FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Parkok Hete

A nemzeti parkok nemcsak megismertetik és védik a természetet, hanem a környezeti nevelés és a szemléletformálás is a feladataik közé tartozik. Mindez egyre hatékonyabban működhet, hiszen a nemzeti parkok ismertsége az elmúlt években mintegy húsz százalékkal nőtt – hangsúlyozta az agrárminiszter pénteken Balatonfüreden.

2023. május 29. és június 4. között kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Parkok Hete, melynek keretén belül valamennyi hazai nemzeti parkban kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Nagy István a 17. magyar nemzeti parkok hete rendezvénysorozat megnyitóján kiemelte: a Századvég Konzorcium közvélemény-kutatása alapján 2018-ban a megkérdezettek 78,5 százaléka hallott a hazai nemzeti parkokról, 2021-re ez az arány megközelítette a 94 százalékot. Hozzátette: országszerte 62 bemutatóhely, 38 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 barlang és csaknem ezer kilométer hosszú tanösvény várja a látogatókat.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az elmúlt 12 évben több mint 90 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg. A 465 projekt révén 300 ezer hektáron javítják az élőhelyek állapotát – fűzte hozzá. Nagy István hangsúlyozta: csaknem duplájára nőtt az igazgatóságoknál dolgozók létszáma, a nemzeti park igazgatóságok éves költségvetése pedig megnégyszereződött az elmúlt évtizedben. Éves büdzséjük a pályázati forrásokkal együtt mintegy 20 milliárd forint, amely 2010-ben még csak 4,5 milliárd forint volt, a regisztrált látogatók száma pedig csaknem 30 százalékkal növekedett – tette hozzá.
    

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az Európai Bizottság tavaly decemberben jóváhagyta a 2027-ig tartó Kehop pluszt (Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz), amelyen belül természetvédelmi fejlesztésekre több mint 42 milliárd forint jut – emlékeztetett. Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy második alkalommal rendezik a magyar nemzeti parkok hetét Balatonfüreden. Hozzátette, idén a Balatonfüredi bor és halünnepet, a pünkösdi programokat és a gyermeknapot párhuzamosan rendezik.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Gyászhír - Vass Tamás [77]

Következő cikk

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések