FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az EU a fakereskedők ellen veszi fel a harcot a megerősített zöld megállapodással

Az orosz exportpiac 83%-át Kína adja, és a fakitermelést Szibérián és a Távol-Keleten keresztül irányítja. A faanyagot kilenc országon keresztül importálják az EU-ba, köztük Kazahsztán, Fehéroroszország, Üzbegisztán, Irán, Kirgizisztán, az Egyesült Arab Emírségek, Azerbajdzsán és Tádzsikisztán. ( A kép forrása: Alex Kokcharov Twitter)

A környezeti bűnözéshez kapcsolódó gazdaság óriási, a faanyag az ázsiai és csendes-óceáni térségből, Latin-Amerikából, az afrikai medencéből és Oroszországból érkezik “Kína gyártási fekete dobozán” keresztül.

A fakereskedelem is szerepel azon környezetvédelmi bűncselekmények között, amelyek ellen mostantól büntetőeljárás indítható, miután az Európai Parlament egyik napról a másikra mérföldkőnek számító jogszabályt fogadott el.

A “zöld alku” részeként az olyan környezeti bűncselekmények, mint a fakereskedelem, az erdőirtás, az erdőtüzek és a környezetszennyezés, több tízmillió eurós bírsággal vagy a vállalat globális forgalmának akár öt százalékával sújthatók, és az okozott károk helyreállítására kötelezhetők, valamint az engedélyek visszavonására is sor kerülhet.

“A környezeti bűnözés a világ egyik legjövedelmezőbb szervezett bűnözői tevékenysége, amely nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is jelentős hatással van” – áll az Európai Tanács közleményében.

“Nagyon jövedelmező, de nehéz felderíteni, üldözni és büntetni.”

A fakereskedelem és a szervezett bűnözéssel való kapcsolata “a korrupció termékeny talajának” bizonyult.

Csak a tavaly több mint 120 millió tonna faanyagot szállítottak Európába, amelynek nem volt hivatalos származási bizonyítványa, és amelynek nagy része Kínán és egy kilenc országból – többek között Kazahsztánból, Fehéroroszországból, Üzbegisztánból, Iránból, Kirgizisztánból, az Egyesült Arab Emírségekből, Azerbajdzsánból és Tádzsikisztánból – álló csoporton keresztül Oroszországból érkezett Európába.

A pénzügyi elszámoltathatósági és vállalati átláthatósági koalíció (FACT) új jelentése feltárta a Peruban és Kolumbiában elkövetett környezetvédelmi pénzügyi bűncselekmények nagyságrendjét, amelyeket most amerikai ingatlanokon és pénzügyi eszközökön keresztül mosnak tisztára.

Szerdán a Wood Central arról számolt be, hogy az amerikai gazdaság akár 2%-a is lehet “piszkos pénz”, ami Janet Yellen pénzügyminisztert arra késztette, hogy az Egyesült Államokat “a legjobb helynek nevezze a rosszul szerzett nyereségek elrejtésére és tisztára mosására”.

Az INTERPOL szerint a környezeti bűnözéshez kapcsolódó gazdaság óriási, csak tavaly 281 milliárd dollárt tett ki – a faanyag az ázsiai és csendes-óceáni térségből, Latin-Amerikából, az afrikai medencéből és Oroszországból származik “Kína gyártási fekete dobozán” keresztül.

Az elmúlt években az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala “riasztó növekedést” tapasztalt a kábítószer-kereskedelemmel és korrupcióval összefüggő fakereskedelemben. “Az illegális fakereskedelem összetett kérdés, amelyben gyakran több ország több szereplője is részt vesz” – közölte az ENSZ.

Az Európai Parlament által 2020 januárjában elfogadott Zöld Megállapodás három évtizedes erőfeszítést határoz meg az EU szinte minden szakpolitikai területének átalakítására annak érdekében, hogy a blokk 2050-re klímasemlegessé váljon.

“Ezáltal valódi potenciállal rendelkezik a faipar számára kedvező politikai környezet megteremtésében” – olvasható a Global Wood Markets szerint.

A szavazást megelőzően a Preferred by Nature áttekintést adott a rendeletről és annak a globális ellátási láncokra gyakorolt hatásáról – a képanyagot a @PreferredbyNature jóvoltából.

Az év elején az EU elfogadta az erdőirtásról szóló uniós rendeletet, amely a jövő év decemberétől kezdve betiltja az erdőirtással összefüggő kávé, kakaó, szarvasmarha, pálmaolaj, szója és fa értékesítését.

“Megvan a lehetőség arra, hogy a felelősségteljesen előállított fatermékek iránti keresletet az európai fogyasztói piacokon keresztül növeljük” – mondta a Global Wood Markets.

Míg az olyan intézmények, mint a PEFC és az FSC segítenek az aggodalmak kezelésében és a pozitív fogyasztási magatartás ösztönzésében, a tanúsítás működésével kapcsolatos tudatlanság hamis és csalárd termékigényeket eredményezhet.

A Wood Central Kiadó szerdán beszélt egy, az FSC-vel és a PEFC-vel kapcsolatban álló bennfentessel, aki elmondta: “A legfontosabb, hogy megnézzük magának a terméken szereplő hivatalos állítást, és ellenőrizzük, hogy a termékinformáció egyezik-e az FSC és a PEFC adatbázisában szereplő, tanúsított termékekre vonatkozó adatokkal”.

“Ha megfelelő átvilágítást követünk, mindkét rendszer hatékonyan kezeli a globális ellátási láncokba kerülő, csempészett faanyag áradatát.”

Forrás: woodcentral.com.au
Írta: Jason Ross

Előző cikk

UK: A faépítés fellendül az elkövetkező években

Következő cikk

Magyarországon is egyre gyakoribbá válhatnak az erdőtüzek



Stihl
(x) hirdetés