FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Timbersports világbajnokság: csapatban és egyéniben is Ausztrália nyert

Team United States, Team Australia and Team Canada celebrate during the STIHL TIMBERSPORTS® Team World Championship 2023 in Stuttgart, Germany on November 3, 2023.

Hiába a világrekord, Ausztrália legyőzte az amerikaiakat! A magyar válogatott hajszállal maradt le a főtábláról.

Teljesen megtelt a stuttgarti Porsche Aréna november 3-án.

A STIHL Timbersports Világbajnokság csapatversenyén nagyszerű hangulatban vághatták a fát a nemzeti válogatottak, köztük a magyar négyes, Bozsó Zoltán, Juhász István, Strúbel Bence és Juszkó Zsolt.

A bravúr ezúttal részükről elmarad, bár az mindössze 4 századmásodpercen múlt. Ausztrália magabiztosan szerezte meg újabb, nyolcadik világbajnoki címét.

Team Hungary pose for a photograph during Time Trials of the STIHL TIMBERSPORTS® Team World Championship 2023 in Stuttgart, Germany on November 3, 2023.

Bár a STIHL Timbersports Világbajnokság csapatversenye hivatalosan az esti órákban kezdődött, a délután folyamán a legjobb 12 gárda egy időmérőn már biztosíthatta helyét a főtáblán. A magyar csapat ekkor a 15. legjobb időt vágta 1:19.54-gyel, amit biztató előjelnek vehettek, hiszen végül a legjobb 16 kerülhetett a főtáblára. Ehhez azonban este ismételni kellett, ami ezúttal nem sikerült. Az időeredmény nem sokkal volt rosszabb, 1:21:01, ám ez pont nem volt elég a továbbjutáshoz. A hollandok ugyanis 1:20.57-tel jobbak lettek, így a következő körben ők csaphattak össze az USA négyesével.

Team Hungary perform during Time Trials of the STIHL TIMBERSPORTS® Team World Championship 2023 in Stuttgart, Germany on November 3, 2023.

„Ennyin múlik egy világbajnoksági szereplés. Itt már mindenki olyan profi, hogy például egyetlen pici fejszeberagadás azt jelenti, hogy búcsúzni kényszerülünk” – fogalmazott Bozsó Zoltán a verseny után.

A magyar csapat vegyes érzésekkel szurkolta végig a Világbajnokságot, hiszen különösen fájó volt számukra, hogy ennyire kevés választotta el őket a főtáblától, ahol a hollandok ráadásul rontottak is, másodpercekkel rosszabb időt értek el, mint a vigaszági selejtezőben.

„Ezt a hangulatot át kell élni. Sokan kérdezik tőlem otthon, hogy milyen egy STIHL Timbersports Világbajnokság, és nem tudok rá választ adni. Annyit szoktam mondani, hogy el kell jönni, át kell élni, mert ez valami fantasztikus. Itt lehet megérteni, hogy milyen rangja, megbecsülése van ennek a sportágnak, amit nekünk Magyarországon is képviselnünk kell” – nyilatkozta a hétszeres magyar bajnok, világbajnoki hetedik helyezett Juhász István.

Szinte felrobbant a stadion.

A verseny folyamán a legjobb négy csapat közé végül az amerikaiak, a kanadaiak, valamint az ausztrálok és az új-zélandiak jutottak be, ahol az USA 47 másodperces idővel új világrekordot állított be. Az már ekkor látszott, hogy izgalmas döntő következik, ugyanis Ausztria négyese 48.78-cal kerekedett a fiatalokból álló új-zélandi csapat fölé.

Hiába ugyanakkor az elődöntőben elért világrekord, az ausztrálok végül nagyjából 2 másodperccel jobban voltak a közönség hangjától dübörgő fináléban, így Matt Coffey, Brayden Meyer, Mitchell Argent, Laurence O’Toole, Jamie Head és a tavalyi egyéni világbajnok, Brad De Losa 52.54-tel megnyerte a stuttgarti csapat VB-t.

A bronzmérkőzésen Kanada győzött, így Ausztrália és USA mellett ők állhattak dobogóra.

A STIHL Timbersports Világbajnokság november 4-én, szombaton este folytatódik, méghozzá az egyéni versenyekkel.

Izgalmas összecsapás várható, amit a STIHL Timbersports hivatalos felületein követhettek figyelemmel.

Forrás: FB STIHL Timbersports

Folytatás a szombati egyéni versennyel:

Egyéniben is ausztrál győzelem, Jamie Head a világ tetején

A legjobb 12 sportfavagó csatájával folytatódott november 4-én, szombaton a STIHL Timbersports Világbajnokság.

Ezúttal is fordulatos, sokszor drámai csatákat láthattunk, amit a közönség meg is hálált. A német Danny Martin szereplésekor szinte felrobbant a stuttgarti Porsche Aréna, ilyen hangulatban pedig nem meglepő, hogy a hazai versenyző dobogóra állhatott. De méltán kapott óriási tapsot a svéd Emil Hansson is, aki egészen mélyről jött vissza a második helyre. A győztes az ausztrál Jamie Head lett.

Miután pénteken Ausztrália magabiztosan nyerte meg a csapat VB-t, nem volt kérdés, hogy az egyéniben induló Jamei Head teljesítményére érdemes odafigyelni. Az Underhandnél azonban még csak a 7. legjobb időt produkálta, míg a lengyel Michal Dubicki keményen bekezdett 15:69-es idővel. Mindeközben a svéd Emil Hanssen a mezőny leglassabb Underhandjét vágta, miután a sorsolásnak köszönhetően extrémen csomós fát kapott. Ekkor még sokan nem gondolták, hogy a dobogón fog végezni…

A Stock Saw és a Standing Block Chop, vagyis álló rönkátvágás után 8 versenyző jutott be a második fordulóba: Jamie Head (Ausztrália), Emil Hansson (Svédország), Jason Lentz (USA), Danny Martin (Németország), Jack Jordan (Új-Zéland), Koen Martens (Belgium), Cyril Pabst (Svájc) és Michal Dubicki (Lengyelország).

Izgalomban ekkor sem volt hiány, az Új-Zélandi versenyző például majdnem lecsúszott a Springboard deszkáról, amivel a nagy reményei el is szálltak, hiszen a megmérettetés ezen szakaszában már kétszeres pontszámok kerültek a tablázatba, így a hiba is duplán ért.

Biztonsági vágás is elég volt.

Az utolsó, háromszoros pontot érő Hot Saw versenyszámhoz már csak hatan állhattak oda, a svájci és a belga versenyzőtől búcsút kellett venni. A STIHL Timbersports széria legdrámaibb szakaszában aztán Danny Martin vágta le leggyorsabban a három korongot, ami ismét elképesztő hangorkánt eredményezett. Emil Hanssoné lett a második legjobb idő, ami rendkívül sokat hozott a verseny elején szerencsétlenül járó versenyzőnek. Miután az amerikai Jason Lentz belevágott a vonalba, így DQ-t kapott, a 37 éves ausztrál Jamie Headnek, vagyis “Chopperoo”-nak már egy biztonsági vágás is elég volt élete első világbajnoki címéhez, amit hozni is tudott.

A dobogó legfelső fokára tehát szombaton is felállhatott, így nemcsak csapatban, de egyénileg is a világ legjobb sportfavágója lett egy évre.

Alig hiszem el, hogy itt állok. Ez volt a legjobb, leghangulatosabb aréna, ahol valaha jártam. Köszönet a közönségnek, az ausztrál szurkolóknak és a többi rajongónak. Ez az, ami mindannyiunk számára különlegessé tesz egy ilyen versenyt!” – fogalmazott a megmérettetés után Head.

Rögös kezdés, hazai közönség.

Mögötte az elképesztő versenyt produkaló svéd Emil Hansson végzett. A mezőny legfiatalabbjaként történelmet írt, hiszen hazája első érmét gyűjtötte be élete legjobb Single Buck-jával, a nap legjobb Springboardjával.

„Rögösen indultam, de aztán összekaptam magam. Amikor ma reggel felébredtem, még nem számítottam arra, hogy dobogóra állhatok. Nagyon örülök a második helynek és az ezüstéremnek.” – nyilatkozott a 22 éves skandináv versenyző.

A hazai közönség nagy örömére pedig felfért a dobogóra Danny Martin is.

„Hihetetlenül jó érzés, egyszerűen leírhatatlan. A verseny szinte tökéletesen sikerült. A hazai közönség felvillanyozott, és ma ezt használtam ki. Remélem, hogy Németországban további lendületet kap a favágó sport” – mondta Danny Martin a hazai Világbajnokság után.

Strúbel Bence nagyon hiányzott a mezőnyből.

Juhász István korábbi 7. helyezése óta a magyar szurkolók éhezik az egyéni sikereket, és bár volt esély arra, hogy Strúbel Bence bekerülhet a legjobb 12-be, egy ujjsérülés miatt végül nem vehetett részt a svédországi kvalifikaciós versenyen. Emiatt 2023-ban esélye sem volt teljesíteni a szintidőt, amivel a 7 európai ország egyikeként Magyarország is nevezhetett volna sportfavágót.

Jövőre azonban ismét lehetőség nyílik erre, és amilyen Underhand rönkátvágást mutatott be csapatában, nem lennénk meglepve, ha ellenfelei már most készülnének arra, hogy hamarosan Bencével is meg kell küzdeniük.

Forrás: STIHL Timbersports FaceBook oldala

Előző cikk

Évi 4 Md Ft-nyi kirándulás a Pilisben

Következő cikk

Faültetés a Hejőligetben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések