FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az új űrlézer 3D térképet készít

Nem Marvel-film. Egy amerikai földmegfigyelő és térinformatikai vállalat bejelentette, hogy megépíti az első kereskedelmi LiDAR (lézer-letapogató) műholdkonstellációt, amely 3D-ben feltérképezi a Föld teljes szárazföldi felszínét. Ez a NUVIEW nevű vállalat már 1,2 milliárd dollár befektetést tudott szerezni.

Jelenleg a műholdas felvételek 2D-s képet adnak a bolygóról. Eddig a Föld szárazföldi területének mindössze 5%-át térképezték fel LiDAR segítségével. A korlátozott mélység és pontosság korlátozza a felhasználást olyan kihívások esetében, mint az éghajlatváltozás, a katasztrófaelhárítás, a fenntartható mezőgazdaság, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás.

A LiDAR-technológiát eddig elsősorban nem skálázható és költséges platformokon, például repülőgépeken és drónokon alkalmazták. A NASA által használt LiDAR-rendszerek nagyok és energiaigényesek, így nehezen méretezhetők. A vállalatnak azonban sikerült csökkentenie a LiDAR- rendszer méretét és súlyát, műholdjai pedig képesek egyszerre nagy területeket pásztázni. A fejlődő űripar, amelynek élén olyan vállalatok állnak, mint a SpaceX, csökkentette az indítási költségeket és a kereskedelmi forgalomban kapható kis műholdak kifejlesztését, amelyek képesek elegendő energiát termelni egy LiDAR-rendszer működtetéséhez.

A NUVIEW technológiáját egy műholdkonstelláció fogja működtetni. Több mint 100-szor gyorsabban fog adatokat gyűjteni, mint a jelenlegi kereskedelmi légi megoldások. Ezáltal a NUVIEW hozzáférhet a térinformatikai piachoz, amely reményeik szerint 7 billió dolláros iparággá nő.

A NUVIEW először egy próba-műholdat fog indítani. A remélhetőleg sikeres demonstrációt követően azt tervezik, hogy a kereskedelmi konstellációt öt műholdból álló részletekben indítja el, 18 hónapos szünetekkel az egyes indítások között, amíg a teljes, 20 műholdból álló konstellációt el nem érik.

A NUVIEW célja, hogy ez a műholdkonstelláció számos alkalmazással rendelkezzen. A nagy felbontású 3D pontfelhőadatok segítségével a gazdák optimalizálni tudják majd a terméshozamokat és a vízfelhasználást. A várostervezők hatékonyabb és fenntarthatóbb városi környezetet tudnak majd létrehozni. A globális digitális terepmodellek (DTM) és digitális felszínmodellek (DSM) lehetőséget nyújtanak majd az elektro-optikai és SAR műholdak üzemeltetőivel való együttműködésre. A katasztrófa sújtotta területekről így gyorsan nyerhető pontos adatok segíteni fogják a katasztrófaelhárítókat és a segélyszervezeteket erőfeszítéseik jobb koordinálásában.

forrás: ITBusiness

Előző cikk

Fahasználat népszerűsítése alacsony épületeknél

Következő cikk

Újszülöttek Erdeje - Gyál




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version