FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ültetvényerdő és az erdőalapú gazdaság

Erdőmánia Plusz: Az ültetvényerdőkről viszonylag keveset esik szó. Pedig a globális faigény 70 százalékát ültetvényerdőkből nyeri az emberiség, miközben a Földön található erdőknek mindössze 7 százalék. Petruzsán Krisztián most Vásárosnaményba látogatott, ahol az erdőlapú körkörös gazdaság egyik hazánkban is jelentős szereplőjének, a Swiss Krono Kft. beszerzési vezetőjével egy ültetvényerdőben az ültetvényerdőkről beszélgetett.

Hogyan stabilizáljuk gazdaságunkat alternatív módszerekkel?

Sajnos a mezőgazdasági termények nagy mértékben kivannak téve a világpiaci ingadozásoknak és a szélsőséges termésátlagoknak. Ezt tudja csillapítani és ki tudja egyenlíteni a gazdálkodó bevételét, ha egy ilyen szűkös esztendőben néhány hektár nyárfa ültetvény faanyagát értékesíti. Amennyiben a faanyag iránt a kereslet nem túl erős, az ültetvény tovább tud nőni pár évig, értéket növel és stabilizálja a gazdaságot!

Tény, hogy a szántóföldi kultúrák termesztésének hatékonyságát nagyban növelni tudjuk, ha vetésforgószerűen szüneteltetve a termesztést nyárfa ültetvény erdők telepítését végezzük, majd megszüntetjük ezeket és tovább folytatjuk a hagyományos mezőgazdaságot. Merő Nándor, a SWISS KRONO Kft. Fabeszerzési osztályvezetője ezt a kérdéskört bontja ki.

forrás: Erdőmánia

Előző cikk

MTA ETB újjáalakult

Következő cikk

Jelentős siker a Södra nyírfamag termesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések