FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Párizs városi erdőt telepít

Párizs megkezdte első városi erdejének telepítését, mivel Európa egyik legzöldebb városává kíván válni. Tavasz végére 470 fa, köztük tölgyek, kőrisek, juharok és vadcseresznye fog nőni egy olyan területen, amely korábban egy forgalmas körforgalom volt.

“Ez (is) jelentősen csökkenteni fogja a légszennyezést” – mondta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere. “Ahol ilyen erdőt hozunk létre, vagy ilyen területeket alakítunk ki, ott lehetővé teszi, hogy gyalogos és kerékpáros területek legyenek, és csökkenteni tudjuk az autóhasználatot.”

Párizs 2020 óta több tízezer fát ültetett. A polgármestert 2020-ban Párizs “masszív zöldítésére” tett ígérettel választották újra, és jelentős kötelezettséget vállalt 170 000 fa ültetésére. A polgármesteri hivatal azt állította, hogy 2023 nyarára, a hivatali idő felére már 63 500 fát ültetett.

Ezen a télen pedig “45 000 fát ültetnek el” – mondta Christophe Najdovski, Párizs alpolgármestere, ami azt jelenti, hogy a város közelít a cél kétharmadához (64 százalékához). A “több mint 100 millió eurós összköltségvetéssel… Haussmann óta nem ültettünk ennyi fát Párizs utcáin” – hangsúlyozza.

Mi az a városi erdő?

Najdovski a városi erdő fogalmát úgy határozza meg, mint “egy erdő ökoszisztémájának rekonstrukciója” egy kis városi területen. Ez azonban nem győzte meg politikai ellenfeleit és néhány környezetvédő aktivistát.

Valérie Montandon, a párizsi Les Républicains képviselője szerint a városi erdő kifejezés “verbális manipuláció”.

Ezt a kritikát több környezetvédelmi egyesület is megismételte.

“Az erdő nem faültetvény, hanem ökoszisztéma. Nem erdő, hanem liget” – mondja Christine Nedelec, a párizsi France Nature Environnement (FNE) elnöke. Számára ez a zöldítési technika “nem helyes” a párizsi 14. kerületben található Place de Catalogne-on, mert “monstre útépítéssel” járna.

Miért fontosak a zöldterületek?

A kutatások szerint a városi fák a helyi körülményektől függően 2 és 10 Celsius-fok között csökkenthetik a hőmérsékletet. A zöldterületek és a fák hűsítő hatásuk mellett a boldogság fokozódásával, a jobb mentális egészséggel, a fokozott társadalmi interakciókkal és a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozhatók.

Hidalgo világossá tette, hogy folytatni kívánja ültetési terveit. Több, további városi erdők létesítésére javasolt helyszínt elvetettek, de a polgármester szerdán bejelentette, hogy a Hôtel de Ville épületénél lévő erdőt a 2024-es párizsi olimpiai játékok megrendezése után fogják telepíteni.

Montandon számára ez az “első városi erdő az a fa, amely a megszegett ígéretek erdejét rejti”. Azt is kifogásolja, hogy a már meglévő tereket arra használják, hogy teljesítsék azt az ígéretet, miszerint 2040-ig 300 hektár új zöldterületet kell kialakítani a városban.

A párizsi városi tanács például a temetőket a jövőbeni zöldterületek közé sorolja, holott azok már most is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára. November végén egy tucatnyi egyesület is levelet írt Hidalgónak, amelyben “moratóriumot követeltek a fakivágásokra, valamint a Bois de Vincennes-ben a fakivágások végleges elhagyását”.

“Ebben az erdőben nincs favágás” – cáfolja Najdovski. Azt mondja, hogy ezek “ritkítási műveletek”, amelyek az állam által jóváhagyott erdőgazdálkodási terv részét képezik.

Ennek során más fajokkal telepítenek újratelepítéseket, hogy véget vessenek az egyfajú, a betegségekkel szemben érzékenyebb erdőnek, és “ezáltal egy olyan erdő legyen, amely ellenállóbb lesz” – magyarázza.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNews 12-09

Előző cikk

Faültetések Szegeden

Következő cikk

Anglia Fásítási Cselekvési Terve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések