FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia: 1 milliárd lej a környezetvédelem miatt kárt szenvedő erdőtulajdonosoknak

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta azt a 200 millió euró (998 millió lej) értékű román állami támogatási programot, amelynek keretében kárpótolni fogják az erdőtulajdonosokat a környezetvédelmi korlátozások miatt ki nem vágott fáért.

Az EB csütörtöki közleményében hangsúlyozza, a fakitermelési korlátozások célja a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása, az ökoszisztéma-szolgáltatások javítása, valamint az élőhelyek megőrzése.

A 2027 december 31-éig tartó program keretében közvetlen támogatásban részesülnek a magánerdő-tulajdonosok. Az egy főre jutó támogatás összegét a fa köbméterenkénti átlagára és a kitermeletlenül maradt erdőterület alapján számítják ki.

A brüsszeli testület úgy véli, hogy a román program összhangban áll a állami támogatások uniós szabályaival, ugyanakkor indokoltnak és szükségesnek tartja a támogatást az erdőfelújítás ösztönzésére.

Forrás: MASZOL

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy 1 milliárd lejt kapnak a védett erdők romániai tulajdonosai

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt az állami támogatási programot, amely alapján a következő öt évben összesen 1 milliárd lejt kapnak a védett erdők tulajdonosai, akik a fakitermelési korlátozások miatt bevételtől esnek el.

A 2023-2027 közötti periódusra szóló támogatási rendszert még Tánczos Barna volt RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter mandátuma alatt dolgozta ki a szaktárca és küldte el a brüsszeli testülethez jóváhagyásra – olvasható a szövetség hírlevelében. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, volt szaktárcavezető rámutatott, a szövetség kiemelt vállalása, hogy támogatja a felelős erdőgazdálkodást, amely az erdő gazdasági-társadalmi hasznosítása és a környezetvédelem közötti egyensúlyra épül.

Miniszteri mandátumom alatt nem csak rendeztük a korábbi tartozásokat a T1-es és T2-es besorolású védett erdők tulajdonosai felé, de olyan többéves támogatási programot dolgoztunk ki, amelyet most az Európai Bizottság is elismert. Ez alapján közvetlen támogatást kapnak az erdőtulajdonosok a ki nem termelt fa mennyiségével arányosan. Jelentős előrelépés a korábbi évekhez képest, hogy nem csak a magántulajdonosok, hanem az önkormányzatok is igényelhetik a támogatást, hiszen ők is bevételtől esnek el a védett erdőkre vonatkozó fakitermelési tiltások és korlátozások miatt” – jelentette ki.

2021-ben és 2022-ben, a környezetvédelmi tárca RMDSZ-es vezetésének idején összesen több mint 359 millió lej kompenzációt kaptak a védett (T2-es besorolású) és fokozottan védett (T1-es besorolású) erdők tulajdonosai. Ez a korábbi évek tartozásainak kifizetését is magába foglalta. Az új támogatási program a kormány jóváhagyása után 2027. december 31-éig biztosítja majd az környezetvédelmi korlátozások által érintett erdőtulajdonosok támogatását. Az EB csütörtöki közleményében hangsúlyozza, a fakitermelési korlátozások célja a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása, az ökoszisztéma-szolgáltatások javítása, valamint az élőhelyek megőrzése.

Forrás: kronikaonline.ro

Előző cikk

A természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Következő cikk

Vörös tölgy: sikeres a 126 éves „erdőkísérlet” a Mecsekben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések