FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nem lesz szélerőmű a Türingiai-erdőben: az erdő átalakítása nehezebbé válik

Szélturbinák az erdőben – ezt a képet nem sokszor fogja látni a türingiai erdőkben. (| stock.adobe.com/Anselm)

Szélenergia az erdőben? Nem, köszönöm. Az FDP és a CDU érvelt mellette, és ismét az AfD-vel szövetkezett. A türingiai tartományi parlamentben a vörös-vörös-zöld koalíció akarata ellenére törvényt fogadtak el.

A tartományi parlamenti adminisztráció jelentős fenntartásai és a hátrányoktól félő vállalatok ellenére a türingiai tartományi parlament a vörös-vörös-zöld koalíció akarata ellenére törvényt fogadott el. Szélturbinákat csak bizonyos feltételek mellett lehet erdőben felállítani – és ezek Türingiában szinte lehetetlen teljesíteni.

Meghiúsult az első kísérlet az erdőkben lévő szélturbinák betiltására

A türingiai CDU számára 2014 óta az erdőkben lévő szélturbinák betiltása az egyik legfontosabb politikai kérdés. Azóta az AfD parlamenti erőként is harcol a szélerőművek bővítésének mindenfajta előretörése ellen – és nem csak az erdőben történő bővítés ellen. A harmadik politikai erő 2019 óta az FDP, amely szintén rendszeresen hangsúlyozza, hogy ellenzi az erdei szélturbinákat.

2020-ban a következő mondatot írták bele a türingiai erdőtörvénybe: “A hasznosítási mód megváltoztatása szélerőművek építése céljából nem megengedett”. Az mdr szerint ezt a türingiai CDU kezdeményezésére írták bele a türingiai erdőtörvénybe. A mondatot aztán 2022 őszén a szövetségi alkotmánybíróság döntése alapján ismét törölték – pótlás nélkül, azonnali hatállyal. Ez azt jelentette, hogy az első kísérlet a szélerőművek elvi betiltására a türingiai erdőkben megbukott.

A szántóföldön vagy gyepterületen nem engedélyezett szélturbinák kompenzációs területe

Az FDP azonban a CDU-val és az AfD-vel közösen a következőket fogadta el múlt pénteken a türingiai tartományi parlamentben: Mielőtt a türingiai erdőket más célokra hasznosítanák, különböző érdekeket kell mérlegelni. Aki szélerőművet épít az erdőben, annak kompenzációs területet kell találnia, két éven belül fákat kell ültetnie oda, és mindent maga kell finanszíroznia – ez egy mamutfeladat.

Az FDP a következő mondattal egészítette ki: “A kompenzációs erdősítés nem végezhető mezőgazdasági célú földterületeken”. Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a szántóföldek és a gyepterületek tabuk. Mivel Türingiában az erdőkön és szántóföldeken kívül kevés a földterület, alig van lehetőség megfelelő kompenzációs területeket találni. A szakértők attól tartanak, hogy az új törvény az mdr szerint ellehetetleníti a szélerőműveket az erdőkben.

Szélenergia Szász-Anhalt erdőségeiben

Szász-Anhalt tartományban viszont a jövőben lehetővé kell tenni a szélerőművek felállítását az erdőkben, bár ezt a jelenlegi erdőtörvény még nem engedélyezi. Sven Schulze (CDU) erdészeti miniszter bejelentette, hogy hamarosan törvénytervezetet nyújtanak be. Végső soron azonban helyben kell eldönteni, hogy hol lehet szélturbinákat felállítani.

Elrid Pasbrig (SPD) parlamenti képviselő is kijelentette, hogy a szélturbinák általános tilalma az erdőkben nem tartható. A szász-anhalti AFD parlamenti frakciója azonban a tartományi parlamentben zajló vita során azt követelte, hogy a szélerőművek erdőterületeken elvileg továbbra is megengedhetetlenek maradjanak, és az ntv szerint az állat- és erdővédelem élvezzen prioritást.

A “Nincs szélturbina a Türingiai-erdőben: a CDU, az FDP és az AfD megnehezíti az építkezést” című cikk először az agrarheute oldalon jelent meg.

Forrás: forstpraxis.de

Előző cikk

Városfásítás - 10 millió font támogatással

Következő cikk

Erdei faválasztékok értékesítési árai, 2019-2022.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések