FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Természeti tőkénk, a Kárpát-medence élőhelyeinek, fajainak megóvása kulcskérdés, ezt szolgálja a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia is – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezet- és természetvédelemnek új szintre kell emelkedni, teremtésvédelemmé kell válnia. Meg kell találni benne a teremtett világunk egységét és egyensúlyát, a nevelés szerepét az iskolában és a családban. Ennek érdekében alkották meg a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát. Kifejtette, a biológiai sokféleségben rejlő természeti értékek, a fajok változatossága és a természetes élőhelyek által nyújtott olyan, „láthatatlan” szolgáltatások, mint az éghajlat-szabályozás, a beporzás, a tiszta víz és levegő fenntartható biztosítása érdekében kiemelt cél például a védett természeti területek megóvása. A tárcavezető kiemelte, teremtett világunk megóvása közös társadalmi kötelesség. Ezért minden lehetséges eszközzel fel kell lépnünk a természeti erőforrások pusztulásával és károsításával, a természetes élőhelyek átalakításával és a környezetszennyezéssel szemben, elemeznünk kell a társadalom működését, gazdaságát, viselkedését, valóságértelmezését. A változások nagysága miatt már nem lehetséges, hogy a probléma minden részére egy-egy konkrét, külön választ találjunk. Alapvetően fontos, hogy olyan átfogó megoldásokat keressünk a biodiverzitás csökkenésének kezelésére, amelyek figyelembe veszik a természeti rendszerek egymással és a társadalmi rendszerekkel való interakcióit – tette hozzá.

Nagy István elmondta, a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint
– a védelemben részesülő területek megóvása,
– a leromlott állapotú ökoszisztémák helyreállításának folytatása,
– a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása,
a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás.
– A kiemelt feladatok közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása,
– a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve
– a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, a biodiverzitás az élelmiszer-termelés alapja, nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában. Hazánk változatos természeti értékeinek hosszú távú megőrzése tehát az állampolgárok jóllétét is szolgálja, mivel a biológiai sokféleség nagyban hozzájárul az életminőség javításához, egészségünk megőrzéséhez, a nemzeti természeti örökség védelméhez, miközben nélkülözhetetlen a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági tevékenységekhez is.

A tárcavezető kiemelte, a természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen csak így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag, értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – húzta alá a miniszter.

Forrás: AM

Előző cikk

Tuskógomba kutatás

Következő cikk

Románia: 1 milliárd lej a környezetvédelem miatt kárt szenvedő erdőtulajdonosoknakStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…