FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Svédország vidékügyi minisztere

Fotó: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Az EU Tanácsának svéd elnöksége sok időt vesz el Peter Kullgren svéd vidékügyi minisztertől. Több olyan jogalkotási folyamatban folynak párhuzamosan tárgyalások, amelyek az erdőket és az erdőgazdálkodást érintik. De mi a véleménye az erdészeti ágazat szerepéről és a Mezőgazdasági és Halászati Tanács fenntartható és körforgásos biogazdaságért folytatott munkájáról?

Mit tekint a legnagyobb kihívást jelentő feladatainak vidékügyi miniszterként?

“Az erdőalapú ágazattal kapcsolatban a jogos gazdasági, társadalmi és környezeti érdekek közötti, gyakran nehéz kompromisszumok megtárgyalása.”

Milyen a saját viszonya az erdőkhöz?

“Az erdők nagyon sokat jelentenek számomra. A kikapcsolódás és a regenerálódás helyszínei. Kutyatulajdonosként gyakran sétálok az erdőben, és vadászként otthon érzem magam ott.”

Hogyan látja az erdészeti ágazat szerepét a zöld átmenetben?

“Az erdőalapú ágazat segít a világnak abban, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. Hagyományos és új termékei hozzájárulnak a társadalom kibocsátásának csökkentéséhez itthon és külföldön egyaránt. Az ágazat erdőgazdálkodásba történő befektetései hozzájárulnak a növekedés fenntartásához, amely lehetővé teszi a szén-dioxid megkötésének magas arányát, még a változó éghajlat mellett is. A környezeti és gazdasági értékeket szolgáló éghajlati alkalmazkodás a jövőben is releváns lesz.”

Hogyan befolyásolja Svédország elnöksége a svéd kormány lehetőségeit az erdészeti kérdések előmozdítására az Unióban?

“A kormány olyan professzionális és hatékony elnökséget szeretne, amely tisztességes közvetítőként jár el, és amelynek célja, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek valamennyi tagállam érdekeit szolgálják. Ugyanakkor az elnökség lehetőséget kínál arra, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki az Európai Bizottsággal, a többi tagállammal és az uniós parlamenti képviselőkkel, ami a svéd elnökséget követően Svédország számára is előnyös lesz az erdőkkel kapcsolatos tárgyalásokon.”

A svéd kormány nem szeretné, ha az EU részletesen szabályozná a svéd erdőgazdálkodást. A kormány szerint mely uniós jogalkotási folyamatok vannak a legnagyobb hatással a svéd erdészetre? Hogyan dolgoznak ezekkel a kérdésekkel?

“A tavasz folyamán lezárultak a tárgyalások a megújuló energiaforrásokról szóló felülvizsgált irányelv fenntarthatósági kritériumairól, és folytatódnak a tárgyalások többek között az ökoszisztémák degradációjának visszafordítását célzó szabályozási keretről és a szén-dioxid-tárolás tanúsítására vonatkozó javaslatokról. További jogalkotási javaslatok várhatók, például egy új talaj-egészségügyi törvény, valamint az erdőfelügyeletről és a stratégiai erdőtervezésről szóló javaslat. Mivel több párhuzamos javaslatról folynak tárgyalások, a svéd fakitermelésre gyakorolt kumulatív hatásokat általában nehéz teljes mértékben felmérni. A kormány álláspontja szerint az erdőgazdálkodást nem szabad korlátozni, hanem teljes mértékben hozzá kell járulnia az éghajlati célok eléréséhez, valamint munkahelyeket és növekedést kell teremtenie az egész országban.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács a közelmúltban következtetéseket fogadott el azokról a lehetőségekről, amelyeket a fenntartható és körforgásos biogazdaság kínál a zöld és digitális átmenet számára. Ön szerint hogyan befolyásolják ezek a következtetések az EU jövőbeni politikai irányvonalát?

“A biogazdaságnak lehetősége van arra, hogy hozzájáruljon számos, előttünk álló kihíváshoz, és kulcsszerepe van például a munkahelyteremtésben és a fenntartható növekedésben az egész gazdaságban, az éghajlat és a fokozott önellátás szempontjából. Az EU soros elnökségének birtokosaként meg vagyok győződve arról, hogy európai szinten sikerült felvetnünk ezeket a kérdéseket, és most olyan tanácsi következtetéseket fogadtunk el, amelyek jól tükrözik az EU-n belül létező különböző nézőpontokat”.”

Kapcsolódó olvasnivaló:

Az uniós mezőgazdasági és halászati miniszterek 2023. április 25-én Luxembourgban tartottak ülést. A találkozót Peter Kullgren, Svédország vidékügyi minisztere vezette.

A miniszterek irányadó vitát folytattak a szén-dioxid-leválasztás tanúsításáról szóló rendeletjavaslat mezőgazdasági és erdészeti vonatkozásairól, és következtetéseket fogadtak el a biogazdaság által a jelenlegi kihívások fényében kínált lehetőségekről, a vidéki területekre összpontosítva. A miniszterek véleményt cseréltek továbbá a közös agrárpolitika (KAP) keretében a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó tagállami stratégiai tervek állásáról, és áttekintették a mezőgazdasági termékek piaci helyzetét az EU-ban, különös tekintettel az ukrajnai háború hatásaira.

Olvassa el a tanácsi következtetéstervezetet.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestIndustries.se

Előző cikk

Halálos erdőtüzek Szibériában

Következő cikk

Munkaerő migráció az EU-ban




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version