FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Orosz faanyag az EU-ban

Részben kiürített fatelep, légi felvétel, Belgium, Kelet-Flandria, Meetjeslands Krekengebied, Meetjesland. Belgium a nyugati szankciókat harmadik fél kereskedelmi kikötőin keresztül kikerülő orosz faanyag egyik legfontosabb célországává vált. (Fotó: blickwinkel / Alamy Stock Photo)

Az EU környezetvédelmi minisztériuma szerint Belgium továbbra is illegálisan importál orosz faanyagokat. A Tervurenben található Közép-Afrikai Királyi Múzeumban működő törvényszéki laboratórium segítségével az ellenőrök megállapították, hogy több, Oroszországból származó faanyag- és fatermékszállítmány érkezett Belgiumba.

Amikor Oroszország 2022. februárjában megszállta Ukrajnát, gyorsan szankciókat léptettek életbe, többek között 2022. júliusától teljes tilalmat rendeltek el az Európai Unióba (EU) irányuló orosz faanyagimportra.

Miközben az Oroszország és az EU közötti közvetlen kereskedelem megakadt, új globális útvonalak alakultak ki a tiltott faanyagnak a blokkba való bejuttatására. Belgium, az uniós tilalom egyik kitartó támogatója, az orosz fa jövedelmező célpontjává vált egy olyan bűnügyi kiskapun keresztül, amely komoly kihívást jelentene Agatha Christie híres belga detektívjének, Hercule Poirot-nak is.

Az ukrajnai inváziót követő szankciók életbe lépése óta több mint 280 tonna orosz faanyag érkezett Belgiumba és jutott el az importőrökhöz. A 11,5 millió lakosú északnyugat-európai ország Hollandiával, Németországgal, Luxemburggal és Franciaországgal határos, amelyek mind megtiltották az orosz faanyag importját.

Az EU környezetvédelmi minisztériuma szerint Belgium továbbra is illegálisan importál fát. A Tervurenben található Közép-Afrikai Királyi Múzeumban működő törvényszéki laboratórium segítségével az ellenőrök megállapították, hogy több Oroszországból származó faszállítmány érkezett Belgiumba.

“Egy adott faanyagtétel származási országának meghatározása nem könnyű” – mondta Annelies Wynant, a minisztérium szóvivője – “Ez az első alkalom, hogy ilyen módon azonosítottuk a forrást”.

A legújabb szankciókkal 106 magánszemély és 88 szervezet került fel az EU feketelistájára. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek befagyasztották az Európában lévő vagyonukat, megtiltották a belépést az EU-ba, és szigorúan tilos az Unióból származó finanszírozás.

Annelies Wynant felvázolta a faipari ágazatot érintő egyéb problémákat, például a Közép-afrikai Köztársaságból, Kínából, Malajziából, Törökországból, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Brazíliából és Chiléből, az ottani illegális fakitermelésből származó faimportot.

Az illegális kitermelés miatt kiszabott bírságok száma 2023-ban majdnem megháromszorozódott.
“Akadályozó tényező azonban az ellenőrök határozott hiánya” – mondta Wynant. “Jelenleg kevesebb mint öt faanyagellenőr dolgozik teljes munkaidőben Belgiumban, de 4500 faanyagimportőr van”.

A szankciók egyre bővülő listája ellenére a meglévő intézkedések végrehajtása továbbra is kulcsfontosságú kihívás az EU számára. A lille-i IÉSEG School of Management jelentése “statisztikai bizonyítékot talált arra, hogy az uniós szankciókat tömegesen kijátsszák”.

A jelentés kifejti, hogy a “Kreml-barát” harmadik országokba, például Törökországba, az Egyesült Arab Emírségekbe (EAE) és Kazahsztánba irányuló uniós export 2022. októbere és 2023. szeptembere között 81,55%-kal megugrott.

Számos exportcikk kiemelt fontosságúnak minősül, például a gyártási berendezések és elektromos alkatrészek, amelyek katonai kontextusban felhasználhatók.

Eközben az USA újabb 500 új szankciót jelentett be Oroszországgal szemben, többek között az export korlátozásával, hogy csökkentse az energiából származó bevételeit. A szankciók mellett az Európa-szerte befagyasztott orosz pénzeszközök egyre inkább a Putyin elleni küzdelemben Európa eszköztárának alapvető elemének számítanak.

A múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencia során a L’Echo című francia napilapnak adott interjújában Bill Browder, Oroszország egykori legnagyobb befektetője, aki mostanra kritikusává vált, azt mondta, hogy a Belgiumban befagyasztott pénzeszközök olyan felbecsülhetetlen értékű forrás, amelyet az EU-nak eszközként kell felhasználnia.

“Az a 220 milliárd euró, amelyet Oroszország Belgiumban fektetett be, az önök biztosítéka Trump ellen” – fogalmazott Browder egy Európának szóló markáns üzenetben.

“Ezt a pénzt fegyverként használhatjátok, hogy ti magatok is támogassátok Ukrajnát, ha az USA támogatása elhalványul. Ez a pénz megmentheti Európát, ha Trumpot megválasztják”.

Bill Browder: A Belgiumban befagyasztott orosz pénzek felbecsülhetetlen értékű forrást jelentenek, amelyet az EU-nak instrumentalizálnia kell. (A kép forrása: World Economic Forum via Wikimedia Commons under Creative Commons)

Belgiumban 66 milliárd euró értékben vannak befagyasztott orosz pénzeszközök és 190 milliárd euró értékű szüneteltetett tranzakciók. Ez a nagy összeg a belga székhelyű Euroclear pénzintézet jelenlétének köszönhető, amely az értékpapírügyletek elszámolására, valamint ezen értékpapírok őrzésére és vagyonkezelésére szakosodott.

A Rosszijszkaja Gazeta orosz ügynökség szerint Oroszországban tavaly júniusig 77,8 millió köbméter faanyagot termeltek ki, és a havi termelés növekszik.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodCentral 03-05

Előző cikk

ACLT - faipari termékfejlesztés

Következő cikk

Globális rétegelt-lemez ipar



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések