FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Jelentős siker a Södra nyírfamag termesztése

(12/04/2023 / sbr)

A kiváló minőségű nyírfamagok előállítása érdekében végzett többéves intenzív munka után a Södra mostanra nagy mennyiségű nyírfamagot takarított be a Falkenbergben található üvegházi ültetvényében. A magokat kedvező tulajdonságokkal rendelkező, javított nyírfacsemeték nemesítésére fogják felhasználni, amelyek elősegítik a családi erdőgazdálkodás növekedését és sokszínűségét. A szelektíven nemesített nyírfamagokhoz való hozzáférés a kedvező tulajdonságokkal rendelkező – például magas növekedésű, egyenes szárú és sűrű szálas fa – csemeték termesztéséhez régóta korlátozott. Ugyanakkor az erdőtulajdonosok körében a nyírfacsemeték iránti kereslet jelentősen meghaladta a Södra termelési és szállítási képességét.

Ezért Södra néhány évvel ezelőtt a Falkenbergi faiskolában egy olyan üvegházat épített, amelyet kifejezetten nyírfamagok termesztésére terveztek. Elkezdődött az intenzív folyamat a jövő erdei számára kiváló minőségű nyírmagok előállítására – és ez a munka mostanra bőséges nyírmagtermés formájában meghozta gyümölcsét.

“Úgy láttuk, hogy a nyírmag kínálat csökken, miközben egyre több erdőtulajdonos kezdett érdeklődni a nyírfa iránt. Ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk, tudunk-e saját magokat termelni. Néhány évnyi intenzív munka és az alkalmazottak nagyfokú elkötelezettsége után örömteli, hogy a befektetésünk ilyen gyorsan sikeresnek bizonyult” – mondta Magnus Petersson, a Södra erdészetének vezetője.

A betakarított nyírmagokat 2024 tavaszán vetik el a faiskolában, és 2025 tavaszára már a kívánatos tulajdonságokkal rendelkező nyírfacsemeték is megvásárolhatók lesznek.

“A nyírfacsemeték gyorsan növő és jó termék, és várhatóan már 2025 tavaszára sok nyírfacsemete készen áll az értékesítésre. Most már rendelkezünk modellel és módszertannal arra vonatkozóan, hogy hogyan szeretnénk a nyírfamagtermesztéssel dolgozni, és úgy gondoljuk, hogy a jövőben lehetséges a termelés bővítése” – mondta Johan Henriksson, a Falkenberg faiskolai vezetője.

A családi erdőtulajdonosok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a különböző fafajok iránt, valamint egyre nagyobb az igény és a vágy a nagyobb erdei biodiverzitás iránt. A Södra ezért többféle módon támogatja a sokszínűséget az erdőgazdálkodásban, például azzal, hogy növeli saját és az erdőtulajdonosok ismereteit az erdei fafajok szélesebb választékáról. A Falkenbergben található nyírfacsemete-ültetvény a Sveaskoggal közös tulajdonban van. A Södra működteti és kezeli a vetőmagültetvényt, míg a Sveaskog a költségek felét fizeti, és a vetőmagtermés felét kapja. A vetőmagültetvényhez használt nyírfaklónok a Svéd Erdészeti Kutatóintézet hosszú távú nyírfatenyésztési folyamatából származnak, amelyet most már nagyobb mag- és csemetetermelésre is lehet méretezni.

Forrás: bio-fibre.eu

Előző cikk

Ültetvényerdő és az erdőalapú gazdaság

Következő cikk

Pályázati felhívás – fakitermelés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések