FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nettó fakitermelés 2000-2022. – választékok fafaj bontásban

Korábbi cikkeinkben bemutattuk 2000-2022. évek nettó fakitermelésének főbb adatai, és hogy az egyes fafajokon belül milyen a választékösszetétel, most pedig az utóbbit fordítva nézzük: az egyes választékok mely fafajokból állnak össze.

A korábbi e tárgyú cikkek: Nettó fakitermelés 2000-2022. – fafajok és választékok és Nettó fakitermelés 2022.

A hazai nettó fakitermelés a statisztával megfigyelt választékai szerint. A 2022. évi új rekordot elérő összesen bővülést az iparifa csökkenése mellett hozta a tűzifa többlete. Alábbiakban nézzük az egyes választékok fafaj összetételét.

A keménylombosok együttes mennyisége folyamatosan csökken, a nyár-fűz csoporté pedig 2006-tól határozottan nőtt.

Szembeötlő a nyár-fűz furnérrönk termelés 2006. utáni erős növekedése.

A nyár-fűz-t kivéve a grafikonból jobban látható az egyes keménylombos fafajok mozgása. A bükk furnérrönk termelés e több mint két évtized alatt végig csökkent, végül a negyedére (!) mint ahogy indult.

Fűz furnérrönk 2017-ben és azóta nem jelent meg a statisztikában, s feltehetően korábban sem nagyon volt. Valószínű, hogy a hazai nyár sem volt meghatározó tétel a teljes időszakban. A nemesnyár, hazainyár és fűz adatokat azonban csak 2017-től láthatjuk külön.

Az évezred második évtizedében nagyjából 1 millió m3-re állt be (ingadozással) a fűrészrönk termelés A keménylombosok lényegében végig csökkentek, így az időszak végére az összesnek csak mintegy egyharmadát teszik ki.

A legnagyobb tétel a nyár-fűz, amit a tölgy követ, de az időszak közepére már utolérte a fenyő. A bükk és az akác rönk termelés is az időszak egészében tendenciájában csökkenő.

A nyár-fűz-ön belül a nemesnyár négyszerese a hazainyár mennyiségének.

E választékcsoportban időnként nagy ugrások tapasztalhatóak. Erősen több mint fele … kétharmada a lágylombos és fenyő.

A rönkhöz hasonlóan itt is akár a négyszeres a nemesnyár a hazainyárhoz képest.

A bányászati fatermékek termelése már régebb óta folyamatosan csökkent (a keresletnek megfelelően), s a jelen időszak végére már alig van jelen a gyakorlatban. A 2020. évi adat: 0 (nulla).

Az időszak elején az akác bányászati fatermékek iránt volt még kereslet. Meg kisebb tételben egyes más fafajok iránt is. Meglepő a 201. évi nagy fenyő tétel. Itt a nyár-fűz fafajbontását nem mutatom be 2017-től, hiszen ebben az évben volt némi hazainyár, utána pedig mindhárom fafaj 0 értéket mutat.

Papírfában a keménylombosok az időszak végére szinte eltűntek, s a nyár-fűz és a fenyő maradt. 2013-tól azonban az összmennyiség mintegy felére esett vissza. Nyilván vevői igény változás van e folyamat mögött.

Afenti rajznál írtakat láthatjuk itt, a halmozatlan adatsoroknál is.

Papírfában a hazainyár és a nemesnyár közel azonos termelési mértéket mutat.

A 2010. évi mélypont után a rostfa termelés megélénkült, amiben a fenyőnek van nagy szerepe, hiszen a többi fafaj együttese enyhén csökkenő irányt mutat 2012-től. Az időszak végére a lágylombosok és a fenyő e választék döntő többsége.

A nyár-fűz rostfa a második évtizedben enyhe, a fenyő rostfa viszont jelentős bővülést mutatott.

Rostfából a nyár-fűz csoportban a nemesnyár a meghatározó tétel, de jelentősebb a másik két fafaj is.

Egyéb iparifában az akác a folyamatosan nagyobb tétel a szőlészeti és játszótéri és hasonló igények, valamint e fafaj tartóssága alapján. A bükk 2012. utáni jelentősebb mennyisége bizonyára a korábbi nagy viharkár hosszabb időn át elhúzódó hatása volt.

E halmozatlan rajzhoz nem tudok többet hozzátenni. Érdekes lenne tudni a fenyőnél a 2016-ig nagy felemelkedést, majd a 2021-re visszaesés okát.

Régebben is volt, de láthatóan az ezredforduló után élénkült meg az erdei apríték termelés ipari, majd lejjebb láthatóan energia célra is. Ezen belül az egyes fafajok évi mennyisége nagyon ugráló.

Az erdei apríték úgy tűnik inkább energia célra alkalmas, hiszen ennek időszak végi mennyisége a négyszerese, mint az ipari célú. Energiának minden fafaj “játszik”.

2011-ig nőtt, majd 2020-ig csökkent a vastag tűzifa termelés, de 2021-2022-ben “kilőtt”, újabb csúcspontot elérve.

Hagyományosan az akác, cser és tölgy a legnagyobb tételek, melyek némi lemaradással követ a bükk. Az egyéb keménylombosok csoportja hirtelen növekedést mutat az utóbbi két évben. A 2022. évi fenyő adat figyelemre méltóan magas, erősen kilóg az előző két évtized adatsorából.

A vékony tűzifa a vastagtűzifáéhoz erősen hasonló mozgást mutat.

Vékony tűzifában az akác a legnagyobb tétel, melynél 2022-ben igen jelentős bővülést láthatunk.

Adatforrás: AM erdészeti statisztika
Feldolgozta: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Mecsekerdő fotópályázata

Következő cikk

MEGOSZ Nagyrendezvény volt Veszprémben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések