FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biodiverz erdőtelepítés, erdőfelújítás, faültetés

EU iránymutatás a biológiai sokféleség barát erdőtelepítéshez, erdőfelújításhoz és faültetéshez. A biológiai sokféleség barát erdőtelepítésre, erdőfelújításra és faültetésre vonatkozó iránymutatás gyakorlati ajánlásokat tartalmaz a hatóságok, az erdő- és földtulajdonosok, a gazdálkodók és a civil társadalom támogatására a biológiai sokféleség barát projektek jobb végrehajtása érdekében, beleértve a helyi szintet is.

E megoldások elősegítik az Európai Zöld Megállapodás azon kötelezettségvállalását, hogy az EU erdőterületeinek mennyiségét és minőségét egyaránt javítsák. Ez az iránymutatás mind az aktív ültetés, mind a természetes regeneráció révén az EU 2030-ra vállalt 3 milliárd új fával bővítésének egyik legfontosabb mérföldkövét jelentik. Az iránymutatás a mezőgazdasági földterületek erdőtelepítési kezdeményezéseivel, az erdőterületek erdőfelújítási intézkedéseivel foglalkoznak, beleértve a helyreállítási intézkedéseket is, valamint a városi és városkörnyéki környezetben, illetve a mezőgazdasági területeken faültetést.

A március 17-i keltezésű, 2023. március 20-án közzétett iránymutatás szerzője az EU Környezetügyi Főigazgatósága. (Az irat hivatkozási száma: SWD(2023)61 ) 61 oldal angolul.

Az I. fejezet az erdei, a II. a városi ökoszisztémákkal foglalkozik. A III. fejezet az agrárerdészeti faültetésé. A IV. fejezet az előző háromban leírtak finanszírozási ügyeivel foglalkozik.

A 3. melléklet a tagállami szakértőket és kulcsszereplőket sorolja fel, itt Magyarország esetén az Agrárminisztérium Erdészeti Főosztálya (Ministry for Agriculture – Department for Forest Management) szerepel a szakértők között.

Forrás: Európai Bizottság

Előző cikk

Ifjú Kócsagőr Program

Következő cikk

Elsődleges és öreg erdők



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések