FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Áramárplafon érkezik júliustól

A gazdaságvédelmi akciótervvel több mint ötezer vállalkozást szabadít ki a kormány a fix áras áramszerződéseikből – írta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-hez hétfő éjjel eljuttatott közleményében.

Kiemelték: a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon július elsejétől összesen 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő cégek rezsiterheit. Versenyképességük erősítése érdekében a feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó vállalkozások sokkal olcsóbban jutnak villamos energiához 2023 második felében.

[FATÁJ kiegészítés: Magyarországon működő vállalkozások száma 1 838 720 (ebből társas vállalkozás: 528 012) a KSH legfrissebb adatai szerint.]

A háború tavaly nyár végén, ősz elején súlyos ellátási bizonytalanságokat és drasztikus áremelkedést okozott a nemzetközi energiapiacon. Sok magyarországi versenypiaci fogyasztó csak rendkívül magas áron tudta biztosítani a működéséhez szükséges árammennyiséget. A történelmi csúcsokról azóta kezelhetőbb szintre csökkentek a világpiaci árak, a korábban rögzített költségek így mára jelentősen rontják az érintett cégek versenyhelyzetét. A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött a jogszabályi beavatkozás mellett – közölték.

A Kormány 238/2023. (VI. 19.) Korm. rendelete
a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről

    A kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le.
    Az egységesen alkalmazandó áramárplafon július elsejétől megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró lesz. A ráépülő további díjakkal együtt ez a jelenlegi árszinthez közelítve kilowattóránként mintegy bruttó 125 forintos kiadást jelent. Összehasonlításképpen: az MVM Csoport 2022 végén az úgynevezett Váltó fix tarifák bevezetésével segítette azokat a piaci ügyfeleket, akik ennek hiányában ellátatlanul maradtak volna. A kormány korábbi döntése május elsejétől megfelezte az e körbe tartozó fogyasztók energiadíjait. E cégek és intézmények így jelenleg körülbelül bruttó 134 forintos egységáron kapják a villamos energiát. A gazdaságvédelmi akciótervvel megsegített vállalkozások tarifája tehát még ennél is kedvezőbb lesz júliustól az év végéig – ismertették.
    Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.
    A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR-számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fix áras áramszerződéssel kell rendelkezniük. Az árcsökkentés fejében a cégek növelik gyártási kapacitásaikat, és az év végéig nem emelnek árat. E vállalások betartását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi majd.

[FATÁJ kiegészítés: a rendelet melléklete értelmében a Fafeldolgozás (16) és a Bútorgyártás (31) feldolgozóipari ágazatok is érintettek.
"1. melléklet a 238/2023. (VI. 19.) Korm. rendelethez
A 3. § (1) bekezdése szerinti főtevékenység szerint folytatott tevékenység:
a) feldolgozóipari (TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
b) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
c) raktározást, szállítást kiegészítő (TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek)."]
A TEÁOR 16 – Fafeldolgozás és a TEÁOR 31 – Bútorgyártás ágazatok cégei és bevételei 2018-2022,
forrás: https://www.nemzeticegtar.hu/interaktiv-grafikon

    Az energiakereskedők a döntés nyomán összesen mintegy 40 milliárd forint bevételtől esnek el. A teljes tétel nagyjából háromnegyede az állami tulajdonú MVM Csoportnál jelentkezik, de a kormány a többi áramkereskedőt is 100 százalékban kompenzálja – közölték.
    “A szankciós intézkedések nem vetettek véget a háborúnak, ám gazdasági hatásaikat az uniós tagállamok mindegyike súlyosan megszenvedi. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel garantálja Európa legalacsonyabb áram- és gázárait a magyar családok számára” – fogalmaztak.
    A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései – köztük a leginkább érintett ágazatok vállalkozásainak kiszabadítása a fix áras áramszerződésekből – a nemzetgazdaság védelmét szolgálják a háborús infláció elleni küzdelem jegyében – olvasható a közleményben.

forrás: MTI 06-19

Előző cikk

Legyen 5% a tűzifa áfája

Következő cikk

Bakonyi Bogvágó Banda babérjaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések