FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei faválasztékok értékesítési árai, 2019-2022.

Az NFK statisztikai közleménye az erdei fatermékek 2019-2022. évi értékesítési árairól.

1. Az adatgyűjtés jellemzői

Az adatgyűjtés célja jól definiált (meghatározott minőségű és feldolgozottsági szintű, adott helyen értékesített) erdei fatermékek átlagos árának a becslése. A felmérés kombinált típusú, ami azt jelenti, hogy az állami szektorra nézve teljes körű, a magánszektor (beleértve a közösségi szektort is) esetében pedig mintavételezésen alapuló. A mintavételezéssel kapcsolatos módszertani tudnivalók a 1257-es számú adatgyűjtés (Nettó fakitermelés) statisztikai közleményében, illetve a metaadatoknál vannak részletezve.

Az adatlapokon nettó árstatisztikákat gyűjtünk választéktípusonként. Fontos sajátság, hogy a beküldött adatok nem feltétlenül tényadatok, hanem árjegyzéken ill. kalkuláción is alapulhatnak.

2. Erdei fatermékek árstatisztikái

A legdrágább áruféleség a tölgy lemezipari rönk volt, amelyről azonban a magánszektorból alig érkezett adat, így azok bizonytalansága magas. Az állami szektorban a tölgy lemezipari rönk ára 264.000 Ft/m3 volt (nem ábrázolt adat). A bükk lemezipari rönk 52.000 Ft/m3, a nemes nyár lemezipari rönk pedig 25.000 Ft/m3 volt.

Az egyéb, nagyobb mennyiségben előállított erdei fatermékek árai a tölgy és a bükk fűrészrönk kivételével nem különböztek lényegesen az állami ill. a magánszektor között (1. ábra). A keményfa tűzifa árak 22.000-24.000 Ft/m3 közöttiek voltak, függetlenül a fafajtól ill. hossztól.

3. Az árak változása az elmúlt három évben

Az erdei fatermékek árstatisztikáival kapcsolatos adatgyűjtés csupán négy évvel ezelőtt kezdődött. Az országos szintre becsült adatok szerint jelentősebb drágulás 2022-ben figyelhető meg (2. ábra).


1. ábra Egyes erdei fatermékek árstatisztikái az állami és a magánszektorban. Az árak ÁFA nélkül értendők, vágástéri vagy felsőrakodói értékesítésre vonatkoznak. A fűrészrönk álgesztmentes 2,5 m/30 cm méretű. Az 1 m-es tűzifa jellemzően 30 cm alatti átmérőjű. A hosszított tűzifa legalább 2 m hosszú, jellemzően 30 cm alatti csúcsátmérőjű. A vékony tűzifa 5 cm alatti átmérőjű.

2. ábra Egyes erdei fatermékek árstatisztikái az állami és a magánszektorban.

Forrás: agrarstatisztika.kormany.hu

FATÁJ: A forrás szerinti kapcsolón érhetőek el az Agrárminisztérium erdőgazdálkodásra vonatkozó statisztikai anyagai, így köztük az erdészeti árstatisztika. E helyen letölthető xlsx-ben az országos, az állami (államiak együtt), a állami erdőgazdasági és a magán gazdálkodói körök adatai. A bal menüben navigálva a “statisztikai közlemények“-et választva, majd ebben az erdőgazdálkodást, megtalálhatóak az adatokat kiértékelő statisztikai közlemények, így a jelen, árakra vonatkozó is.

Előző cikk

Nem lesz szélerőmű a Türingiai-erdőben: az erdő átalakítása nehezebbé válik

Következő cikk

Aiwanger: "Halálra fogják védeni a Spessart-ot"



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések