FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Családi nap faültetéssel

Fotók: Takács Péter, Bakonyerdő Zrt.

A 2020-ban megkezdett hagyományt folytatva a Bakony és Balaton-felvidék állami erdeit kezelő Bakonyerdő Zrt. idén is létrehozott egy Újszülöttek erdejét. Kisgyermekes családok és kisiskolások is részt vettek a Bakonyerdő Zrt. erdőtelepítési munkájában, szombaton az erdészekkel közösen ültethettek facsemetéket a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola szomszédságában.

A Bakonyerdő Zrt. harmadik újszülöttek erdejének telepítése, négy hektárnyi területen a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetéhez tartozó, Balatoncsicsó községhatárában valósult meg. Az országfásítási program részeként megvalósuló újszülöttek erdeje program vármegyénként zajlik, ennek keretében minden esztendőben az előző évben megszületett gyermekek után 10 csemetét ültetnek el. A Bakonyerdő Zrt. azonban mindig túlteljesíti ezt a számot. 2022-ben 2960 gyermek született a vármegyében, mi azonban több mint 40 ezer csemetét ültettünk el, körülbelül 5 futballpálya nagyságú területen. 13 mázsa csertölgy és kocsánytalan tölgy makkot vetettünk és 8900 facsemetét ültettünk. Ezek madárcseresznye, nagylevelű hárs, kocsánytalan tölgy és barkóca berkenye csemeték, valamint a cserjés erdőszegély 2000 db fagyal, húsos som, kökény csemete felhasználásával készült. Az erdőgazdaság számára kiemelten fontos a fiatal generáció környezettudatosságra nevelése, ebbe a törekvésbe illeszkedik a közös faültetés. Célunk, hogy hagyományt teremtsünk a tavasszal megvalósuló közösségi faültetésből. – mondta el Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési osztályvezető.

Fotók: Takács Péter, Bakonyerdő Zrt.

A csemetét ültető kisgyermekek emléklapot kaptak és játékos program várta őket az erdei iskolában. A kézműves foglalkozáson a vesszőfonás és a rongybaba készítés technikáját ismerhették meg, kipróbálhatták tudásukat az interaktív élményteremben és szabadtéri játékok sora várta őket, ebéd után pedig Navratil Andrea ökológus dúdoló-mesélő foglalkozása szórakoztatta és tanította a gyerekeket.

A Bakonyerdő a Faültetéssel egybekötött Családi program keretében olyan fiatal, kisgyerekes családokat, iskolásokat, pedagógusokat szeretett volna megszólítani, akiknek szintén fontos a jövő generációk és erdeink sorsa. Örömünkre szolgál, hogy ezen a májusi szombaton megvalósulhatott ez a célkitűzés és színes programokkal tarkítva, kicsik és nagyok egyaránt részesei lehettek erdeink gyarapításának.

Az Újszülöttek Erdeje országos programja

Hazánkban 2,193 millió hektárnyi erdő található, amely további fás területekkel együtt 25,4 százalékos erdővel borított területet jelent. A cél az, hogy Magyarország területének 27 százaléka erdő borította legyen. Az említett programok közé tartozik az Újszülöttek erdeje, melynek lényege, hogy a kormány 2030-ig minden évben legalább 10-10 (de legalább évi egymillió) facsemetét ültet minden egyes, az országban születő gyermek után. Az Erdőgazdaság a Program keretében három év alatt közel 13 hektárral, míg az országfásítás egészét nézzük akkor, az elmúlt öt évben, több mint 150 hektárral gazdagította három vármegyét érintő erdőállományát, és hozott létre őshonos fafajú új erdőt. Ezen erdők a jövő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálja – mondta Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök.

Fotók: Takács Péter, Bakonyerdő Zrt.

Fenntartható erdőgazdálkodással megőrizhetők a természeti értékek, miközben a társadalom számára egyre több ökoturisztikai funkció is fejleszthető. A természetközeli erdőgazdálkodással kialakult élőhelyi sokszínűség nem csupán az erdei fauna számára biztosítja a kedvező életfeltételeket, hiszen az így kezelt erdők biodiverzitása, egyensúlya, ezáltal a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképessége is növekszik. Az Erdőgazdaság eredményes termeszétmegőrző gazdálkodását mi sem bizonyítja jobban, hogy gazdálkodással érintett területén belül nemzeti park, geopark, két tájvédelmi körzet, kilenc természetvédelmi terület, valamint 850 „ex lege” védett természeti érték – forrás, halomsír, kunhalom, barlang, láp és víznyelő – található. Gazdálkodási területén belül négy erdőrezervátum, is kijelölésre került 1022 hektár területtel. Ez bizonyítja talán a legjobban, hogy a térségben a fenntartható erdőkezelés, valamint az aktív természetvédelem szempontjai kölcsönös és megfelelő hozzáállás mellett hosszabb távon is biztosítani tudják a védelmi, gazdálkodási és turisztikai értékek fennmaradását.

forrás: Bakonyerdő Zrt.

Előző cikk

Év Erdésze - Egererdő válogató

Következő cikk

Minierdő telepítése Pesterzsébeten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések