FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldülő otthonok Nógrádban

A következő hónapokban már Nógrádban is segítünk. Útjára indult új energiahatékonysági projektünk “Zöldülő otthonok Nógrádban” néven. A program kapcsán Balassagyarmaton jártunk, ahol a lakók és szakmai partnereink is megosztották velünk – és egymással – tapasztalataikat, ötleteiket.

Idén indult programunkban energetikai felújításokkal foglalkozunk Nógrádban. A projekt célja, hogy a helyi lakosok és a területen dolgozó szakemberek tapasztalatait eljuttassuk olyan döntéshozókhoz, akik a lakóépületekkel kapcsolatos, uniós szintű szakpolitikát befolyásolni tudják.

A szeptember 14-i nyitórendezvényt Balassagyarmaton tartottuk, ahol arról kérdeztük a résztvevőket:

  • mit jelent számukra az energiahatékonyság,
  • milyen saját élményeik és szakmai meglátásaik vannak az energiahatékonysági felújításokkal kapcsolatban,
  • illetve ezek alapján milyen tanácsokat adnának egy sikeres felújításhoz.

A projekt bemutatását követően a beszélgetések kisebb csoportokban zajlottak, ahol különös figyelmet fordítottunk arra, hogy mind a lakossági résztvevők, mind pedig a szakmai és támogató partnerszervezetek képviselői szabadon elmondhassák szempontjaikat. Úgy gondoljuk, a lakossági és közösségi programok esetében rendkívül fontos megalapozni a bizalmi légkört, hogy a következő hónapokban valóban közösségként dolgozhassunk együtt. Nem utolsó sorban a program sikeréhez is nagyban hozzájárul, ha a célokat és igényeket közösen fogalmazzuk meg, és ültetjük át a gyakorlatba a következő hónapokban.

A rendezvény végére értékes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, amelyeket nem csak a “Zöldülő otthonok Nógrádban” projektbe viszünk tovább, de a Habitat szakpolitikai tevékenységébe is, hazai és európai uniós szinten egyaránt.

A “Zöldülő otthonok Nógrádban” címet kapott program egy európai uniós kezdeményezés, a Közös Zöld Megállapodás (Shared Green Deal) része. Európában 24 helyszínen indul hasonló jellegű kezdeményezés, ebből 4 célozza az épületek energetikai felújítását. A nógrádi az egyetlen magyarországi program – a pályázatot erős versenyben, 349 jelentkező közül választották ki.

Olvass tovább a programról itt!

forrás: Habitat for Humanity

Előző cikk

LOMBkoronás Székesfehérvár

Következő cikk

Igazságtalan a szociális tüzelő elosztása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések