FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Itt a tavasz, indulnak az erdősítési munkák!

A tavasz nemcsak a természet ébredését hozta el, hanem az erdőgazdálkodók erdőfelújítási, csemeteültetési feladatait is. A téli fakitermelési szezon végeztével, a jó idő beköszöntével, az erdei turistaszezon is beindul, gyakori kérdés ilyenkor az erdők sorsáért aggódók részéről, hogy mi történik majd a letermelt erdők helyén? Ki, hogyan és mikor gondoskodik az új erdők létrehozásáról?

Az EGERERDŐ Zrt. szakembereinek köszönhetően, biztosítva van a társaság által kezelt állami erdők folyamatos fenntartása, melyet többféle módon valósítanak meg. Az új erdők létrehozásáról többek között csemeteültetéssel, a fiatalosok folyamatos ápolásával, az esetlegesen károsodott csemeték pótlásával gondoskodik az erdőgazda.  Az erdőbe látogatók számára a néhány centiméteres csemeték ültetése vagy az apró makkok elvetése azonban nem olyan látványos, mint amikor egy adott területről eltűnik az idős erdő.

Kiültetésre váró, elvermelt csemeték

Az erdőgazdaság által elvégzett fakitermelések területén- az őshonos erdőállományoknak köszönhetően – 85 százalékban természetes erdőfelújításra van lehetőség.  Ez azt jelenti, hogy az idős fák makkjából, helyben fejlődnek ki azok a csemeték, melyekből fiatal erdő fejlődhet. Az idős, anyaállomány kitermelése csak akkor történhet meg, ha az alatt kellő számú és megfelelő méretű csemete már rendelkezésre áll. Új erdők telepítéskor vagy a károsodott csemeték pótlásakor azonban mesterséges erdősítéssel hozunk létre új erdőt. Erdészeteink idén tavasszal már közel 710 ezer csemetét ültetettek el és több mint 30 mázsa makk elvetésére került sor.

Természetesen ezt a tevékenységet is, mint minden más erdei munkát, szigorú előírások és törvények szabályoznak, melyek betartása az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi tevékenységének alapja.  A hazai erdőgazdálkodók (magán és állami) tevékenységét a 2009 évi XXXVII. tv. (Erdőtörvény), valamint az 1996 évi. LIII. tv (Természetvédelmi törvény) szabályozza. Bármilyen erdei munka csakis ezen jogszabályok előírásainak betartásával és az illetékes hatóságok – erdészeti, természetvédelmi – engedélyével valósulhat meg. 

A hagyományos erdei technológiák mellett persze innovatív, saját megfigyeléseinkre alapozott vagy más országban alkalmazott, onnét átvett újszerű megoldások is szerepet kapnak az erdőgazdaságban. Fokozatosan formáljuk az erdőgazdálkodási gyakorlatot a  társadalmi igényekhez és a klímaváltozás teremtette kihívásokhoz.

A hagyományosnak tekinthető vágásos eljárások mellett, a kíméletes erdőkezelési eljárások bevezetésére is kiemelt figyelmet fordít az EGERERDŐ Zrt., Az erdőtörvényben a folyamatos erdőborítást biztosító eljárásokra való áttérésre megszabott ütemet jóval túlteljesítve, a törvényi előírásnál lényegesen nagyobb területen alkalmaz már ilyen erdőkezelési eljárásokat (örökerdő és faanyagtermelést nemszolgáló üzemmódban).

A társaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésére bízott védett értékek fenntartására. A védett és Natura 2000 területeket érintő erdészeti beavatkozásokat minden esetben egyezteti a helyi természetvédelmi kezelésért felelős Nemzeti Park munkatársaival. Az elmúlt évtizedekben folytatott, fenntartható erdőgazdálkodás eredménye, hogy a Zrt által kezelt területeken már teljesültek az EU biodiverzitás irányelvei. Az egyébként igen szigorú elvárásokat is sikerült teljesíteni, hiszen az őshonos erdővel borított területeinek több mint 30%-a élvez hazai, vagy közösségi (EU-s) védelmet és a védett területek több mint 10%-án  már nem végez az erdőgazdaság  fakitermeléssel járó munkákat.

Az erdész szakma és ennek részeként az erdőgazdálkodás a történelem során, az adott kor társadalmi elvárásai, igényei kielégítésére törekedett és törekszik napjainkban is. Ez igen összetett feladat, hiszen a társadalom egyszerre támaszt igényt az erdők védelmi, turisztikai, rekreációs és a faanyagon, mint megújuló nyersanyagon és energiahordozón keresztül annak gazdasági szolgáltatásaira is. Ezen összetett feladat megoldásának a hazai letéteményesei a magyar erdészek.

forrás: EGERERDŐ Zrt.

Előző cikk

FATE díjazottak 2022

Következő cikk

Időutazás a tűzírás világában – Bitter Mónika



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések