FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Workcamp Parquet 2023 Hungary nemzetközi parkettás találkozó

Már 2016 óta minden évben megrendezett szakmai kihívás, hogy egy nemzetközi csapat egy szakmai találkozó keretében közös munkát végezve felújítja egy műemlék épület, kastély egy-egy helyiségének padlóját. 2023-ban Győrben a Püspöki palota ebédlője és a kapcsolódó helyiségek voltak soron.

Az idei rendezvényt a Burkolástechnikai Egyesület fővédnöksége mellett a Workcamp Parquet csapata szervezte, Győrben rendezték meg a Győri Püspöki palota épületeiben. A feladat az emeleti ebédlő és kapcsolódó helyiségeinek padló felújítása lett.

A találkozó 2023. augusztus 31-én vacsorával kezdődött, ahol a 14 országból érkezett 32 résztvevő egyeztette a feladatokat és a hét programját. A közös munka szeptember 1-jén vette kezdetét és a terveknek megfelelően szeptember 9-én 15 órakor helyezték el az utolsó elemet.

Két helyiségben a mintás padló javítása valósult meg, egyben a meglévő halszálkás parketta felcsiszolására és lakkozására is sor került, illetve egy helyiségben – melyet a háború óta hajópadló borított és szőnyeg fedett – a hajópadlót elbontották, oda a meglévő aljzatdeszkákra, a hajópadló deszkáiból táblásított alapra az eredeti mintának megfelelő mozaiktáblákat készítettek.

A résztvevőknek a FESTOOL által biztosított kisgépekkel, kézi munkával kellett elkészíteniük 6-7 db, eredetivel egyező parketta táblát. Hagyományosan csontenyvvel végezték a javításokat és kaparóvassal (citling) a felület előkészítést, ami olajozásos, vaxolásos felületkezelést kapott az ottlétem után.

A napi eseményeket a projekt honlapján lehetett nyomon követni (angolul), hiszen minden nap élő video-bejelentkezésekkel mutatták be a feladatok előre haladását. Emellett a résztvevők is számos beszámoló-posztot, képet készítettek és tettek közzé.

A Burkolástechnikai Egyesület vezetőjének meghívása alapján egy ÉMI előadás céljával érkeztünk a helyszínre. A program részeként ugyanis minden nap szemináriumi előadásokat hallgathattak meg a részvevők.

Az ÉMI részéről „Padlók, vizsgálatok, dokumentációk, – ami a padló fényén túlmutat” címmel szeptember 5-én tartottuk meg a prezentációnkat a teljes, 32 fős résztvevő gárda érdeklődésétől kísérve, angol szinkrontolmács közreműködésével. Két nyelvű felirattal és három nyelvű magyarázat szöveggel elkészült előadásunk megtalálható az ÉMI honlapjának Tudásbázis / Publikációk menüpontjában.

A programot további előadások, esti szabadidős elfoglaltságként balatoni kirándulás és borkóstoló is színesítette. Az esemény végén időkapszulát helyeztek el a vakpadló alá.

Az elkészült munka remélhetőleg később, heti idegenvezetéses túrákon is megtekinthető lesz.

Papp Imre, szakértő mérnök – ÉMI Nonprofit Kft.
ipapp@emi.hu
műszaki szakértő (MMK-13-4917),
igazságügyi szakértő (IM 010781)

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 201., 2023/43.

Következő cikk

Erdők tűzvész utáni megújulása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések