FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Jeli Arborétum és az elektromágnesesség

Elektromágneses szempontból is természetközeli a Jeli Arborétum – tudományos kutatás indult.

A Varázskert mellett és közepén egy különleges, a klímaváltozással kapcsolatban meghatározó információkat adó mérésekbe kezdett a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet kutatócsoportja. A begyűjtött adatokból a Földet körülvevő ionoszféra állapotára is következtetnek.

A talajfelszín közelébe süllyesztett szondák a globális villámtevékenység lenyomatát rögzítik. Ha bolygónk bármelyik részén, akár Ausztráliában, Kínában, vagy a szomszédban villámlik, azt a Jeli Arborétumba telepített mérőberendezések érzékelik. Ehhez viszont arra van szükség, hogy ne legyen a közelben elektromágneses zaj.

A különleges mérőrendszernek olyan helyszínt keresünk, amely elektromágneses értelemben csendes. Távol az emberi tevékenységtől, a jelentős áramot használó infrastruktúrától. Így esett a választás a lakott területtől viszonylag távoli botanikus kertre, ahol most tesztméréseket végzünk.” – mondta el Bór József, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet légkörfizikai kutatócsoportjának vezetője.

Magyarországon a Nagycenk melletti Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban működik egy mérőállomás, de az a közeli villamosított vasútvonalból eredő zajok miatt néhány fontos kutatás elvégzésére nem alkalmas. Ezért keresnek új helyszínt.

„A villámok száma nagyban függ a hőmérséklettől, eloszlásuk és intenzitásuk információt ad az éghajlat változásáról. A mérőrendszerünkhöz a villámaktivitás jelei a Földet körülvevő ionoszféráról visszaverődve jutnak el. Az ionizált réteg a nap sugárzásának néhány káros összetevőjét nyeli el, így alakul ki. Az ionoszféra az alacsonyabban húzódó ózonréteg fölött bolygónk másik védvonala, egyben egyfajta ütköző területe a világűrből érkező hatásoknak. E védőburok állapotáról is fontos információhoz juthatunk a méréseinkkel. A rögzített adatok arról tájékoztatnak, hogy az ionoszféra alatti légkör a villámok energiáját az aktuális állapota szerint mely frekvenciákon tartja meg legtovább – úgy is mondhatjuk, hogy ezeken a frekvenciákon rezonál. Ezt a geofizikai jelenséget hívjuk Schumann-rezonanciának.

Magyarországon nem könnyű alkalmas helyszínt találni a berendezésünk számára, hiszen sűrű a villamosvezeték-hálózat. Az első mérések alapján a Jeli Arborétum ideálisnak mutatkozik.” – tudtuk meg Bór Józseftől.

A kéthetes tesztüzem eredményei alapján döntenek majd arról, hogy továbbra is a Jeli Arborétumban figyelik-e a villámokat a kutatók.

A mérés környezetbarát, csak a természetes jeleket rögzíti, sugárzást nem bocsát ki. A szondákat a földbe süllyesztették, csak a mérődoboz és egy gömbantenna látszik a felszínen.

Forrás: FB, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Erdész-ökonómus Találkozó lesz

Következő cikk

Erdővédelmi kárbejelentés új lehetősége



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések