FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Halálos erdőtüzek Szibériában

Több ember meghalt, több mint 300 ház megsemmisült és szükségállapotot hirdettek két oroszországi régióban, mivel erdőtüzek tomboltak Nyugat-Szibériában – jelentették hétfőn a hírügynökségek.

A Tyumen és Kurgan régiók kormányzója egymás után adta ki a rendkívüli állapotot vasárnap, mivel a lakosokat evakuálták, és a gyorsan terjedő lángok megfékezésére tett erőfeszítések sikertelennek bizonyultak. Másnap a szibériai Omszk régióban rendkívüli állapotot hirdettek.

A hatóságok közölték, hogy vasárnap a Kurgan régióban a tüzek következtében három ember meghalt, hatan pedig sérülésekkel kerültek kórházba.

A halálos áldozatok száma hétfő reggelre elérte a hatot – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség a regionális egészségügyi ágazat meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.

A tyumeni régió tisztviselői hétfőn korábban egy halálesetről és két sérültről számoltak be.

Egy 49 éves férfi meghalt, miközben megpróbált eloltani egy tüzet Krasznij Jar falu közelében – közölte a regionális közigazgatás.

Az orosz erdőgazdálkodási hatóság közölte, hogy hétfőig országszerte 18, főként szibériai és távol-keleti régióban 154 erdőtűz pusztított 93 300 hektárnyi területen.

Megjegyezte, hogy előző nap 26 régióban 176 erdőtüzet oltottak el.

Vlagyimir Putyin elnök telefonon beszélt Kurgan régió tisztségviselőivel, és támogatást ígért a tűzvész összes áldozatának – közölte hétfőn Alekszandr Kurenkov orosz rendkívüli helyzetekért felelős miniszter.

“Az elnök támogatást ígért – senkit sem hagyunk magára” – mondta hétfőn Vadim Sumkov, a Kurgan régió kormányzója. A Kurgán régió a tüzek intenzitása miatt lemondta a minden évben május 9-én tartott győzelem napi felvonulást – mondta Sumkov.

A tudósok a klímaváltozást okolják az elmúlt években Oroszországban és Európában felerősödött szezonális erdőtüzekért.

Oroszországban a problémát súlyosbította a tűzoltáshoz szükséges erőforrások hiánya, valamint a sok tűz távoli elhelyezkedése.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TheMoscowTimes; GDACS

Előző cikk

Erdőtüzek miatt szükségállapot

Következő cikk

Svédország vidékügyi minisztere




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version