FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldebb otthonokért dolgoznak

Nógrád vármegyében is jellemző a lakóépületekre, hogy elavultak és sok energiát fogyasztanak. A Habitat for Humanity Magyarország programjának és közösségének célja, hogy minél több lakóház tudjon Nógrádban környezetbarát módon megújulni.

A háztartások, a megyei önkormányzat, a helyi önkormányzatok képviselői, a megyében működő helyi szervezetek, felújítási szakemberek, valamint pénzügyi szervezetek bevonásával hoz létre közösséget a Habitat for Humanity Magyarország programja.

– A kezdeményezés közvetlen célja az, hogy olyan közösséget hozzon létre Nógrád megyében, amelynek tagjai egymás tapasztalataira, illetve bevont szakemberek ismereteire alapozva információhoz és segítséghez jussanak a lakóházuk energetikai felújításával kapcsolatban. A kezdeményezés hosszabb távú célja az, hogy a közvetlen helyi tapasztalatokat, igényeket, kihívásokat, gyakorlati nehézségeket, kérdéseket, jó gyakorlatokat, ösztönzőket becsatornázzuk mind a helyi, mind az országos, és mind az európai uniós döntéshozatali folyamatokban – számolt be portálunknak Koritár Zsuzsanna projektkoordinátor.

Jelentősen megnövekedtek az energiaárak

Hozzátette, hogy megfelelő szakpolitikák, intézkedések, jól célzott támogatások, és mindezt támogató jogszabályi környezet csak akkor hozható létre, ha pontosan ismerik a lakosság, a különböző társadalmi csoportok helyzetét, és közvetlenül tőlük kapnak információkat arról, hogy mi segítené őket leginkább abban, hogy a lakhatási körülményeik érdemben javuljanak.

Arra is kitért, hogy a jelentősen megnövekedett energia- és tűzifaárak mellett ez nagy terhet jelent a háztartások kiadásában, így még jobban felértékelődik egy-egy felújítás, energetikai korszerűsítés. A felújítás – hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés – önmagában akkora költséget jelent, hogy a háztartások nagy része nem tudja megfinanszírozni. Ugyanakkor úgy látják, hogy sok esetben az elérhető támogatásokat sem veszik igénybe, aminek egyik oka az információhiány. Ezen szeretne a kezdeményezés változtatni.

Több nógrádi családot segítettek

Koritár Zsuzsanna kiemelte, hogy a Habitat for Humanity Magyarország egyik programja keretében több nógrádi családot – nem volt megtakarításuk, és nem tudták előre megfinanszírozni a munkálatokat – segített a közelmúltban, hogy a Falusi CSOK-hoz hozzájussanak, és az otthonukban a komfortjavító és energetikai felújítás megtörténhessen. A kormány friss döntése szerint a Falusi CSOK tovább folytatódik, így a program tapasztalataira építve szeretnének további családokat is segíteni. 

Balassagyarmaton tartották az első találkozót

– Európában több helyszínen indul egyidejűleg hasonló jellegű kezdeményezés, közel 400 jelentkező közül 24-et választottak ki, ebből nógrádi az egyetlen magyarországi.  Az első rendezvény a közösség tagjaival való találkozásra, a korábbi felújítási tapasztalatok és a jövőbeli felújítási prioritások és a motiváció megvitatására és a következő tevékenységek közös kialakítására összpontosított Balassagyarmaton – mondta a projekt koordinátora.

forrás: NOOL 09-17

Előző cikk

Településfásítás - Rétság

Következő cikk

Településfásítás - Nógrád



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések