféleség, gazdaság) lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy évente jelentést készítsenek helyreállítási beavatkozásaikról, kiemelve az előrehaladás minőségi és mennyiségi intézkedéseit, és segítve őket abban, hogy projektjeiket az ökoszisztéma-helyreállítás és az erdészeti táj helyreállításának elveihez igazítsák. Idén 30 aktív 1t.org-kötelezettségvállalással rendelkező cég, köztük sokan az 1t.org vállalati szövetség tagjai, élen járnak a projektjeik előrehaladásáról és a helyreállítás hatásáról szóló adatok megosztásában.

A vállalatok mintegy 85%-a arról számolt be, hogy jó úton halad a helyreállítási kötelezettségvállalás teljesítése felé, és a barométer kulcsmutatói alapján mutatja be az előrehaladást, valamint részletes információkat oszt meg arról, hogy hogyan tervezik a helyreállítási projekteket, és milyen előnyökkel járnak. Míg az 1t.org kötelezettségvállalásai a fákra és erdős tájakra összpontosítanak, a barométer alkalmazása során kiderült, hogy helyreállítási munkájuk számos különböző ökoszisztémában zajlik, beleértve a partokat, mezőgazdasági területeket, gyepeket, tőzeglápokat és városi területeket is.

Az EY egy ilyen vállalat, amely szélesebb körű fenntarthatósági stratégiája részeként aktívan végrehajtja a vállalását kontinenseken és ökoszisztémákon átívelően. Partnerével, a South Pole-lal közösen magas színvonalú erdőtelepítéssel távolítják el a CO2-t a légkörből, valamint agrárerdészet segítségével állítják helyre a leromlott tájakat, hogy javítsák a biológiai sokféleséget és támogassák a helyi közösségek megélhetését olyan országokban, mint Kína, Uruguay és Zimbabwe.

Végrehajtó partnerén, a South Pole-on keresztül az EY támogatja a zimbabwei Kariba Forest Protection erőfeszítéseit.

A Nestlé globális erdőtelepítési programjának részeként ellátási láncán belül azon dolgozik, hogy segítsen helyreállítani a mezőgazdasági közösségek megélhetése szempontjából kulcsfontosságú földterületeket, amelyek degradációval fenyegetnek. A Fülöp-szigeteken, Nicaraguában, Kolumbiában és Hondurasban őshonos fafajokat ültetnek a kulcsfontosságú összetevőik előállításához kapcsolódó területeken, beleértve a kávé beszerző farmokat és a beszállító üzemeket. Végül a projektek korai és hosszú távú monitoring rendszereket is tartalmaznak a növekedés nyomon követése és az alkalmazkodási intézkedések meghozatala érdekében.

Az AstraZeneca az AZ Forest kezdeményezésén keresztül eddig több mint tízmillió fát ültetett, többek között Ghánában, Indonéziában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban, és jó úton halad az 50 millió fa ültetésére és fenntartására vonatkozó 2025-ös cél elérése felé. Az AZ Forest a fenntartható megélhetést támogató agrár-erdészeti rendszerekbe fektet be, erdőtelepeket alakít ki az erdőpusztulás okai elleni küzdelem érdekében, és stratégiai célzással olyan projektterületeket jelöl ki, amelyek javítják a kulcsfontosságú élőhelyek közötti összeköttetést. Tudományvezérelt megközelítésük a közösségi, nemzeti és globális szintű partnerségeken alapul, és a helyi érdekeltekkel való együttműködés kulcsfontosságú a helyi lakosság által értékelt és fenntartott projektek megtervezésében.

Bár a vállalatok átlagosan az előírtnál több mutatóra adtak választ, nagyon kevesen tudtak minden mutatóra vonatkozóan adatokat szolgáltatni, és a vállalatok több mint 50%-a globális, összesített szinten szolgáltatott adatokat. Ez azt mutatja, hogy továbbra is együtt kell működni az érdekelt felekkel, hogy támogassuk őket a kulcsfontosságú mérőszámokra, például a helyreállítás alatt álló területre vonatkozó adatok részletesebb szintű meghatározásában, összegyűjtésében és megosztásában, hogy teljesebb képet kapjunk az előrehaladásról.

Az ökoszisztémák helyreállításának globális központja

A vállalatok a térbeli adatokat – a Föld felszínén található jellemzőket vagy objektumokat ábrázoló információkat – is integrálják, hogy erőfeszítéseik vizuális bizonyítékait bemutassák. A Restorhoz hasonló platformokon keresztül a vállalatok értékes információkhoz jutnak, amelyek segítségével megtervezhetik, megvalósíthatják, nyomon követhetik és jelenthetik a megközelítéseiket. Mivel a Restor egy nyílt tudományos platform, nyilvános közzétételi és bemutató platformként is működik a vállalati ökoszisztéma-helyreállítási vezetők számára, más vállalkozásokat is cselekvésre ösztönözve.

A vállalatok és a platform más felhasználói saját profilt hoznak létre, amely a projekt helyszínein keresztül összesíti az információkat és az ökológiai ismereteket (például az éghajlatról, a biológiai sokféleségről és a vízről), lehetővé téve számukra, hogy projektjeiket irányítsák, és együttműködjenek az érintett partnerekkel az előrehaladás és a hatás nyomon követése érdekében. Az 1t.org monitoring partnereként a Restor támogatja a globális helyreállítási mozgalmat az átláthatóság előmozdításával és az érdekeltek széles közösségének kiépítésével, a terepen dolgozó szakemberektől és a faiskolák fejlesztőitől a finanszírozó szervezetekig, jelenleg 130 000 helyreállítási projektet tárolnak a térinformatikai platformjukon. A rendszer jelenleg 824 együttműködő zöld szervezet, projekt adatbázisát is kínálja az érdeklődőknek. Ezen rendszerben egyenlőre magyarországi kezdeményezés még nem található.

A Restor felgyorsítja a természet megőrzését és helyreállítását az emberek, a biológiai sokféleség és az éghajlat javára. A Restor összekapcsolja az embereket és a projekteket a tudományos adatokkal, a megfigyelési eszközökkel, a finanszírozással és egymással, hogy növelje ezen erőfeszítések hatását, mértékét és fenntarthatóságát. Hisszük, hogy bárki lehet a helyreállítás bajnoka.

A Zurich Insurance Group például az Instituto Terra on Restorral való csoportszintű együttműködésük mellett a helyben szponzorált projektek adatait is hozzá fogja adni, hogy ellenőrizhetőbb és megbízhatóbb adatokhoz jussanak a jobb fejlődés és hatásfigyelés érdekében. Kockázati szakértelemmel rendelkező biztosítóként az olyan témák, mint a szén-dioxid és a biológiai sokféleség különösen fontosak – nemcsak ügyfeleik és a társadalom számára, hanem a hiteles önkéntes szén-dioxid-piacok fejlődése szempontjából is.


A Restor vizualizációja egy brazíliai területről, ahol a Zurich együttműködik az Instituto Terra intézettel az őshonos biológiai sokféleség helyreállítása érdekében.

Az átláthatóság kulcsfontosságú a vállalatok elszámoltathatósága szempontjából, ugyanakkor segít másokat is cselekvésre ösztönözni. A Restor platformja lehetővé teszi, hogy a Zurich felvegye a további projektjeit a világ minden tájáról, és megértse a felhalmozott hatást, áttekintést kapjon a különböző helyszíneken a helyi közösségekkel való elkötelezettségről, valamint az ugyanilyen projektekben részt vevő más vállalatokról. Ez közös tanulságokhoz és együttműködési vagy szinergia-lehetőségekhez vezethet.

A cselekvési közösség bővítése

Mivel a világ kritikus ökológiai fordulópontok felé közeledik, több kötelezettségvállalásra van szükség, amelyek bizonyítják a cselekvést. 2023 a végrehajtás példáinak bemutatásának, a kihívások kiemelésének és átláthatóságának éve.

Az Adani és a Meta a két legutóbbi vállalat, amelyek elkötelezték magukat az 1t.org mellett: vállalják, hogy 2030-ig 100 millió fát ültetnek, és partnerséget kötnek a National Indian Carbon Coalitionnel, hogy az őslakosok vezető szerepére építsenek, amely fontos sikertényező. Mindkét vállalat nyomon fogja követni a projektfejlesztést és annak hatását, hogy adatokat szolgáltasson az éghajlati, természeti és társadalmi előnyökről.

Az 1t.org folyamatos partnerségei és az IUCN Restoration Barometerrel és Restorral való közös együttműködése révén a vállalatok megalapozottabb döntéseket hozhatnak és átláthatóbb hatásjelentést készíthetnek. Miközben a helyreállításba befektetők közössége folyamatosan növekszik, a fejlődés és a tanulságok bemutatására szolgáló megbízható mechanizmusoknak, mint amilyenek ezek, növekedniük kell ahhoz, hogy a legjobb gyakorlatok általánossá váljanak, és hogy a közösségek, a természet és az éghajlat szempontjából jelentős hatást érjenek el.

szerk/ford: TóthJános, forrás: WEForum

Előző cikk

Országos Erdőőrség indul

Következő cikk

Hatvanezer Fa Egyesület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések