FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Visszaélés-bejelentő rendszer

Az új, visszaélés-bejelentésekről szóló törvény értelmében a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatok, az állami szervek, a tízezer fő feletti lakosú helyi önkormányzatok és a pénzmosási törvény hatálya alá tartozók belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására és folyamatos működtetésére kötelesek.

Májusban fogadták el, 2023. július 25-től lép hatályba a 2023. évi XXV. törvény a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról.

A Panasztörvény szerint előírt belső visszaélés- bejelentési rendszert a legalább 250 főt foglalkoztatóknak és a pénzmosási törvény hatálya alá tartozóknak például a könyvelőknek, könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek ügyvédeknek 2023. július 24-ig kell elkezdeni üzemeltetni. A legalább 50 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozásoknak pedig december 17-ig kell biztosítani, hogy a visszaélések bejelentését a rendszerben írásban vagy szóban meglehessen tenni akár anonim módon is.

Biztosítani kell, hogy a bejelentési csatornán keresztül a munkavállalók, alvállalkozók és az egyéb szerződéses jogviszonyban álló partnerek, beszállítók akár anonim módon bejelenthessék az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat.

Tudjuk, hogy az új törvényi előírások sokak számára fejtőrést okoznak ezért online szakmai napunkon Dr. Horváth István ügyvéd, az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék vezetője közérhető formában ismerteti a törvény visszaélés-bejelentésre vonatkozó kötelezettségeket.  

Gyakorlatban a belső visszaélés-bejelentési csatorna létrehozásának kötelezettsége
Időpont: 2023.07.12. 10:00-12:00

Jelentkezzen most és használja ki az egyedi konzultációs lehetőséget szakértőnkkel!
JELENTKEZÉS A DÍJMENTES ONLINE ELŐADÁSRA

forrás: MenedzserPraxis / Nemzeti Jogszabálytár

Előző cikk

Szlovénia új klímatervet alkotott

Következő cikk

Svédország erdészeti ipara



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…