FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stihl Timbersports VB 2022

Brad De Losa of Australia, Jamie Head of Australia, Laurence O’Toole of Australia, Brayden Meyer of Australia, Glen Gillam of Australia and Curtis Bennett of Australia celebrate during the STIHL TIMBERSPORTS® Team World Championship 2022 in Gothenburg, Sweden on October 28, 2022.

Bár az időmérőket követően még a 14. volt, végül a 16. helyen végzett a Juhász István, Strúbel József Dedi, Strúbel Bence, Hamvasi Ferenc összeállítású magyar sportfavágó válogatott az október 28-i, svédországi STIHL Timbersports Világbajnokság csapatversenyében, amit a sorozatban triplázni tudó, félelmetes erejű Ausztrália csapata nyert meg.

A magyar sportfavágóknak idén Svédországban nem sikerült az, ami 2014-ben igen, hiszen a főtáblán ismét az élmezőnybe tartozó, ezúttal harmadik helyen végző Új-Zélanddal kerültek össze. Amíg 8 éve a szigetországiak hibáztak, és a magyar csapat egy nagyon jó idővel teljesített körrel jutott tovább a legjobb 8 közé, addig most esély sem volt megszorítani a feketemezeseket.

A magyar csapat végül 1:55:78-as idővel zárt, ami messze elmaradt a péntek este többi eredményétől. Az időmérőn alig több mint másfél percre volt szükségük a csapatfordító teljesítéséhez, ami a 14. legjobb eredmény volt. A legjobb 16 csapat közé pedig kiváló, 1:27:90-es idővel jutottak be az egyébként is rontó dánokat magabiztosan legyőzve.

A 2022-es Világbajnokságot végül Ausztrália csapata nyerte meg magabiztos, egészen elképesztő versenyzéssel. A döntőben az új-zélandiakat kiverő Egyesült Államokat győzték le 16 másodperccel (52,96 – 1:08,47), így egymás követően harmadszor állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. A harmadik helyezett Új-Zéland válogatottja lett.

Szombaton 19 órától az egyéni Világbajnokságot lehet élőben követni a STIHL Timbersports felületein, ott azonban már magyar érdekeltség nem lesz. Izgalom viszont annál több!

A Juhász István mondatával záruló, hivatalos magyar csapatról szóló összefoglaló videó az alábbi linkre kattintva nézhető meg.

Csapat VB eredmények:
  1. Ausztrália
  2. USA
  3. Új-Zéland
  4. Kanada
  5. Lengyelország
  6. Svédország
  7. Nagy-Britannia
  8. Svájc
  9. Ausztria
  10. Csehország
  11. Németország
  12. Franciaország
  13. Románia
  14. Olaszország
  15. Norvégia
  16. Magyarország
  17. Belgium
  18. Írország
  19. Hollandia
  20. Dánia

A sportfavágás legnagyobb legendája, az új-zélandi Jason WynYard, az amerikai sztár, Matthey Cogar, és az előző nap megrendezett csapat VB-t is megnyerő Brad De Losa hatalmas csatát vívott hat versenyszámban. Végül egy szenzációs Hot Saw-val a 45 éves ausztrál diadalmaskodott 3000 néző előtt a Partille Arénában.

Matthew Cogar of the United States, Brad De Losa of Australia and Marcel Dupuis of Canada celebrate during the STIHL TIMBERSPORTS® Individual World Championship 2022 in Gothenburg, Sweden on October 29, 2022.

Egyéni csúcsok dőltek

Az este folyamán a különböző versenyszámokban több egyéni és nemzeti csúcs is megdőlt, ami jelentősen fokozta az izgalmakat. A dráma azonban a végére maradt, hiszen az Egyesült Államokat képviselő Matt Cogarnak először volt esélye Világbajnokságot nyerni, amihez két legnagyobb ellenfelének rontott Springboardja után elég lett volna a harmadik legjobb időt vágnia Hot Saw-ban. Ez végül egy apró hiba miatt nem sikerült, és mindössze egyetlen ponttal csúszott le az első helyről, amit így viszont a második legjobb Hot Saw-t vágó Bred De Losa szerzett meg.

(Brad De Losa – Hot Saw)

Pedig Matt Cogar már az első versenyszámban magához ragadta a vezetést 18,44-es idővel. Mögötte az ausztrál, majd a VB-n harmadik helyen végző Marcel Dupuis vágta át leggyorsabban a fekvő rönköt.

A Stock Saw-ban aztán a német Danny Martin is letette névjegyét a Partille Arénában, előre sejtetve, hogy a motorfűrészes számokban szombaton verhetetlen lesz. A versenyző ugyanis Hot Saw-ban is elképesztő technikával és gyorsasággal vágta a korongokat. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Stock Saw után a mezőny jelentősen megkavarodott. Arkadiusz Drozek egyéni csúccsal lett második a versenyszámban, Jason Wynyard és Brad De Losa nemzeti csúcsokat beállítva a harmadik és negyedik. Matthew Cogar viszont csak a 9. legjobb időt könyvelhette el a 12 fős mezőnyben.

(Danny Martin – Stock Saw)

Rontottak a legendák

Az első forduló utolsó versenyszámában, a Standing Block Chopban, Cogar újra 12 pontot szerzett, aminek köszönhetően a második körbe a harmadik helyen jutott tovább. Ekkor a listát Brad De Losa vezette, míg a második Jason Wynyard volt. Negyedik helyen a lengyel Arkadiusz Drozek fordult. A 12 versenyzőből a német Danny Martin, az osztrák Armin Kugler, a kanadai Martin Dupuis és a cseh Martin Rousal jutott tovább, hogy legalább két versenyszámban még bizonyíthassanak.

(Martin Dupuis – Single Buck – világcsúcs)

A kézi fűrésszel Martin Dupuis vágta leggyorsabban a korongot, ráadásul a kanadai új világcsúcsot állított be 11.42-es idejével. Jason Wynyard második és Brad De Losa harmadik helyet érő Single Buck-ja ezúttal is nemzeti rekordot ért, ami jól mutatja, hogy a két tapasztalt versenyző elképesztő erőket mozgósított Svédországban. Mindeközben Matt Cogar csak a hatodik helyen zárta a korongvágást. Mivel itt már duplázott pontokért ment a harc, úgy tűnt, hogy az amerikai versenyző eltávolodott a világbajnoki címtől. De csak a Springboardig.

(Matt Cogar – Springboard)

Ott ugyanis mind De Losa, mind Wynyrad nagyot rontott, 1:18.17-es és 1:19.80-as idejükkel a legkevesebb, 2, illetve 4 pontot szerezték meg, míg Cogar 48.94-es vágásával 16 pontot gyűjtött, amivel át is vette a vezetést, hiszen neve mellett már 50 pont szerepelt. Ekkor a második helyen Martin Dupuis, a harmadikon De Losa, a negyediken pedig Wynyard állt, ám ezt a sorrendet csak az időeredményük befolyásolta, hiszen pontszámuk egyaránt 45 volt.

Drámai végjáték

Az utolsó versenyszámban már csak hat sportfavágó állhatott a fa mellé, hogy több tíz lóerős épített motorfűrészeikkel három korongot vágjanak alig néhány másodperc alatt. Ahogy a verseny folyt, lassan kirajzolódott, hogy az utolsóként színpadra lépő Matt Cogarnak egyetlen feladata van: legalább a harmadik leggyorsabbnak lenni. Ahogy azonban ez a STIHL Timbersports szériában már sokszor megtörtén, jött a dráma, és egy picike rontással az amerikai csak a negyedik legjobb időt tudta produkálni. Danny Martin mindenkit leiskolázott, és Brad De Losa nemzeti csúccsal a háromszoros pontot érő számban így a második lett.

Az elképesztően izgalmas és fordulatos Világbajnokság tehát az előző napon már csapatvilágbajnokságot nyerő, 45 éves Brad De Losa győzelmével zárult.

Holdon túli élmény

„Különleges, hogy másodszor is elnyerhettem a világbajnoki címet, úgy érzem, szárnyalok, mintha a Holdon is túljutottam volna. Mindig nagyszerű a legjobb sportfavágókkal együtt versenyezni, és most az eredményemre is büszke lehetek” – fogalmazott az újdonsült, kétszeres világbajnok, aki 2013 után állhatott ismét a „világ tetején”.

Matt Cogar érthető módon kissé csalódottan értékelt a verseny után: „Egy nagyon izgalmas este van mögöttünk. Mindannyiunknál voltak hullámvölgyek, mindannyian az utolsó erőnkig harcoltunk, a befejezés pedig drámaira sikerült.”

A harmadik helyen a Single Buck új világcsúcsát is beállító Marcel Dupuis végzett. „Nagyszerű élmény volt, mindannyian keményen küzdöttünk, és örülök, hogy végül dobogóra állhattam.”

(Emil Hanson – Standig Block Chop)

Jövőre irány Stuttgart!

A STIHL Timbersports széria 2023-ban visszatér az ikonikus Porsche Arénába. November 3-án és 4-én ugyanis Stuttgartban rendezik meg a csapat- és egyéni Világbajnokságot, ahol minden bizonnyal a magyar csapatnak is szurkolhatunk. Sőt, arra is van esély, hogy akár egyéni versenyzőt indíthassunk a 20 éves Strúbel Bence személyében. Ehhez azonban kiváló teljesítményre lesz szüksége a jövő évi magyar bajnokságon. Mindenesetre álomszerű lenne két estén is hazai sportfavágónak szorítani…

forrás: fakitermeloverseny.hu 10-29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Veszélyhelyzet újra kihirdetve

Következő cikk

Akadémiai Emlékerdő 197. fája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések