FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők tűzvész utáni megújulása

Egykori tűzvész nyomán megújuló erdő / Forrás: Northern Arizona University

Észak-Amerika fenyveseit gyakran pusztítja tűzvész, egy új kutatásban azt vizsgálták, miként újulnak meg a tűz után ezek az erdők.

Az Észak-Arizonai Egyetem számolt be arról, a Nature Climate Change folyóiratban publikált kutatásról, amelyben a tűzvész utáni erdőmegújulást vizsgálták, az elmúlt 3 évtized műholdfelvételei alapján.

Az északi erdőségekben a tűzvészek után a fenyőket lombhullató fák váltják fel, ezek pedig gyorsabban nőnek, több szenet kötnek meg, több fényt vernek vissza, s így hűtik is a tájat, ezzel a tűzveszélyt is csökkentve. Azonban, amint azt az új kutatás feltárta, bár valóban több lombhullató fa nő ezekben az egykor leégett erdőkben, nem marad így mindörökké. Az évek múltával a lombhullatóbbá vált erdő újból kezd visszaalakulni fenyvessé.

A számításokból az is kiderült, hogy a tűzvészek során megsemmisült fenyvesek nem vesztek el végleg: a nem frissen leégett helyszíneken a fenyvesek fokozatos térhódítása képes volt ellensúlyozni a veszteséget.

Lombhullató erdő Alaszkában – Forrás: Northern Arizona University

A leégett fenyvesekben, ahol eleinte a lombhullatók kerültek többségbe, 3-4 évtizeddel a tűz után már újból a fenyőké volt a terep. „Igencsak dinamikusak ezek a változások, ám, ha összegezzük őket, akkor nagyon kicsi az éghajlatra gyakorolt hatásuk” – mondta Scott Goetz, a kutatás egyik vezetője.

Eddig számos, nem elég hosszú időszakot átfogó kutatásban jutottak arra, hogy a lombhullatók veszik át ezeket a helyszíneket és egyre jobban terjeszkednek. „Habár most a kutatásunk eredménye azt mutatja, hogy nem sokat változott az erdők összetétele az elmúlt évtizedek során, a jövőbeli további felmelegedés, és az egyre gyakoribb erdőtüzek valószínűsíthetően véglegesen átalakíthatják majd az erdőket a következő évtizedekben” – tette hozzá Logan Berner, a kutatás egyik résztvevője.

A lombhullató fafajok frakcionált borítottságának feltérképezéséhez használt erdőleltározási adatok és Landsat-felvételek Észak-Amerika boreális területein.

A sokféle változás miatt könnyen lehet, hogy a későbbiek során lassabban nyerik majd vissza a helyüket a fenyvesek, ráadásul a további melegedés és a csapadék csökkenése is eltolja az arányokat. Az elmúlt nyár kanadai, rendkívüli erdőtüzei miatt külön kiemelt fontosságú azt megérteni, hogy az erdők miként alakulnak át, s ezzel megtalálni azt, milyen tűzvédelmi és erdészeti módszerekkel lehet a legjobb eredményt elérni.

forrás: NationalGeographic 10-27

Előző cikk

Workcamp Parquet 2023 Hungary nemzetközi parkettás találkozó

Következő cikk

Bolyai János Ösztöndíjas kutató



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések