FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hatékony erdőgazdálkodás bemutatása

Folytatja a Zöld lábnyom nevet viselő, környezettudatosságra nevelő projektjét az Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). Legújabb projektjük a Pădurea de Mâine Egyesület támogatásával jött létre, és három különböző tevékenység révén igyekszik felhívni a figyelmet az erdők létfontosságú szerepére.

A Zöld lábnyom névre keresztelt kezdeményezésben, ahogy korábban, az SZKA ez alkalommal is együttműködik a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal a projekt Zengő erdőfürdő nevet viselő esemény szervezésében, amelyet már második alkalommal hívnak életre. Ez a projekt kimondottan felnőtteknek szól, és mint az SZKA ügyvezető elnöke elmondta, terveik szerint a különleges élményt nyújtó eseményből négy alkalomnál több nem lesz, nem szeretnék ugyanis ha felkapott turisztikai jelenség lenne, hiszen az ellentmondana a céljaiknak, hogy vigyázzanak az erdőre, és megőrizzék annak érintetlenségét.

„Szeretnénk, ha olyanok jönnének, akik tisztelik az erdőt” – fogalmazott.

Csemeteültetés és erdei iskola is lesz

A projektben másik célként ezer szelídgesztenye-csemete elültetése is szerepel, erdősítésre váró területeken Felsőboldogfalva környékén. Az ügyvezető ezzel kapcsolatban kiemelte, ezek később hozzájárulnak majd a környék erdei ökoszisztémájának fejlesztéséhez, ugyanakkor az is nagyon fontos szempont, hogy a csemeteültetés az egyik leghatékonyabb módszer a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A harmadik környezeti fenntarthatóságot elősegítő esemény az Erdei Iskola tevékenységek nevet viseli, s mint azt az elnevezés is sugallja, erdőközpontú környezeti tevékenységeket szerveznek Kádár Tibor Sándor erdőmérnök vezetésével. A programot nem csupán Udvarhely, hanem Csíkszék vidéki iskoláiba is elviszik, és egy-egy osztályközösséggel, egynapos osztálytermi és egynapos terepgyakorlattal fog működni.

A tervek szerint a tevékenységekbe összesen 450 diákot vonnak be.

Modern erdőgazdálkodásról tanulhatnak az erdőtulajdonosok gyerekei (is)

Kérdésünkre, hogy miért vidéki iskolákat kapcsolnak be a programba, városiakat pedig nem, Csáki Rozália úgy fogalmazott: azt tapasztalják, hogy vidéken a közbirtokosságoknak mint működő erdőgazdálkodási szervezeteknek a vezetőségében többségében idősek vannak, és azt látják, hogy az erdőgazdálkodásnak, mint tudásnak nincsen oktatása.

Ők a projekt által egy modern típusú erdőgazdálkodás csíráját szeretnék elültetni a gyerekekben, és főleg azoknak a családoknak a gyerekeiben, akik erdőtulajdonosok, hogy a gyerek már időben kapjon információkat arról, hogy hogyan is lehet (érdemes) tekinteni az erdőt.

“Hiszen az erdő a növényvilág legmagasabb fejlettségi szintje, de a mai gyerekek nem feltétlen tudják, hogy igazából milyen csodálatos környezet vesz minket körül, és abban mi van. Ezért tartjuk fontosnak, hogy most menjünk a vidéki iskolákba, vidéki gyerekekkel foglalkozzunk, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy elzárkózunk a városi iskolák elől, vagy azok elől a vidéki iskolák elől, akikkel most még nincs együttműködési megállapodásunk. Van bennünk nyitottság, hogy elmozduljunk más irányba is, ehhez előzetes egyeztetések szükségesek” – hangzott a válasz.

A most induló projekt jövő október végéig tart majd és a Pădurea de Mâine által meghirdetett pályázaton nyert 139 ezer lejből valósul meg.

Forrás: Székelyhon.ro

Előző cikk

A "Minden fából" WWF tanulmány AGR kritikája

Következő cikk

Erdészeti termőhelyfeltárás változó klimatikus körülmények között



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések